Amal Alamuddin Clooney: η Λιβανέζα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αριστοκρατική καταγωγή που έγινε πρόσφυγας, απέκτησε βραβείο με το όνομά της και παντρεύτηκε τον George Clooney

Η Amal Alamuddin Clooney είναι Λιβανέζα δικηγόρος που εργάζεται στην δικηγορική εταιρεία “Doughty Street Chambers”, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει αντιμετωπίσει πολλές σοβαρές υποθέσεις διεθνώς με το πελατολόγειό της να περιλαμβάνει τη βραβευμένη με Νόμπελ δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, τον πρώην Πρόεδρο των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ, τον Τζούλιαν Ασάνζ ιδρυτή του WikiLeaks, την Γιούλια Τιμοσένκο πρώην Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, την βραβευμένη με Νόμπελ Νάντια Μουράντ και πολλούς άλλους.

Έχει αναλάβει υποθέσεις που σχετίζονται με γυναίκες και παιδιά θύματα της Ισλαμιστικής Οργάνωσης ISIS. Πιο γνωστή στο ευρύ κοινό έγινε με τον γάμο της με τον παγκοσμίου φήμης ηθοποιό George Clooney. Μαζί ίδρυσαν το “Clooney Foundation for Justice” με σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γεννήθηκε στον Λίβανο και έγινε πρόσφυγας στην ηλικία των δύο ετών 

Η Amal Alamuddin Clooney γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου. Το όνομα που της δόθηκε “Amal” στα αραβικά σημαίνει “ελπίδα”. Μία λέξη που έμελλε να σημαδέψει την ίδια και την οικογένειά της όταν δύο χρόνια μετά την γέννησή της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω του του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.

Ως πρόσφυγες πια εγκαταστάθηκαν στο Gerrards Cross της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πατέρας της Ramzi Alamuddin, ήταν Λιβανέζος της θρησκευτικής ομάδας των Δρούζων και ανήκε στην αριστοκρατική δυναστείας των Alam al-Din. Ήταν πτυχιούχος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού και επέστρεψε στον Λίβανο το 1991 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Η μητέρα της, Bariaa προέρχεται από μια οικογένεια Σουνιτών Μουσουλμάνων από την Τρίπολη του Βόρειου Λιβάνου και είναι πολιτική δημοσιογράφος και ξένη συντάκτρια της παναραβικής εφημερίδας al-Hayat. Έχει ιδρύσει τη εταιρεία δημοσίων σχέσεων “International Communication Experts”, η οποία είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εταιρείας που ειδικεύεται στις κρατήσεις προσκεκλημένων διασημοτήτων, την φωτογράφιση δημοσίων προσώπων και την οργάνωση εκδηλώσεων. Η Amal έχει τρία αδέρφια μια αδερφή και δύο ετεροθαλείς αδερφούς από τον πρώτο γάμο του πατέρα της.

Σχολείο και σπουδές 

Η Amal παρακολούθησε το γυμνάσιο θηλέων Dr Challoner’s High School που βρίσκεται στο Little Chalfont του Buckinghamshire. Στη συνέχεια σπούδασε στο St Hugh’s College της Οξφόρδης, όπου έλαβε υποτροφία έκθεσης και το βραβείο Shrigley. Αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor of Arts (BA) στη Νομολογία το 2000.

Το 2001 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει παίρνοντας Master στην Νομική. Έλαβε, επίσης, το αναμνηστικό βραβείο Jack J. Katz καθώς αρίστευσε στο δίκαιο της ψυχαγωγίας. Όσο ζούσε στην Νέα Υόρκη εργάστηκε για ένα εξάμηνο στο γραφείο της Sonia Sotomayor, που ήταν τότε δικαστής στο Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος της Νομικής Σχολής της Νέας Υόρκης.

Διεθνής καριέρα και σοβαρές υποθέσεις

Η Amal διέθετε όλα τα προσόντα για να ασκήσει την δικηγορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία και στην Ουαλία. Έτσι, έγινε δεκτή στο νομικό συμβούλιο “The Bar Council” της Νέας Υόρκης το 2002, αλλά και της Αγγλίας και της Ουαλίας το 2010. Έχει επίσης ασκήσει το επάγγελμα στις δικαστικές αίθουσες διεθνώς όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εργάστηκε εργάστηκε για την επώνυμη εταιρεία “Sullivan & Cromwell” στην Νέα Υόρκη για τρία χρόνια ως μέλος της Ομάδας Εγκληματικής Άμυνας και Έρευνας. Στην συνέχεια, ολοκλήρωσε μια δικαστική έρευνα στο Διεθνές Δικαστήριο το 2004.

