Τελείωσα το σχολείο και τώρα; Αν έχεις άγχος για το μέλλον μάθε τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις!

Οι πανελλήνιες έφτασαν στο τέλος τους και παρ’ όλο που το καλοκαίρι ξανοίγεται μπροστά σου σίγουρα μπορεί να αναρωτιέσαι τι θα φέρει η καινούρια χρονιά που θα σε βρει πλέον εκτός αίθουσας και με νέο περιβάλλον. Είτε περάσεις σε κάποιο πανεπιστήμιο, είτε αποφασίσεις να αρχίσεις αλλιώς την ενήλικη ζωή σου το μέλλον θα είναι περισσότερο αβέβαιο από τις μέρες του σχολείου που κυλούσαν με πρόγραμμα και συγκεκριμένο ωράριο.

Φυσικά δεν χρειάζεται άγχος καθώς πρόκειται για μία απλή αλλά σημαντική διαδικασία μετάβασης που συμβαίνει στις ζωές όλων και μπορεί να συμβεί για παραπάνω από μία φορές. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις τον εαυτό σου να συνηθίσει στην νέα κατάσταση, να χαρείς το καλοκαίρι και να μάθεις τρόπους να αναγνώσεις τα σημάδια του άγχους και διαχειριστείς την αγωνία σου.

Ποιά είναι τα σημάδια του άγχους σου για το μέλλον;

Πριν προχωρήσεις στους τρόπους για να αντιμετωπίσεις το άγχος, βοηθά να αναγνωρίσεις τα σημάδια του στρες. Μερικά σημάδια άγχους περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο, κακός ύπνος, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • μόνιμη κούραση, έλλειψη ενέργειας ή κίνητρο
  • νιώθεις θυμό και ευερεθιστότητα
  • νιώθεις ανησυχία ή νευρικότητα
  • αίσθημα απογοήτευσης και κατάθλιψης
  • αδύναμη μνήμη
  • αυξημένη ανάγκη για αλκοόλ ή ναρκωτικών.

9 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου

1. Να οργανώσεις σχέδιο Α και σχέδιο Β

Μπορεί να σε βοηθήσει να προετοιμάσεις δύο σχέδια που θα σου δώσουν ένα πρώτο βήμα για να οργανώσεις την νέα σου ζωή, άλλωστε έχεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να το οργανώσεις. Παραδείγματος χάριν, μπορείς στο σχέδιο Α τι θα ήθελες να κάνεις αφού τελείωσες το σχολείο και σχέδιο Β τι θα ήθελες να κάνεις κατά την διάρκεια των σπουδών σου και τι αντικείμενο θα ήθελες να κάνεις. Ένα παράδειγμα θα είναι:

Σχέδιο Α: ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή που θα μετακομίσεις
Σχέδιο Β: μπορείς να σκεφτείς επάνω σε τι θα ήθελες να σπουδάσεις ή αν το αντικείμενο που διάλεξες σου ταιριάζει και να ολοκληρώσεις κάποια διαδικτυακή εκπαίδευση επάνω σε αυτά, ή σε κάτι άλλο για το οποίο θα ήθελες να έχεις γνώσεις και δεξιότητες.

Αυτά τα σχέδια έχουν ως σκοπό να εξομαλύνουν την μετάβαση στην νέα σου ζωή και να σε βοηθήσουν να βάλεις προτεραιότητες. Εάν ο δεν είσαι ξέρεις ακόμα τι θα ήθελες να περιλαμβάνουν τα πλάνα σου, συζήτησέ το με τους γονείς σου, κάποιον καθηγητή σου η τους φίλους σου για να πάρεις ιδέες.

2. Συνειδητοποίησε πως η αβεβαιότητα είναι μέρος της καθημερινότητας

Η ζωή μπορεί να είναι αρκετά απρόβλεπτη και σίγουρα θα έχεις ζήσει απρόβλεπτα γεγονότα και στην μαθητική σου πορεία. Όπως δείχνουν τα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα, όσα θεωρούμε δεδομένα αλλάζουν από την μία στιγμή στην άλλη. Κανένας μας δεν μπορεί να πει ακριβώς τι θα συμβεί στο εγγύτερο ή πιο μακρινό μέλλον. Όλοι μας μπορούμε μόνο να μάθουμε να ανεχόμαστε την άγνοια ως κάτι λογικό και να εξασκούμαστε στο πως θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στο παρόν.

Έτσι, θα αναπτύξεις ανοχή στην αβεβαιότητα αλλά και στην εξάσκηση των δυνατοτήτων σου σε μικρά, καθημερινά πράγματα, όπως το μαγείρεμα ενός γεύματος, οι δουλειές του σπιτιού ξεκινώντας από το δωμάτιό σου κ.α. Γενικότερα, πρέπει να συμφιλιωθείς με το να παίρνεις πρωτοβουλίες για πράγματα που σε αφορούν άμεσα.

3. Μην ξεχνάς την ηρεμία

Το να τρέχεις να προλάβεις ώστε να ικανοποιήσεις κάθε σου ανάγκη πριν προκύψει είναι απλώς χαμένος χρόνος. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και ρεαλιστής στη σκέψη σου. Είναι σημαντικό να ακούς τους φόβους σου και να μην απορρίπτεις τις ανησυχίες σου ως κακώς κείμενα. Υπενθύμιζε τακτικά στον εαυτό σου ότι είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση που θα περάσει.

