Πότε θα πρέπει η κόρη σου να πάει για πρώτη φορά στον γυναικολόγο;

Καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία τα πρώτα σημάδια ορμονικών αλλαγών και η επερχόμενη περίοδος είναι εμφανή. Οι γυναικολόγοι συνιστούν ετήσιους ελέγχους που εστιάζουν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ξεκινώντας από την ηλικία των 13 έως 15 ετών. Έτσι, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα που δεν εντοπίζονται αλλά επιτυγχάνεται και η συμφιλίωση τους με τον γιατρό.

Γιατί είναι σημαντική η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο;

Η μητέρα είναι εκείνη που θα πρέπει να παρακινήσει την κόρη και να κανονίσει την επίσκεψη σε έναν γυναικολόγο. Πάντα η πρώτη επίσκεψη μπορεί να κάνει ένα κορίτσι να αισθάνεται νευρικό, αμήχανο ή φοβισμένο. Για να καταφέρει να νιώσει πιο άνετα η μητέρα θα πρέπει να:

  • Εξηγήσει γιατί χρειάζεται η επίσκεψη
  • Βοηθήσει την κόρη της να ξέρει τι να περιμένει
  • Μιλήσει για τυχούσες ερωτήσεις ή φόβους που μπορεί να έχει

Το έφηβο κορίτσι μπορεί να συσχετίσει τις επισκέψεις στον γιατρό με προβλήματα υγείας, ωστόσο θα χρειαστεί να καταλάβει πως ο ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος ακόμα και όταν αισθάνεται καλά. Άλλωστε μια γυναικολογική επίσκεψη παρέχει:

Πληροφορίες: Θα λάβει ακριβείς πληροφορίες και εμπιστευτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, τη σεξουαλικότητα, το σώμα της που αλλάζει και τις περιόδους της.
Πρόληψη: Μπορεί να μάθει για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Θεραπευτική αγωγή: Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τυχόν προβλήματα, όπως απώλεια περιόδου και πόνο στην πυέλο ή στο στομάχι.

Για ορισμένες έφηβες, η πρώτη επίσκεψη μπορεί να είναι απλώς μια συζήτηση με το γιατρό, ενώ για άλλες μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση των γεννητικών οργάνων. Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσεις στην κόρη σου ότι η πραγματική φυσική εξέταση δεν διαρκεί πολύ ώρα και τα περισσότερα κορίτσια δεν θα κάνουν εσωτερική πυελική εξέταση.

Εκείνη ξεκινά κανονικά από την ηλικία των 21 ετών για τις υγιείς γυναίκες. Αλλά ένα κορίτσι που έχει προβλήματα όπως βαριά αιμορραγία, επώδυνες περιόδους ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις μπορεί να χρειαστεί νωρίτερα πυελική εξέταση.

Πώς να διαλέξετε μαζί τον κατάλληλο γυναικολόγο;

Ο γιατρός που θα βλέπει η κόρη σου θα πρέπει να είναι κάποιος που αφιερώνει χρόνο για να την κάνει να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνεται. Πιθανώς να έχεις ήδη επιλέξει τον γιατρό για λογαριασμό της κόρης σου μέχρι τώρα, αλλά το καλύτερο είναι να τη εμπλέξεις σε όλο αυτό και να την αφήσεις να έχει γνώμη.

Ρώτησε την κόρη σου τι είδους γιατρό θα προτιμούσε:

  • Αρσενικό ή θηλυκό; Μικρότερος ή μεγαλύτερος;
  • Θα ήθελε να μείνει με τον γυναικολόγο που της προτείνατε ή να δει κάποιον νέο;
  • Θα ήθελε να δει το ίδιο άτομο με εσάς ή προτιμά να απευθυνθεί σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση μαζί σου;

Στη συνέχεια, ρώτησε για να βρείτε έναν γιατρό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της κόρης σου. Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σου συστήσει κάποιον. Το να κάνεις κάποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις τον σωστό γυναικολόγο:

  • Έχει εμπειρία με ασθενείς και εφήβους που τον επισκέπτονται για πρώτη φορά
  • Ποια είναι η προσέγγισή του όσον αφορά τη συζήτηση της σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Ποιος άλλος θα είναι στην εξεταστική αίθουσα για παράδειγμα κάποιος βοηθός ή νοσοκόμος

Ανάφερε όσα έμαθες στην κόρη σου και όταν τελικά πάτε ρώτησε την αν θα ήθελε να είσαι μαζί της στην αίθουσα εξετάσεων. Ό,τι κι αν αποφασίσει, δώστε της λίγο χρόνο μόνη της με τον γιατρό, ώστε να μπορέσει η κόρη σου να είναι ειλικρινής και να μην κρύβει πληροφορίες που μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί μαζί σου. Επίσης, ο χρόνος μόνη της την αφήνει να γνωρίσει τον γιατρό, πράγμα που θα την βοηθήσει να νιώσει άνετα μιλώντας για τυχόν ανησυχίες που έχει για το μέλλον.

