Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και παρμεζάνα: Μία συνταγή της νέας δίαιτας Keto για διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες

Υλικά:

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 100 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ. γλ. αλάτι kosher
  • 1/2 κ. γλ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την σάλτσα:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι kosher
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το σκόρδο, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι
  2. Τον πλάθετε σε 16 κεφτεδάκια
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε τα κεφτεδάκια γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές
  4. Βγάζετε από το τηγάνι και βάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι
  5. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει, για 5 λεπτά
  6. Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα
  7. Ρίχνετε και τις ντομάτες και τη ρίγανη και αλατοπιπερώνετε
  8. Προσθέτετε τα κεφτεδάκια ξανά στο τηγάνι, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα περίπου για 15 λεπτά
  9. Πριν το σερβίρετε γαρνίρετε με παρμεζάνα

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι μία από της πολλές που συγκαταλέγονται στην νέα δίαιτα Keto ή αλλιώς Κετογονική διατροφή. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής είναι πως στοχεύει σε μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που δεν στερείται όμως σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην απώλεια βάρους. Ανά μερίδα οι θερμίδες της είναι 314 και περιέχει 21 γρ. πρωτεΐνες, 13 γρ. υδατανθρακών, 21 γρ. λιπαρών εκ των οποίων τα 7 γρ. είναι κορεσμένα.

Η δίαιτα Keto είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που εστιάζει σε τροφές που παρέχουν πολλά υγιεινά λίπη, επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και πολύ λίγους υδατάνθρακες. Ο κύριος στόχος είναι να λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από λίπος παρά από υδατάνθρακες. Λειτουργεί εξαντλώντας τα αποθέματα ζάχαρης του σώματος για να αρχίσει να διασπά το λίπος για ενέργεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μορίων που ονομάζονται κετόνες που χρησιμοποιεί το σώμα για καύσιμο. Όταν το σώμα καίει λίπη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κετογονικής δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της τυπικής κετογονικής δίαιτας και της κυκλικής κετογονικής δίαιτας.

Η keto μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους με διάφορους τρόπους, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη. Αυτού του τύπου η διατροφή αποτελείται από τροφές που χορταίνουν και μπορεί να μειώσουν τις ορμόνες που διεγείρουν την πείνα.  Για αυτούς τους λόγους, ακολουθώντας μια δίαιτα keto μπορεί να μειώσει την όρεξη και να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Η ακμή έχει πολλές διαφορετικές αιτίες και μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή και το σάκχαρο. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες δύναται να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και να προκαλέσει σημαντική αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα. Η αλλαγή αυτών επηρεάζει το δέρμα. Αφού η keto έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες διατηρεί την ισορροπία των βακτηρίων, άρα συγκρατεί και την πτώση του σακχάρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας και στην πρόληψη ή ακόμα και στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι μια ασφαλής και κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία για χρήση παράλληλα με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία σε ασθενείς με ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης, μία μελέτη του 2018 υποδηλώνει ότι επειδή η δίαιτα keto μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών από την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να συνδέεται με ορισμένους καρκίνους.

Όταν ένα άτομο ακολουθεί την keto είναι σημαντικό να επιλέγει υγιεινές τροφές. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως το αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη.

Μια ανασκόπηση του 2017 μελετών σε ζώα και ανθρώπους σε δίαιτα keto έδειξε ότι μερικοί άνθρωποι παρουσίασαν σημαντική πτώση στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της “κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και αύξηση της “καλής” χοληστερόλη.

Οι κετόνες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της δίαιτας keto παρέχουν νευροπροστατευτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύσουν και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα. Για αυτόν τον λόγο, μια δίαιτα keto μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποτρέψει ή να περιορίσει καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η αναλογία λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων αλλάζει τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια, με αποτέλεσμα την κέτωση. Πρόκειται, για μεταβολική διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί κετονοσώματα για καύσιμο. Μέσω αυτή της διαδικασίας μειώνονται οι κρίσεις σε άτομα με επιληψία, ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μεθόδους θεραπείας.

Σημαντικές είναι οι επιδράσεις της keto και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, όπως δερματικά προβλήματα και αύξηση βάρους.

Σε μια πιλοτική μελέτη από το 2005 αξιόπιστη πηγή εξέτασε πέντε γυναίκες σε διάστημα 24 εβδομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κετογονική δίαιτα βελτίωσε αρκετούς δείκτες όπως:

  • απώλεια βάρους
  • ισορροπία ορμονών
  • αναλογίες ωχρινοτρόπου ορμόνης και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης
  • επίπεδα ινσουλίνης νηστείας

 

Σχετικά άρθρα