Καλοκαιρινές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση αφού τελειώσουν τα σχολεία

Όταν πλησιάζει ο καιρός που τα σχολεία ετοιμάζονται για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, οι γονείς σκέφτονται πως θα γεμίσει δημιουργικά ο χρόνος του παιδιού. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά κάποιο καλοκαιρινό πρόγραμμα ή πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, συχνά αναρωτιούνται αν το παιδί θα πρέπει να μελετήσει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην ξεχάσει όσα έμαθε. Το θέμα είναι, όμως, ότι τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να ξεκουραστούν, να παίξουν και να κάνουν πράγματα που τα ευχαριστούν.

Τα παιδιά, όποια δυσκολία και να αντιμετωπίζουν μαθησιακά, χρειάζονται σίγουρα ένα διάλειμμα. Οι ώρες που το καλοκαίρι μένουν άδειες από τις υποχρεώσεις τους, αποτελούν μια καλή ευκαιρία ώστε οι γονείς να περάσουν χρόνο μαζί τους, συμμετέχοντας σε πολλές δραστηριότητες.

Για να συνδυάσουμε τη γνώση με το παιχνίδι μπορούμε να επιλέξουμε δημιουργικές δραστηριότητες σε όλα τα πλαίσια.

Εξωτερικές δραστηριότητες:

  • Στη θάλασσα το κινητικό παιχνίδι θεωρείται από τις καλύτερες ιδέες, αφού το παιδί αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, αθλείται και κοινωνικοποιείται. Τα παιχνίδια στην άμμο έχουν την τιμητική τους, κάστρα, μωσαϊκά με πέτρες, τρίλιζα με κοχύλια, κρυμμένος θησαυρός και φυσικά αγώνες κολύμβησης, παιχνίδια με μπάλα και κοκορομαχίες.
  • Σίγουρα και τον χειμώνα τα παιδιά συχνάζουν και παίζουν στις παιδικές χαρές και τα πάρκα. Το καλοκαίρι όμως είναι διαφορετικό. Επισκεφτείτε πάρκα ή κάνετε περιπάτους στη φύση, αν έχετε αυτήν τη δυνατότητα. Όπως αναφέρεται και στο Μοντεσσοριανό σύστημα αφήστε τα παιδιά να μάθουν με την εμπειρία, με την εξερεύνηση και τη στροφή στο περιβάλλον. Να μάθουν τη φύση μέσα από τις αισθήσεις.
  • Κάντε ωραίες βόλτες με το ποδήλατο ή με τα πόδια.

Δημιουργική απασχόληση και μάθηση:

  • Για να θυμούνται την ΑΒ και τις πρώτες λέξεις ή αριθμούς, χρησιμοποιείστε πηλό, πλαστελίνη ή απλά ζωγραφίστε. Ζωγραφίστε και στη συνέχεια, το παιδί μπορεί να γράψει σε λέξεις, όσα ζωγράφισε.
  • Επιλέξτε τρισδιάστατα puzzle ή puzzle με πολλά κομμάτια από αγαπημένους ήρωες. Βοηθά στη μνήμη, τη συγκέντρωση και την αντίληψη.
  • Αν επιλέξετε βιβλία δραστηριοτήτων, με ασκήσεις από Γλώσσα- Μαθηματικά, καλύτερα να είναι με αντιστοίχηση, με πολλαπλή επιλογή, με λαβύρινθους. Επίσης, προτιμήστε βιβλία με σπαζοκεφαλιές.
  • Φυσικά, είναι πολύ καλό τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία οπότε αφήστε το, να επιλέξει μόνο του μικρά παραμύθια, λογοτεχνικά, μυθιστορήματα και κόμικ. Διαβάστε μαζί ή παράλληλα. Το καλοκαίρι δεν πείθεις εύκολα ένα παιδί να διαβάσει, όμως τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από μας. Οπότε διαβάστε παράλληλα τα βιβλία σας.
  • Παίξτε παντομίμα, φτιάξτε κολλάζ κόβοντας διάφορες εικόνες και δημιουργήστε μια ιστορία. Ζωγραφίστε, μαζέψτε φύλλα και δημιουργήστε φυτολόγιο.
  • Αντί για έκθεση, μπορείτε να χαρίσετε ένα ημερολόγιο στο παιδί, ώστε να γράφει τις καλύτερες αναμνήσεις του αλλά και πράγματα που το προβληματίζουν.
  • Αντί για μαθηματικά, προτιμήστε βιβλία με δραστηριότητες μνήμης και αντίληψης ή παιχνίδια με την ώρα, με τα ευρώ.
  • Αντί για ιστορία, υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια με ιστορικά γεγονότα.
  • Τέλος, μαγειρέψτε μαζί, φτιάξτε ένα γλυκό. Συγυρίστε το σπίτι και το δωμάτιό του παιδιού μαζί του για να μάθει να οργανώνεται καλύτερα.

 

Μπανδέλη Αθηνά

Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education

Facebook: https://www.facebook.com/AthinaBandeli

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου

Τηλέφωνο: 21 6939 1869

 

 

Σχετικά άρθρα