Έπειτα μετακόμισε στη Χάγη και άρχισε να εργάζεται στο Γραφείο του Εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τον Λίβανο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου ήταν δικαστική βοηθός του προεδρεύοντος δικαστή Patrick Robinson. Η υπόθεση αφορύσε τον πρώην Πρόεδρο της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος κατηγορούνταν για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία και τη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το 2010 της έγινε πρόταση από το “Bar of England & Wales, Inner Temple” να εργαστεί για αυτούς. Η Amal κατατάσσεται στους νομικούς καταλόγους Legal 500 και Chambers and Partners ως η κορυφαία δικηγόρος στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δημόσιο διεθνές δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο.

Χαρακτηρίζεται ως ένα λαμπρό νομικό μυαλό που χειρίζεται υποθέσεις πραγματικής διεθνούς σημασίας και γνωρίζει τη σύνθεσή της από μέσα προς τα έξω. Λέγεται ότι είναι ένας σπάνιος συνδυασμός πνευματικού βάθους και πραγματισμού. Οι κατάλογοι επισημαίνουν επίσης την «εξαιρετική υπεράσπιση» και την «επιτακτική παρουσία της ενώπιον των δικαστηρίων» και την περιγράφουν ως «ερμηνεύτρια ονείρων ενώπιον διεθνών δικαστηρίων».

Τονίζεται δε επίσης ότι είναι μία φανταστικά καινοτόμος επαγγελματίας με την ικανότητα να κινητοποιεί αρχηγούς κρατών, υπουργούς Εξωτερικών και επιχειρηματίες με τρόπο που είναι πολύ αποτελεσματικός προς όφελος των θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περιγράφεται πως δεν φοβάται να αναδείξει νέα νομικά ζητήματα και πως είναι παθιασμένη με την δέσμευση στο νόμο και συμπόνια για τους ανθρώπους που υπηρετεί.

Εκπροσωπεί θύματα μαζικών θηριωδιών, όπως θύματα της γενοκτονίας και της σεξουαλικής βίας και εκπροσωπεί μια ομάδα Ιρακινών θυμάτων από την κοινότητα των Γιαζίντι που αναζητούν λογοδοσία για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα που διέπραξε το ISIS. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Laurette, Nadia Murad.

Ανέδειξε, μάλιστα, μία υπόθεση με θύματα των Γιαζίντι στην οποία είναι συνένοχη σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γαλλική εταιρεία Lafarge ως φερόμενη χρηματοδότης του ISIS προκειμένου να μείνει ανοιχτό ένα εργοστάσιο της στη βόρεια Συρία. Το 2021, η Amal ήταν συνήγορος του συνενάγοντος και των θυμάτων στην πρώτη υπόθεση κατά την οποία ένα μέλος του ISIS καταδικάστηκε για γενοκτονία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Υπέρ της ελευθερίας του λόγου

Η Amal αποδεικνύοντας την στάση της υπέρ της ελευθερίας του λόγου εκπροσωπεί τακτικά δημοσιογράφους και επί του παρόντος ηγείται της διεθνούς ομάδας συμβούλων που ενεργεί για την Φιλιππινέζα δημοσιογράφο και διευθύνουσα σύμβουλο του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler Maria Ressa.

Η Ressa αντιμετωπίζει μια σειρά από νομικές κατηγορίες που μπορούν να την οδηγήσουν σε περίπου 100 χρόνια φυλάκιση. Η Ressa τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 για τον θαρραλέο αγώνα της για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες. Επιπλέον, εκπροσωπούσε τους δημοσιογράφους Wa Lone και τον Kyaw Soe Oo που εργάζονταν στο Reuters από τη Μιανμάρ. Εκείνοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση από την κυβέρνηση διότι έκαναν αναφορά σχετικά με εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά μίας συγκεκριμένης φυλετικής ομάδας από τις δυνάμεις της Μιανμάρ.

