Δροσιστικό παγωτό με φυστικοβούτυρο και βανίλια, χωρίς συντηρητικά και τεχνητά χρώματα

Υλικά:

  • 2 φλ. φρέσκο γάλα
  • ½ φλ. βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2-3 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • 4 ωμοί κρόκοι αυγών, προτιμήστε ελευθέρας βοσκής γιατί βελτιώνουν την υφή
  • ¼ φλ. κάθε σιρόπι σφενδάμου και μέλι
  • ½ με 1 φλ. καρύδια πεκάν, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Στην συνέχεια προσθέστε μέσα τα καρύδια
  3. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατέψτε για 20 λεπτά με ένα μίξερ χειρός
  4. Μετά βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες και είναι έτοιμο!

Οφέλη

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ των παιδιών και όχι μόνο, ενώ αποτελεί και μία πιο υγιεινή επιλογή. Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία ενός ατόμου και να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά οι άνθρωποι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.

Το φυστικοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φιστικιών και των προϊόντων που παράγονται από αυτά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν το βάρος τους ή ακόμα και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα φιστίκια βελτιώνουν τον κορεσμό χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, λίπος και φυτικές ίνες.

Σημαντική είναι η επίδρασή του και στην υγείας της καρδιάς εξαιτίας των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, του νικοτινικού οξέων, βιταμίνης Ε και μαγνησίου. Η αναλογία των ακόρεστων λιπαρών προς τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Το φυστικοβούτυρο έχει παρόμοια αναλογία με το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις ή άλλες αιτίες. Οι ερευνητές προτείνουν τα φιστίκια ως έναν οικονομικό τρόπο για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ωστόσο, επειδή όπως έχει ήδη λεχθεί το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε θερμίδες, είναι σημαντικό να το τρώτε με μέτρο για να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόσληψης περιττών κιλών. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από τη συνιστώμενη θα αυξήσει επίσης την πρόσληψη λίπους και νατρίου, κάτι που δεν ωφελεί την καρδιά.

Το φυστικοβούτυρο λόγω της ποσότητας πρωτεϊνών που περιέχει οι αθλητές το εντάσσουν στην διατροφή τους για το χτίσιμο μυϊκής μάζας. Αν και οι ποσότητες θερμίδων ποικίλλουν ανάλογα με το ύψος, το επίπεδο δραστηριότητας και τον μεταβολικό ρυθμό. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, το φυστικοβούτυρο είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων και ακόρεστων λιπαρών.

Παρ’ όλο που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, είναι μια τροφή με σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες περιέχει καλές ποσότητες λιπών, καθώς και κάποιες φυτικές ίνες. Αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι το φυστικοβούτυρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα είναι μια καλή επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη.

Ενισχύοντας αυτή την άποψη, μία μελέτη του 2013 δείχνει ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου για πρωινό θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες με παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που πρόσθεσαν ξηρούς καρπούς στο πρωινό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανέφεραν λιγότερη πείνα σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν πρωινό που περιείχε υδατάνθρακες.

Άλλο ένα απαραίτητο συστατικό για τα άτομα με διαβήτη είναι το μαγνήσιο. Οι συνεχείς περίοδοι υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα, για αυτό το φυστικοβούτυρο αναπληρώνει αυτές τις χαμένες ποσότητες. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση φυστικοβούτυρου, ειδικά από νεαρή ηλικία ή και παιδική ηλικία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καλοήθους νόσου του μαστού, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment, αναφέρει ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου και ξηρών καρπών σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

 

Σχετικά άρθρα