Τι θα ρωτήσει ο γιατρός;

Ο γιατρός θα ρωτήσει την κόρη σου για το ιατρικό ιστορικό της και αυτό σημαίνει ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις όπως:

  • Πότε ήταν η τελευταία της περίοδος
  • Είναι, σεξουαλικά ενεργή; Εάν ναι, χρησιμοποιεί αντισύλληψη και προστασία από ΣΜΝ;
  • Αντιμετωπίζει προβλήματα με την περίοδό της, όπως πόνο ή έντονη αιμορραγία;
  • Έχει κάποια ασυνήθιστη κολπική έκκριση ή πληγές, κνησμό ή ενόχληση στην κολπική περιοχή;
  • Πιστεύει ότι μπορεί να είναι έγκυος;

Οι απαντήσεις της μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να αποφασίσει ποιες εξετάσεις θα κάνει και ποια θέματα θα συζητήσει. Πριν το ραντεβού ζητήστε μαζί της ότι είναι σημαντικό να απαντήσει με ειλικρίνεια, παρόλο που μπορεί να νιώθει άβολα. Υπενθύμισέ της ότι ο γιατρός έχει συζητήσει αυτά τα πράγματα πολλές φορές στο παρελθόν και δεν θα μοιραστεί τις πληροφορίες με κανέναν άλλο.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης;

Πριν από την εξέταση, δώσε στην κόρη σου μια αίσθηση του τι θα συμβεί. Θα πρέπει να ξέρει τι να περιμένει και γιατί το κάνει ο γιατρός. Εάν είστε και οι δύο άνετες με την ιδέα, μπορείς να αφήσεις την κόρη σου να δει έναν βασικό γυναικολογικό έλεγχο από πρώτο χέρι, παρακολουθώντας μια δική σου επίσκεψη στον γιατρό.

  1. Βασικοί έλεγχοι: Αρχικά, μια νοσοκόμα ή ένας βοηθός θα μετρήσει πράγματα όπως το βάρος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση της κόρης σου. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το λαιμό, την καρδιά, τους πνεύμονες και την κοιλιά της. Αυτό θα δώσει στον γιατρό μια αίσθηση της γενικής της υγείας και μια βασική γραμμή που θα χρησιμοποιήσει για συγκρίσεις σε μελλοντικές εξετάσεις.
  2. Εξέταση μαστού: Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ σπάνιος στους εφήβους, αλλά η εξέταση μαστού εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης. Ο γυναικολόγος το κάνει αυτό για να βεβαιωθεί ότι η έφηβη κόρη σου αναπτύσσεται καλά και για να εντοπίσει εξογκώματα, κύστεις ή προβλήματα στο στήθος.
  3. Εξωτερική εξέταση: Σε αυτή θα γδυθεί και θα φορέσει ένα φόρεμα. Η λεκάνη και οι μηροί της θα ντυθούν με ένα σεντόνι. Μπορεί να της ζητηθεί να ξαπλώσει στο τραπέζι με τα γόνατά της λυγισμένα και ανοιχτά. Ο γιατρός μπορεί να της ζητήσει να τοποθετήσει τα πόδια της σε αναβολείς, ώστε να μπορέσει να ελέγξει τον αιδοίο (τα έξω γεννητικά όργανα). Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πληγές, πρήξιμο ή άλλα προβλήματα με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.
  4. Εσωτερική εξέταση (πυελική εξέταση): Εάν χρειάζεται πυελική εξέταση, ο γιατρός θα τοποθετήσει το ένα χέρι στην εξωτερική πλευρά της κοιλιάς της κόρης σου και ένα ή δύο δάχτυλα μέσα στον κόλπο. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να αισθανθεί το μέγεθος και τη θέση των ωοθηκών και της μήτρας. Ένα εργαλείο που ανοίγει τα κολπικά τοιχώματα επιτρέπει στον γιατρό να δει τα τοιχώματα και τον τράχηλο και να κάνει εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως τεστ Παπανικολάου και εξετάσεις για ορισμένα ΣΜΝ. Ενημέρωσε την κόρη σου ότι μπορεί να αισθανθεί κάποια πίεση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό. Για να μειώσει τυχόν ενόχληση, μπορεί να πάρει αργές, βαθιές αναπνοές και να χαλαρώσει τους μύες του στομάχου και του κόλπου.
  5. Τεστ Παπανικολάου: Κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να κάνει τεστ Παπανικολάου. Οι γυναικολόγοι συνιστούν το τεστ Παπανικολάου να ξεκινά από την ηλικία των 21 ετών και στη συνέχεια κάθε 3 χρόνια για γυναίκες στην δεκαετία των 20. Σε αυτή τη δοκιμή, ο γιατρός ξύνει απαλά κύτταρα από τον τράχηλο χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα ή σπάτουλα. Το δείγμα ελέγχεται σε εργαστήριο για κυτταρικές αλλαγές και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μία από τις ερωτήσεις που μπορεί να ερωτηθεί η κόρη σου έκανε το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) από τον παιδίατρό της. Αν δεν το έκανε, μπορεί να της συστήσει να το κάνει. Αυτό το εμβόλιο προστατεύει από τους κύριους τύπους HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένους τύπους καρκίνου, ειδικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ακόμα κι αν το εμβόλιο HPV έχει γίνει θα πρέπει να κάνει τακτικά τεστ Παπανικολάου από την ηλικία των 21 ετών για τον έλεγχο για άλλες μορφές καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σχετικά άρθρα