Από το 2015, η Amal είναι επισκέπτρια μέλος ΔΕΠ και ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής της Κολούμπια, όπου διδάσκει μαζί με την καθηγήτρια Sarah H. Cleveland το μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει δώσει διαλέξεις σε φοιτητές για το διεθνές ποινικό δίκαιο στη Νομική Σχολή SOAS στο Λονδίνο, στο New School στη Νέα Υόρκη, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Βραβεία και διακρίσεις

Η Amal επιλέχθηκε ως το πιο συναρπαστικό πρόσωπο της Barbara Walters για το 2014. Στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας του 2014, προκρίθηκε ως η προσωπικότητα με το Καλύτερο Βρετανικό Στυλ μαζί με τους David Beckham, Kate Moss, Keira Knightley και Emma Watson.

Το 2016 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναδείχθηκε ως νέα παγκόσμια ηγέτιδα ενώ δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Παγκόσμιος Πολίτης της Χρονιάς 2018 της Ένωσης Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών. Το 2019, ο Πρίγκιπας Κάρολος ίδρυσε το βραβείο Amal Alamuddin Clooney το οποίο θα δίνεται σε χαρισματικές νέες γυναίκες.

Το Simon Wiesenthal Center τίμησε την Amal και τον George Clooney με το Ανθρωπιστικό Βραβείο του στο γκαλά του 2020. Την ίδια χρονιά η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων της απένειμε το Βραβείο Gwen Ifill για τον εξαιρετικό και διαρκή αγώνα της στην υπόθεση της ελευθερίας του Τύπου.

Το 2021 η Επιτροπή Ρεπόρτερ για την Ελευθερία του Τύπου την τίμησε με το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου και λίγο αργότερα έλαβε και το βραβείο American Society of International Law ως πρωταθλήτρια της διατήρησης του νόμου παγκοσμίως. Επίσης, το 2021, το National Underground Railroad Freedom Center αναγνώρισε την Amal και τον George Clooney για το έργο τους στην κοινωνική δικαιοσύνη και τις σύγχρονες προσπάθειες ελευθερίας στο Διεθνές Γκαλά Freedom Conductor Awards.

Τέλος το 2021 τιμήθηκε με την συμμετοχή της στην οργάνωση της Βασίλισσας Ελισάβετ “The Society of Writers to Her Majesty’s Signet”
και το 2022 το περιοδικό TIME την έχρισε Γυναίκα της Χρονιάς.

Επιτυχίες στην καριέρα και την αγάπη 

Στις 28 Απριλίου 2014 αρραβωνιάστηκε με τον ηθοποιό George Clooney, με τον οποίο γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου τον Ιούλιο του 2013. Στις 7 Αυγούστου 2014, το ζευγάρι εξέδωσε άδειες γάμου στο Royal Borough of Kensington and Chelsea στο Λονδίνο και τελικά παντρεύτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 στο δημαρχείο της Βενετίας.

Ο γάμος τους ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και έγινε μετά από γαμήλιες τελετές και δεξιώσεις που διήρκεσαν δύο μέρες. Τους πάντρεψε ο φίλος του ηθοποιού, Walter Veltroni και πρώην δήμαρχος της Ρώμης. Τον Οκτώβριο του 2014, ανακοινώθηκε ότι οι Clooney είχαν αγοράσει το Mill House σε ένα νησί στον ποταμό Τάμεση στο Sonning Eye στην Αγγλία με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια λίρες.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ανακοινώθηκε μέσα από το talk show “The Talk” του CBS ότι η Amal ήταν έγκυος. Ο φίλος του ζευγαριού Matt Damon επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη στο Entertainment Tonight. Εν τέλει τον Ιούνιο του 2017 ήρθαν στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

Ο μακρύς κατάλογος των βιβλίων και άρθρων που έχει δημοσιεύσει

Η Amal έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το διεθνές δίκαιο και την σημασία της δίκαιης δίκης. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες και μέσα διεθνώς όπως η “Washington Post” και η “Huffington Post”. Επιπροσθέτως, έχει συνεργαστεί στην συγγραφή πολλών βιβλίων τα οποία πραγματεύονται θέματα στα οποία εργαστεί ως δικηγόρος.

Σε πολλά από τα βιβλία και τα άρθρα της πραγματεύεται το φαινόμενο των σύγχρονων γενοκτονιών όπως εκείνες που διεπράχθησαν από τον ISIS, ενώ μιλά και για τα βασανιστήρια που οι γυναίκες Γιαζίντι έζησαν στα χέρια των τρομοκρατών του Χαλιφάτου. Δεν παραλείπει να μιλά και πολιτικά και θίγει τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για έναν πιο δίκαιο κόσμο αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Σχετικά άρθρα