Γαριδομακαρονάδα: Ποιά είναι τα 7 εντυπωσιακά οφέλη της γαρίδας για τον οργανισμό μας;

Υλικά

  • 100 γραμ. γαρίδες Black tiger 13/15
  • 100 γραμ. κρεμμύδι λευκό ξερό
  • 10 γραμ. σκόρδο
  • 50 ml κρασί λευκό μαγειρέματος
  • 50 γραμ. φινόκιο
  • 5 γραμ. μαϊντανό
  • 20 γραμ. χυμό λεμόνι
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 100 γραμ. ντομάτα
  • 10 γραμ. σέλερι
  • 10 γραμ. πλατύφυλλο βασιλικό
  • 10 γραμ. αλάτι
  • 2 γραμ. εκραζέ πιπέρι σπασμένο
  • 125 γραμ. ζυμαρικά λιγκουίνι
  • Σχοινόπρασο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό κι αλάτι για τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα φροντίζοντας να συγχρονίσουμε το βράσιμο τους ώστε να πέσουν κατευθείαν ζεστά από την κατσαρόλα στο τηγάνι με τις γαρίδες
  2. Παράλληλα πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη τους. Κρατάμε σε ένα μπολ τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια
  3. Τα κελύφη, τις ουρές και τα κεφάλια τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με την ντομάτα και το κρασί και τα βράζουμε πολύ καλά. Έπειτα τα περνάμε από σίτα
  4. Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες να σοταριστούν ελαφρώς σε δυνατή φωτιά
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρό καρέ (μπρινουάζ)
  6. Έπειτα προσθέτουμε το φινόκιο, το σκόρδο που έχουμε κάνει πάστα για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί
  7. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λίγο νερό από την κατσαρόλα των ζυμαρικών, την σάλτσα από τα κελύφη, λίγο χυμό λεμόνι και πιπέρι
  8. Δοκιμάζουμε ώστε να προσθέσουμε αλάτι αν χρειάζεται. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά ώστε να «τραβήξει» την περισσότερη σάλτσα

Σερβίρισμα

Τυλίγουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη πιρούνα και τα τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου. Προσθέτουμε τις γαρίδες από πάνω και μερικά κλαδάκια από σχοινόπρασο.

Οφέλη

Τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση γαρίδων, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας των οστών και του εγκεφάλου, τη διαχείριση του βάρους και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι γαρίδες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

1. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι γαρίδες μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης D, χωρίς να προσθέτουν υδατάνθρακες, επομένως για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, αυτή η απλή μορφή θαλασσινών μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, επίσης, είναι ευεργετικά, καθώς ο ψευδάργυρος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ρύθμισης του σώματος για την αποθήκευση λίπους, την όρεξη και τη συνολική χρήση ενέργειας στο σώμα. Υψηλές είναι και οι ποσότητες ιωδίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας ενέργειας που δαπανάται.

2. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Το ηλιακό φως είναι μια από τις κύριες αιτίες που προάγουν τη γήρανση του δέρματος. Χωρίς προστασία η UVA και UVB ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, κηλίδες ή ηλιακό έγκαυμα. Προσθέτοντας γαρίδες στην καθημερινή ή εβδομαδιαία διατροφή οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητές τους να ομορφύνουν το δέρμα και να βοηθήσουν στην αντιγήρανση του.

Επιπλέον, περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός καροτενοειδούς που ονομάζεται ασταξανθίνη, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα που σχετίζονται με την UVA και την ηλιακή ακτινοβολία.

3. Μπορούν να μειώσουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Μελέτες δείχνουν ότι οι γαρίδες μπορεί να περιέχουν μια ένωση παρόμοια με την ηπαρίνη που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νεοαγγειακής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ασταξανθίνη ανακουφίζει την κούραση των ματιών, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν υπολογιστές για μεγάλο χρονικό διάστημα στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή.

4. Αποτρέπουν την τριχόπτωση

Τα μέταλλα που βρίσκονται στις γαρίδες  συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει απώλειά τους καθώς ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κύτταρα των μαλλιών και του δέρματος.

5. Βελτιώνουν την υγεία των οστών

Οι πρωτεΐνες και διάφορες βιταμίνες, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο, που βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στις γαρίδες, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του εκφυλισμού των οστών. Η ανεπάρκεια σε διατροφικές πρωτεΐνες και βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ποιότητας των οστών. Η προσθήκη τους στην διατροφή μας μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης των οστών για να τα κρατήσει πιο δυνατά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου

Οι γαρίδες έχουν υψηλά επίπεδα σιδήρου, το οποίο είναι ένα βασικό μεταλλικό συστατικό στη διαδικασία σύνδεσης με το οξυγόνο στην αιμοσφαιρίνη. Με τον σίδηρο ο οργανισμός, παράγει περισσότερο οξυγόνο παρέχοντας δύναμη και αντοχή και βελτιώνοντας την κατανόηση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

7. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο της περιόδου

Οι γαρίδες μπορούν να είναι μια καλή πηγή του ευεργετικού τύπου χοληστερόλης, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά δύνανται να εξισορροπήσουν τις ς αρνητικές επιπτώσεις των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και παράλληλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση από κράμπες της περιόδου για τις γυναίκες. Συγχρόνως, προάγουν την εύρυθμη ροή αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα μειώνοντας άλλες βλαβερές μορφές χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Σχετικά άρθρα