DepositPhotos

Ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς βρέθηκαν σε άτομα που νόσησαν σοβαρά με κορωνοϊό 1 χρόνο μετά τη μόλυνση τους

Πρόσφατη έρευνα για τον COVID-19 επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια και η νόσηση επηρεάζει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου της Ιταλίας βρήκαν συσχετισμό μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και του COVID-19.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή μορφή κορωνοϊού εξακολουθούσαν να έχουν ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ένα χρόνο μετά τη μόλυνση. Την μελέτη τους παρουσίασαν πρόσφατα στο 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Τι είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση μιας ποικιλίας λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού παλμού και της πέψης.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν κάτι επηρεάζει τον αδένα, προκαλώντας μείωση ή αύξηση της παραγωγής ορμονών. Τέσσερις είναι οι κύριοι τύποι θυρεοειδικής νόσου:

  • Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών
  • Ο υποθυρεοειδισμός που εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη
  • Η θυρεοειδίτιδα εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αποκτά φλεγμονή που μειώνει την παραγωγή ορμονών
  • Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου τα κύτταρα του σώματος επιτίθενται και καταστρέφουν τον θυρεοειδή, προκαλώντας και πάλι μειωμένη παραγωγή ορμονών

Η διάγνωση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής εξέτασης, εξέτασης αίματος και απεικόνισης με σάρωση θυρεοειδούς ή υπερηχογράφημα. Η θεραπεία από την άλλη, ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της νόσου του θυρεοειδούς που έχει ένα άτομο και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, β-αναστολείς, ραδιενεργό ιώδιο και χειρουργική επέμβαση.

Πως σχετίζεται ο κορωνοϊός και ο θυρεοειδής;

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Ilaria Muller, επίκουρη καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, Τμήμα Κλινικών Επιστημών και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ιταλία, ο σκοπός της μελέτης ήταν διπλός. Το ένα ήταν να αποδειχθεί ότι ο COVID-19 επηρέασε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και πυροδότησε φλεγμονή του θυρεοειδούς, προκαλώντας θυρεοειδίτιδα.

Η Δρ Muller εξήγησε ότι ο κορωνοϊός τροποποιεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ποικίλα διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου μη θυρεοειδικής νόσου. Αυτή είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός προσαρμοστικών και δυσπροσαρμοστικών μηχανισμών που προκαλούν παροδικές αλλαγές στα τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς σε σοβαρά άρρωστα άτομα.

Ο δεύτερος στόχος των ερευνητών ήταν να συσχετίσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς με αρκετές παραμέτρους της σοβαρότητας της νόσου COVID-19. Προσπάθησαν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς με την πάροδο του χρόνου, έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό για να επαληθεύσουν την παρουσία ή την απουσία μακροπρόθεσμων συνεπειών στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας της σοβαρής νόσησής τους με κορωνοϊό. Μετά την ανάλυση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης τους και άλλων δεικτών, βρήκαν συχνή εμφάνιση θυρεοειδίτιδας σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Ωστόσο, οι θυρεοειδείς τους επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα λίγο μετά την ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τους ίδιους ασθενείς 12 μήνες αργότερα. Βρήκαν περιοχές θυρεοειδίτιδας παρέμειναν ορατές μέσω υπερήχων θυρεοειδούς στο μισό πληθυσμό ασθενών. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τέσσερις στους έξι ασθενείς είχαν μειωμένη πρόσληψη ραδιοϊχνηλατών κατά τη διάρκεια του θυρεοειδούς, όπως το τεχνήτιο ή το ιώδιο.

Ως ραδιοϊχνηλάτες ορίζονται χημικές ενώσεις που μέσω της διάσπασής τους μπορεί να διερευνηθεί ο μηχανισμός των υπολοίπων χημικών αντιδράσεων που γίνονται στον οργανισμό. Η μειωμένη πρόσληψη τους, λοιπόν, είναι χαρακτηριστικό της θυρεοειδίτιδας.

Ποιες είναι οι μελλοντικές συνέπειες στην υγεία;

Με βάση τα ευρήματα της ομάδας της η επικεφαλής Δρ. Muller θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμο για τους επαγγελματίες υγείας να ελέγχου και να μετρούν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι συγκεντρώσεις των ορμονών του θυρεοειδούς και της ελεύθερης τριιωδοθυρονίνης στον ορό είναι προγνωστικοί δείκτες της σοβαρότητας της νόσου του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, αυτό θα επιτρέψει να διαγνωστεί και η πιθανότητα θυρεοτοξίκωσης – περισσείας θυρεοειδικών ορμονών – λόγω άτυπης θυρεοειδίτιδας. Αυτό αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για κακή έκβαση σε ασθενείς ήδη εξασθενημένους από σοβαρή νόσο COVD-19.

Συνολικά, ωστόσο ο Δρ Muller πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 στη λειτουργία του θυρεοειδούς φαίνονται ήπιες και παροδικές.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X