Μπάρες με γιαούρτι, φράουλες και κομματάκια σοκολάτας: Το υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες και αντιοξειδωτική δράση

Υλικά

  • 3 φλ. απλό στραγγιστό γιαούρτι
  • ¼ φλ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ φλ. φράουλες, κομμένες σε φέτες
  • ¼ φλ. κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Ανακατέψτε το γιαούρτι, το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι) και τη βανίλια σε ένα μεσαίο μπολ
  3. Απλώστε στο έτοιμο φύλλο ψησίματος και από πάνω ρίξτε τις φράουλες και τα κομματάκια σοκολάτας.
  4. Βάζετε στο ψυγείο και αφήνετε να παγώσουν μέχρι να σφίξουν πολύ, τουλάχιστον για 3 ώρες.
  5. Για να σερβίρετε, κόψτε ή σπάστε σε ορθογώνια κομμάτια

Οφέλη

Οι μπάρες είναι το καλύτερο σνακ για τις ώρες που πεινάτε αλλά θέλετε να προσέξετε και την διατροφή σας. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει 34 θερμίδες ανά κομμάτι, 2 γρ. πρωτεΐνες, 4γρ. υδατάνθρακες, 1,3 γρ. λιπαρά εκ των οποίων κορεσμένα λιπαρά 0,8 γρ. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α 19,7 mg, βιταμίνη C 4,6 mg, φυλλικό οξύ 2mcg, ασβέστιο 27,7 mg, σίδηρος 0,1mg, μαγνήσιο 3,1 mg, κάλιο 44,8 mg και νάτριο 7,6 mg.

Φράουλες 

Γεμάτες με βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών γνωστών, οι φράουλες είναι μια τροφή χωρίς νάτριο, χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και με πολύ λίγες θερμίδες. Συγκαταλέγονται στα 20 καλύτερα φρούτα σε αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Προστατεύουν την καρδιά, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Ο Ιούνιος είναι συνήθως η καλύτερη εποχή για να βρείτε φρέσκες φράουλες, αλλά είναι διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο. Είναι νόστιμες ωμές ή μαγειρεμένες και μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία συνταγών για να φτιάξετε γλυκά ή αλμυρά σνακ και επιδόρπια.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες στις φράουλες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε μη διαβητικούς ενήλικες, ενώ βοηθούν να μεταβολίσετε και άλλες μορφές γλυκόζης.

Οι φράουλες έχουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του δέρματος. Σε μια μικρή μελέτη, οι καλλυντικές θεραπείες με βάση τη φράουλα προστάτευσαν το δέρμα που εκτίθεται σε επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία UVA, ειδικά σε συνδυασμό με το συνένζυμο Q10.

Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των φραουλών μπορούν να προστατεύσουν και άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων. Για άτομα με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στο γόνατο, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι φράουλες περιέχουν ένα ευρύ φάσμα βιοδραστικών ενώσεων που έχουν δείξει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι χρόνιων ασθενειών. Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση τους μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία αλλά και την ψυχική υγεία. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση φράουλας, καθώς και άλλων φρούτων της οικογένειας των μούρων, στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών.

Τα θρεπτικά συστατικά τους είναι πολλά και μεταξύ αυτών βρίσκονται το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το κάλιο, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Κ. Στις αντιφλεγμονώδεις, φυτικές ενώσεις τους συμπεριλαμβάνονται η πελαργονιδίνη που είναι η κύρια ανθοκυανίνη στις φράουλες και είναι υπεύθυνη για το έντονο κόκκινο χρώμα.

Επιπλέον, περιέχουν ελλαγικό οξύ που βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στις φράουλες, οι ελλαγιταννίνες που μετατρέπονται σε ελλαγικό οξύ στο έντερό σας. Στις φράουλες υπάρχουν και οι προκυανιδίνες. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που βρίσκονται συνήθως στη σάρκα και τους σπόρους της φράουλας που έχουν αντιοξειδωτικές και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Όταν οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται, το σώμα σας τους διασπά σε απλά σάκχαρα και τους απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Τότε το σώμα αρχίζει να εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία ενημερώνει τα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από την κυκλοφορία του αίματος και να το χρησιμοποιήσουν για καύσιμο ή αποθήκευση.

Οι ανισορροπίες στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και η διατροφή που είναι υψηλή σε περιεκτικότητα ζάχαρης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Οι φράουλες φαίνεται πως επιβραδύνουν την πέψη της γλυκόζης και μειώνουν τις αιχμές τόσο στη γλυκόζη όσο και στην ινσουλίνη.

Ένας σημαντικό προσόν των φραουλών είναι η δράση τους κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών καρκίνου.  Ο σχηματισμός και η εξέλιξη του συχνά συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή.

Ένας αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων καρκίνου μέσω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι οι φράουλες αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων σε ζώα με καρκίνο του στόματος και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του ήπατος. Οι προστατευτικές επιδράσεις των φραουλών ενδέχεται να οφείλονται στο ελλαγικό οξύ και τις ελλαγιταννίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

 

Σχετικά άρθρα