Νιώθεις έντονο φούσκωμα; Μάθε τους 10 τρόπους που θα σε ανακουφίσουν άμεσα!

Το φούσκωμα στην κοιλιά εμφανίζεται συνήθως λόγω συσσώρευσης αερίων στη γαστρεντερική οδό και προκαλεί ένα αίσθημα σφιξίματος. Κάνει την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ενώ μπορεί να αισθάνεσαι και ευαισθησία στην συγκεκριμένη περιοχή. Η κατακράτηση υγρών στο σώμα είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Το φούσκωμα συνήθως συμβαίνει όταν συσσωρεύονται πολλά αέρια στο στομάχι ή το έντερο και εμφανίζεται συχνότερα αμέσως μετά το γεύμα. Συνήθως υποχωρεί από μόνο του, αλλά είναι δυνατό να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία για να ανακουφιστείς γρηγορότερα.

Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν το φούσκωμα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα είναι να εντοπίσεις την αιτία του. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν φούσκωμα περιλαμβάνουν:

Πεπτικά προβλήματα: Η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα. Όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται στο παχύ έντερο μαζί με αέρια, μπορεί να δημιουργηθεί φούσκωμα και αίσθημα δυσφορίας.
Διατροφή: Ανθρακούχα ποτά, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και ανεπαρκείς φυτικές ίνες στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.
Ορμονικές αλλαγές: Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν φούσκωμα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους λόγω ορμονικών αλλαγών και κατακράτησης νερού.

Τρόποι αντιμετώπισης 

Οι τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος περιλαμβάνουν και πολλές σπιτικές θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα. Γενικότερα οι τρόποι αυτοί είναι:

1. Περπάτα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει τα έντερα να κινούνται πιο τακτικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της περίσσειας αερίων και κοπράνων. Η κίνηση των εντέρων είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις φορές που αισθάνεσαι δυσκοιλιότητα. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την πίεση του αερίου.

2. Δοκίμασε στάσεις γιόγκα

Ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν να τοποθετήσουν τους μύες στην κοιλιά με τρόπο που να διευκολύνει την απελευθέρωση περιττών αερίων από το γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.

3. Κάνε μασάζ στην κοιλιά

Το μασάζ στην κοιλιά βοηθά και αυτό στην κίνηση των εντέρων όπως η yoga. Ένα μασάζ που ακολουθεί τη διαδρομή του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να το κάνουν αυτό:

  • Τοποθετώντας τα χέρια ακριβώς πάνω από το δεξιό οστό του ισχίου
  • Τρίψιμο με κυκλικές κινήσεις με ελαφριά πίεση προς τα πάνω προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα
  • Τρίψτε κατευθείαν στην άνω περιοχή της κοιλιάς προς το αριστερό πλευρό
  • Προχωρώντας αργά προς τα κάτω προς το αριστερό οστό του ισχίου
  • Επαναλαμβάνοντας όσο χρειάζεται

Βέβαια σε περίπτωση που το μασάζ προκαλεί πόνο, είναι καλύτερο να σταματήσεις.

4. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο και χαλάρωσε

Η θερμότητα του μπάνιου και το νερό ανακουφίσει την κοιλιά από το πρήξιμο. Συγχρόνως, η χαλάρωση που δημιουργείται μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες, κάτι που επιτρέπει στον γαστρεντερικό σωλήνα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

5. Πρόσθεσε περισσότερες φυτικές ίνες στην διατροφή σου

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος. Όταν ξεκινήσεις να αυξάνεις την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι καλύτερο να το κάνεις αργά και να αυξήσεις την πρόσληψη μέσα σε μερικές εβδομάδες για να επιτρέψεις στο σώμα να προσαρμοστεί σε αυτήν την αλλαγή στη διατροφή. Μην το κάνεις απότομα όμως γιατί και η περίσσεια φυτικών ινών προκαλεί φούσκωμα.

6. Πίνε νερό και όχι αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν αέρια που συσσωρεόνται στο στομάχι. Το διοξείδιο του άνθρακα που κάνει το αναψυκτικά να αφρίζουν μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες και φούσκωμα στο στομάχι και στην κοιλιά. Από την άλλη πλευρά, τα σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά στη διατροφή επιδεινώνουν αυτό το αίσθημα και προσθέτουν αέρια. Το πόσιμο νερό, όμως, εξαλείφει αυτά τα προβλήματα και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

7. Απόφυγε τις τσίχλες

Οι αλκοόλες ζάχαρης που περιέχονται στην τσίχλα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Η κατάποση αέρα κατά τη μάσηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα και πόνο.

8. Ασκήσου περισσότερο

Η άσκηση βοηθά το σώμα να μετακινήσει τα κόπρανα και τα αέρια έξω από το παχύ έντερο και να κάνει τις κινήσεις του εντέρου πιο τακτικές. Απελευθερώνει επίσης επιπλέον νάτριο μέσω της εφίδρωσης, βοηθά στην ανακούφιση της κατακράτησης νερού. Είναι σημαντικό κατά την άσκηση και μετά από αυτή να πίνεις άφθονο νερό για να παραμένει ο οργανισμός ενυδατωμένος, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

9. Δοκίμασε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ζουν στα έντερα. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των βακτηρίων του παχέος εντέρου που ευθύνονται για την παραγωγή αερίων και την δημιουργία του φουσκώματος.

10. Μείωσε το αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα αλατιού ή αλλιώς νατρίου αναγκάζει το σώμα να κατακρατά νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το πρησμένο αίσθημα της κοιλιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου;

Αν και δεν είναι σύνηθες, το φούσκωμα και το πρήξιμο της κοιλιάς μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Ασθένειες όπως είναι: η ηπατική νόσος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα προβλήματα στα νεφρά και ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλούν φούσκωμα.

Το φούσκωμα που διαρκεί για μέρες ή εβδομάδες μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα υγείας που χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Συνιστάται, λοιπόν, να συμβουλευθείς τον γιατρό σου για το συνεχιζόμενο φούσκωμα που δεν υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Αν το φούσκωμα που έχεις εμφανίζεται παράλληλα με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή:

  • αλλαγές στην όρεξη ή δυσκολία στο φαγητό
  • διάρροια
  • εμετός
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός
  • έντονο κοιλιακό άλγος
  • έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα
  • μαύρα ή σκούρα βυσσινί κόπρανα

Σχετικά άρθρα