4. Πάρε μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες

Το καλοκαίρι είναι όπως πάντα μία εποχή ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης που έχεις χρόνο να περάσεις καλά και να διασκεδάσεις. Βρες δραστηριότητες που θα κάνουν τον χρόνο σου να περνάει ευχάριστα και δημιουργικά. Έτσι, θα γνωρίσεις νέο κόσμο και θα διευρύνεις τον κύκλο σου, ενώ συγχρόνως θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα και να δεις τι σου ταιριάζει να κάνεις και τι δεξιότητες έχεις.

5. Κοινωνικοποιήσου

Αυτό μπορείς να το κάνεις και με το να συμμετέχεις σε διασκεδαστικές δραστηριότητες αλλά και με το να βλέπεις συχνότερα τους φίλους που ήδη έχεις. Η επαφή με άλλους ανθρώπους αυξάνει τις ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης που μπορεί να σου δώσει ώθηση να κάνεις περισσότερα πράγματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic η κοινωνικοποίηση βοηθά στην όξυνση της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, αυξάνει την αίσθηση της ευτυχίας και της ευεξίας και δύναται να αυξήσει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής. Άλλωστε όπως λέει και ο Αριστοτέλης οι άνθρωποι είμαστε φύσει κοινωνικά ζώα και λειτουργούμε καλύτερα εντός μίας κοινότητας.

6. Συμφιλιώσου με τις μικρότερες ταχύτητες

Ο χρόνος κυλά αυτόματα και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε καμία επίδραση πάνω του. Αν συμφιλιωθείς με αυτό τότε θα μειωθεί το άγχος σου και θα ηρεμήσεις. Η πανδημία είχε μεγάλη επίδραση στην ζωή μας και ο φόβος έγινε το βασικό συναίσθημα των τελευταίων δύο χρόνων. Για αυτό πάψε να περνάς χρόνο στις οθόνες και σκέψου τρόπους να συμφιλιωθείς με την επιβράδυνση.

Μπορείς να κάνεις κάποιες ασκήσεις αναπνοής ή διατάσεις, yoga ή διαλογισμό. Αυτές οι δραστηριότητες θα μειώσουν τη σωματική ένταση και τα σωματικά συμπτώματα του στρες και θα βοηθήσουν να καθαρίσουν το μυαλό σου.

7. Μίλα για τα εκείνα που εκτιμάς

Είναι πολύ εύκολο αυτή τη στιγμή να πιστεύεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά αν ψάξεις θα βρεις πράγματα, μεγάλα και μικρά που εκτιμάς. Για παράδειγμα, άρχισε να γράφεις ένα ημερολογίου ευγνωμοσύνης που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις ξανά στα καλά πράγματα της ζωής. Θα μπορούσες κάθε βράδυ να σκέφτεσαι εκείνα για τα οποία είσαι ευγνώμων και μοιράσου τα με τους γύρω σου.

8. Τήρησε τα παραπάνω βήματα χωρίς αναβολές

Σκέψου πως οι φίλοι σου έχουν τις ίδιες ανησυχίες και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μιλήσεις με εκείνους όσα σε απασχολούν. Αφού επικοινωνήσεις με τους φίλους σου βρες χρόνο να υλοποιείς όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω για να γίνει η μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται. Επίσης, θα μπορούσες να προτείνεις και στους φίλους σου να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα και να κάνετε από αυτά μαζί.

9. Ζήτα βοήθεια αν δεις πως δυσκολεύεσαι να συνηθίσεις την αλλαγή

Δεν χρειάζεται να επιλύσεις τα πάντα μόνος/ η σου και είναι λογικό να δυσκολεύεσαι. Πρόκειται να κάνεις μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην ζωή σου και μάλλον θα είναι και η πρώτη. Αφού κάνεις αυτή, οι υπόλοιπες στην ζωή σου θα σου φανούν ευκολότερες. Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια μην διστάσεις να την ζητήσεις. Ένας ειδικός μπορεί να σε κατατοπίσει και να σου ανοίξει δρόμος που μπορεί να μην είχες σκεφτεί καθόλου.

Δώσε σημασία στα συναισθήματά σου

Τα συναισθήματα θα είναι ο βασικός συνοδοιπόρος σου σε όλο αυτό το ταξίδι. Η επικύρωση των συναισθημάτων σου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις ανάγκες σου. Το αίσθημα του άγχους δεν είναι το μόνο που μπορείς να νιώσεις αλλά πάντα συγχρονίζεται με άλλα συναισθήματα που ενδεχομένως να το πυροδοτούν κιόλας.

Το άγχος είναι ένα παγκόσμιο συναίσθημα και, σε κάποιο επίπεδο, όλοι βιώνουν άγχος. Πολλοί έφηβοι βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους όταν υπάρχει μια μετάβαση ή αλλαγή στη ζωή τους. Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στρες στον αντιληπτό κίνδυνο. Το τέλος της σχολικής ζωής σηματοδοτεί μια αλλαγή για κάθε έφηβο που σε λίγο θα είναι ενήλικας, επομένως το άγχος μπορεί να αυξηθεί επειδή η αλλαγή μπορεί να περνά στο υποσυνείδητο ως αντιληπτός κίνδυνος.

 

Σχετικά άρθρα