Συνταγή για μοσχαρίσια συκωτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια για να ανεβάσεις τον αιματοκρίτη σου

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. πιπέρι
  • 1/2 κ. γλ. πάπρικα
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προσθέστε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και αφήστε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  2. Μόλις αυτό γίνει ρίξτε τις ροδέλες κρεμμυδιού και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν
  3. Αφού ροδίσουν τις βγάζετε από τη φωτιά και τα τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν ζεστά
  4. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ρίχνετε το συκώτι στο μείγμα
  5. Στο τηγάνι που καραμελώσατε τα κρεμμύδια βάζετε και πάλι ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέστε το συκώτι
  6. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αναποδογυρίζοντας μία φορά για 3 λεπτά ανά πλευρά
  7. Μόλις δείτε πως έγιναν αφαιρέστε από την φωτιά και σερβίρετε περιχύνοντας από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  8. Απολαύστε!

Οφέλη 

Ο αιματοκρίτης είναι το υπολογιζόμενο ποσοστό όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σου. Αιματοκρίτης ονομάζεται επίσης όγκος συσσωρευμένων κυττάρων ή κλάσμα όγκου ερυθροκυττάρων. Το ανθρώπινο αίμα περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια αιωρούμενα σε ένα υγρό που ονομάζεται πλάσμα. Η λέξη αιματοκρίτης σημαίνει διαχωρισμός αίματος.

Ο αιματοκρίτης είναι σημαντικός καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την επιβίωσή σου. Περιέχουν ένα ζωτικής σημασίας πρωτεϊνικό συστατικό την αιμοσφαιρίνη που συνδέεται με το οξυγόνο, το οποίο τροφοδοτεί όλα τα κύτταρα του σώματος. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια περνούν από τους πνεύμονες, συνδέονται και μεταφέρουν οξυγόνο σε διάφορα κύτταρα του σώματός σου.

Τι σημαίνει να έχεις χαμηλό αιματοκρίτη;

Εάν ο αιματοκρίτης σου είναι χαμηλός, σημαίνει ότι έχεις λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από ό,τι θεωρείται υγιές. Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να προκληθεί από:

  • Απώλεια αίματος
  • Λευχαιμία ή άλλα προβλήματα μυελού των οστών
  • Ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος, της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης Β6
  • Πάρα πολύ νερό στο σώμα
  • Νεφρική Νόσος
  • Ανωμαλία του θυρεοειδούς
  • Ανοσολογική καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ένας ψευδώς χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να αναφερθεί εάν ο ασθενής έχει μικροκυττάρωση, in vitro αιμόλυση ή αυτοσυγκολλητίνες. Ο αιματοκρίτης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός εάν πέσει κάτω από το 21%.

Πως το συκώτι θα σε βοηθήσεις να τον ανεβάσεις;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αιματοκρίτης προκαλείται λόγω χαμηλών επιπέδων σιδήρου. Μπορείς να τρως τροφές πλούσιες σε σίδηρο και να παίρνες ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμινών για να αποτρέψεις αιτίες χαμηλού αιματοκρίτη. Οι πηγές τροφίμων που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

  • κόκκινο κρέας
  • Μοσχαρίσιο συκώτι
  • Συκώτι κοτόπουλου
  • Ψάρια και οστρακοειδή
  • Προϊόντα σόγιας (tofu και edamame)
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το συκώτι αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη διατροφική πηγή βιταμίνης Α, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης σημαντικής για την υγιή όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αναπαραγωγή. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, η περίσσεια βιταμίνης Α αποθηκεύεται στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μοσχαρίσιο συκώτι ανήκει στα πιο δημοφιλή όργανα που μαζί με το τα νεφρά, τον εγκέφαλο και την καρδιά είναι όλα πλούσια σε σίδηρο.  Εκτός από τον σίδηρο και τη βιταμίνη Β12, το συκώτι είναι μια θαυμάσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των αιμοσφαιρίων σου σε καλή κατάσταση.

Ποια ποσότητα είναι η κατάλληλη;

Το συκώτι είναι υψηλό σε χοληστερόλη. Η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα. Για αυτό τα άτομα με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη θα πρέπει να προσέχουν πόση διατροφική χοληστερόλη καταναλώνουν. Για όλους τους άλλους, η χοληστερόλη σε μια περιστασιακή μερίδα συκωτιού δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Το συκώτι επίσης θα σε βοηθήσει να λάβεις όλο το σίδηρο που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Άλλες πλούσιες πηγές διατροφικού σιδήρου περιλαμβάνουν τα στρείδια, τα ρεβίθια, τις φακές, τις σαρδέλες, το βοδινό κρέας και τη μαύρη σοκολάτα. Ο σίδηρος στα φυτικά τρόφιμα δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμος όσο ο σίδηρος στα ζωικά τρόφιμα.

 

Σχετικά άρθρα