Σκέφτεσαι να βάλεις φακούς επαφής; Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν τους αγοράσεις!

Οι φακοί επαφής τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και έχουν πολλά πλεονεκτήματα και προσφέρουν ευρύτερο οπτικό πεδίο χωρίς να εμποδίζει τη φυσική όραση. Πριν αγοράσεις φακούς επαφής υπάρχουν ορισμένα πράγματα για την χρήση τους φακών που μπορεί να μην γνωρίζεις.

Με όλες τις ασφαλείς και βολικές επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα, σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να φορέσει φακούς επαφής. Η χρήση φακών επαφής αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν ενεργό τρόπο ζωής.

Τι είναι οι φακοί επαφής;

Οι φακοί επαφής είναι λεπτά κομμάτια πλαστικού που φοριούνται απευθείας στο μάτι για να διορθώσουν ορισμένα προβλήματα όρασης. Είναι μία τέλεια λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν βολεύονται να φορούν γυαλιά και δεν θέλουν να κάνουν διορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Η εξέταση για τους φακούς επαφής

Εάν σκέφτεσαι να βάλεις φακούς επαφής, το πρώτο βήμα είναι να συμβουλευτείς έναν οφθαλμίατρο. Η εξέταση φακών επαφής προορίζεται ειδικά για να μάθεις αν σου ταιριάζουν οι φακοί επαφής. Αυτός ο τύπος εξέτασης είναι ενδελεχής και περιλαμβάνει πολλά βήματα. Οι παράγοντες για τους οποίους οι οφθαλμολογικές εξετάσεις για φακούς επαφής τείνουν να κοστίζουν περισσότερο εξαιτίας των πολλών βημάτων εξέτασης φακών επαφής.

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης φακών επαφής, ο γιατρός θα καθορίσει πρώτα εάν τα μάτια σου είναι αρκετά υγιή για να φορέσεις τους φακούς. Εφόσον οι φακοί αγγίζουν και καλύπτουν πραγματικά τα μάτια, εκείνα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιή και καθαρά πριν τους δοκιμάσεις.

Η εξέταση όρασης που θα ακολουθήσεις θα προσδιορίσει τους βαθμούς της μυωπίας που χρειάζεσαι για κάθε μάτι. Στη συνέχεια θα μετρηθούν τα μάτια σου, ώστε ο οφθαλμίατρος να λάβει ακριβείς μετρήσεις, για να εφαρμόζουν σωστά και άνετα οι φακοί στα μάτια σου.

Οδηγίες για την χρήση τους

Εάν είναι η πρώτη φορά που θα βάλεις φακούς επαφής, ο οφθαλμίατρος θα σου δείξει πώς να τους φορέσεις και πως να τους αφαιρείς σωστά από τα μάτια σου. Θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να αποκτήσεις άνεση με την εφαρμογή τους και να συνηθίσεις να τους τοποθετείς τους και να τους βγάζεις εύκολα.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σου δείξει πώς θα τους φροντίζεις σωστά, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της αποθήκευσης τους. Για να φροντίζεις σωστά τους φακούς επαφής στο σπίτι, χρησιμοποίησε ποιοτικά προϊόντα περιποίησης και καθάριζέ τους όσο συχνά συνιστάται για να αποκλείσεις την συσσώρευση βακτηρίων. Επάνω σε αυτά θα σε συμβουλεύσει και ο γιατρός για αυτό μην διστάζεις να ρωτήσεις.

Ποιοί είναι οι τύποι φακών επαφής;

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φακών επαφής: μαλακοί φακοί και οι άκαμπτοι διαπερατοί από αέρια φακοί επαφής. Οι άκαμπτοι διαπερατοί από αέριο φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από σκληρό πλαστικό που δίνει καθαρή, διαυγή όραση και διορθώνει τα περισσότερα προβλήματα όρασης. Είναι ανθεκτικοί και διαρκούν πολύ περισσότερο από τους μαλακούς φακούς επαφής.

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι εξαιρετικά λεπτοί και άνετοι στη χρήση. Κατασκευάζονται κυρίως από νερό και πολυμερή της οικογένειας σιλικόνης και υδρογέλης.

Οι μαλακοί φακοί χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  • Σφαιρικοί (κανονικοί) φακοί επαφής
  • Φακοί για αστιγματισμό
  • Φακοί για πρεσβυωπία
  • Έγχρωμοι φακοί επαφής

Πώς φοριούνται και για πόσο καιρό;

Οι περισσότεροι φακοί επαφής προορίζονται για καθημερινή χρήση και οι φακοί παρατεταμένης φθοράς φοριούνται έως και μια εβδομάδα. Οι φακοί δεν προορίζονται για χρήση στο ντους ή στην κολύμβηση καθώς υπάρχουν μικροοργανισμοί στο νερό που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι επαγγελματίες δεν συνιστούν παρατεταμένη χρήση φακών επαφής.

Οι φακοί επαφής μιας χρήσης φοριούνται για μία ημέρα και μετά θα πρέπει να πετιούνται. Άλλοι μαλακοί φακοί και ορισμένοι διαπερατοί φακοί φοριούνται για μια μέρα και στη συνέχεια αφαιρούνται, καθαρίζονται και απολυμαίνονται κάθε βράδυ. Οι φακοί επαφής με σκληρό περίβλημα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και είναι μια καλή επιλογή για άτομα με ευαίσθητα μάτια, έντονη ξηροφθαλμία, υψηλές ποσότητες αστιγματισμού, προβλήματα κερατοειδούς και κερατόκωνο.

 

Σχετικά άρθρα