Κέικ με βατόμουρα και λεμόνι χωρίς γαλακτοκομικά και πλούσιο σε φυτικές ίνες

Υλικά:

  • ½ φλ. βρώμη
  • 2 φλ. λευκό αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ. γλ. αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 6 κ. σ. σταφυλέλαιο
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 ½ φλ. κολοκυθάκια τριμμένα
  • 2 φλ. φρέσκα βατόμουρα
  • ¼ φλ. ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ. σ. καβουρδισμένα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς και απλώστε λίγο βιτάμ σε μία μακρόστενη φόρμα κέικ
  2. Απλώστε ομοιόμορφα τη βρώμη σε ένα φύλλο ψησίματος με στεφάνη και ψήστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 10 λεπτά και μόλις την βγάλετε αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά
  3. Μεταφέρετε τη βρώμη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και αλάτι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  4. Σε ένα μεσαίο μπολ βάζετε τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτετε τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν
  5. Προσθέστε το μείγμα των κολοκυθιών στο μείγμα του αλευριού ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και ρίχνετε και τα βατόμουρα
  6. Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνετε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο, περίπου 65 λεπτά
  7. Αφήνετε να κρυώσει στο τηγάνι για 5 λεπτά
  8. Περάστε ένα μαχαίρι στις πλευρές του ψωμιού για να το ξεκολλήσετε από την φόρμα και αναποδογυρίστε σε μια σχάρα και αφήστε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα
  9. Χτυπήστε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύστε το γλάσο πάνω από το κρύο καρβέλι και πασπαλίζετε με αμύγδαλα

Οφέλη

Το κέικ με βατόμουρα και λεμόνι είναι χορτοφαγικό γλυκό χωρίς γαλακτοκομικά και πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ χορταίνει για ώρες και έχει λίγες θερμίδες. Ένα κομμάτι έχει 248 θερμίδες, 4,7 γρ. πρωτεΐνης, 41 γρ. υδατάνθρακες, 3,3 γρ. φυτικές ίνες, 22,4 γρ. σάκχαρα, 8,2 γρ. λιπαρά εκ των οποίων 1 γρ. κορεσμένα.

Τα 10 αποδεδειγμένα οφέλη του βατόμουρου

Τα βατόμουρα συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο και χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή από πολλούς και είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά υψηλά σε θρεπτικά συστατικά. Ανήκουν στην ίδια ομάδα με τα cranberries και huckleberries. Έχουν πράσινο χρώμα όταν ανθούν και μετά βαθαίνουν σε μοβ και μπλε καθώς ωριμάζουν.

Θεωρούνται ως ο “βασιλιάς” των αντιοξειδωτικών προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Εκείνες είναι τα ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα ανθρώπινα κύτταρα και να συμβάλουν στη γήρανση και σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Στα βατόμουρα πιστεύεται ότι υπάρχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από όλα τα κοινά φρούτα και λαχανικά.

Οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις στα βατόμουρα ανήκουν σε μια οικογένεια αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Μια ομάδα φλαβονοειδών συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις αυτών των βατόμουρων στην υγεία. Συγχρόνως, τα βατόμουρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.

Τα βατόμουρα μειώνουν τις βλάβες στο DNA, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη γήρανση και τον καρκίνο. Η οξειδωτική βλάβη του DNA είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανίζεται δεκάδες χιλιάδες φορές την ημέρα σε κάθε κύτταρο του σώματός σας.

Η βλάβη του DNA είναι μέρος της γήρανσης, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο καρκίνος. Επειδή τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να εξουδετερώσουν ορισμένες από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA και προκαλούν ασθένειες.

Συγχρόνως, προστατεύουν τη χοληστερόλη στο αίμα σας από την καταστροφή. Πρόκειται για μία οξειδωτική βλάβη που δεν περιορίζεται στα κύτταρα και το DNA. Δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα όταν η «κακή» χοληστερόλη σας οξειδώνεται.

Στην πραγματικότητα, η οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία της καρδιακής νόσου. Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα συνδέονται στενά με μειωμένα επίπεδα οξειδωμένης χοληστερόλης για αυτό τα βατόμουρα είναι ιδανικά για την καρδιά σας.

Τα βατόμουρα δύνανται να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και αποδείχθηκε πως έχουν σημαντικά οφέλη στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Εκτός από την μείωση της αρτηριακής πίεσης, η επίδραση των βατόμουρων στην καρδιά επεκτείνεται και στην πρόληψη άλλων καρδιακών παθήσεων. Θα ήταν πολύ κατατοπιστικό να γνωρίζουμε εάν τα βατόμουρα βοηθούν στην πρόληψη σκληρών καταληκτικών σημείων όπως τα καρδιακά επεισόδια, τα οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Εξαιτίας αυτού επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα μπορεί να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για τη νοημοσύνη. Φάνηκε πως ωφελούν τους γερασμένους νευρώνες, οδηγώντας σε βελτιώσεις στη σηματοδότηση των κυττάρων. Οι ανθρώπινες μελέτες έχουν επίσης δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Επιστρέφοντας στα αντιοξειδωτικά, οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα μπορεί να έχουν αντιδιαβητικά αποτελέσματα αφού περιέχουν μέτριες ποσότητες ζάχαρης σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις στα βατόμουρα φαίνεται να αντισταθμίζουν κάθε αρνητικό αντίκτυπο της ζάχαρης όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτά τα αποτελέσματα κατά του διαβήτη εμφανίζονται τόσο με τον χυμό όσο και με το εκχύλισμα βατόμουρου. Η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη θα πρέπει να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2, που είναι επί του παρόντος δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο.

Τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος οι οποίες είναι κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο χυμός βατόμουρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των τύπων λοιμώξεων.

Επειδή τα βατόμουρα διαθέτουν πολλές δραστικές ουσίες που ονομάζονται αντισυγκολλητικά και βοηθούν στην πρόληψη βακτηρίων από το να δεσμευτούν στο τοίχωμα της κύστης σας. Τα βατόμουρα έχουν σπάνια μελετηθεί για την επίδρασή τους στις ουρολοιμώξεις, αλλά πιθανότατα έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τα κράνμπερι.

Εν κατακλείδι, τα βατόμουρα μπορεί να μειώσουν τη μυϊκή βλάβη μετά από έντονη άσκηση που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο και κόπωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει από τοπική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον μυϊκό σας ιστό. Τα συμπληρώματα βατόμουρου μπορεί να μειώσουν τη βλάβη που συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, ελαχιστοποιώντας τον πόνο και τη μειωμένη μυϊκή απόδοση.

 

Σχετικά άρθρα