MacKenzie Scott: η δισεκατομμυριούχος πρώην σύζυγος του Jeff Bezos με το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Η MacKenzie Scott είναι Αμερικανή μυθιστοριογράφος και φιλάνθρωπος που έγινε γνωστότερη στο ευρύ κοινό μέσα από τον γάμο της με τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos. Η περιουσία της ανέρχεται στα 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαθέτει και ένα μερίδιο της τάξης του 25% στην Amazon.

Με αυτή την περιουσία η Scott έγινε η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες και η 21η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Το περιοδικό Forbes την ανακήρυξε ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο για το 2021 και μία από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2020 σύμφωνα με τους Time της Νέας Υόρκης.

Η συγγραφική σταδιοδρομία της άρχισε από τα έξι της

Η MacKenzie Scott γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1970 ως MacKenzie Scott Tuttle στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, από πατέρα οικονομικό σχεδιαστή και μητέρα νοικοκυρά. Όπως η ίδια έχει πει άρχισε να γράφει σε ηλικία 6 ετών, όταν έγραψε το βιβλίο “The Book Worm” 142 σελίδων, το οποίο καταστράφηκε σε μια πλημμύρα.

Το 1988, αποφοίτησε από το σχολείο Hotchkiss στο Lakeville του Connecticut και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τις σπουδές της επάνω στην Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Είχε καθηγητής της τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Toni Morrison, ο οποίος περιέγραψε την Scott ως έναν από τους καλύτερους μαθητές που είχε ποτέ στα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Μάλιστα, εργάστηκε ως ερευνητική βοηθός του Morrison για το μυθιστόρημα “Jazz” που συνέγραψε ο ίδιος το 1992.

Η συμβολή της στην δημιουργία της Amazon 

Η Scott παντρεύτηκε τον Bezos το 1993 και το 1994, και οι δύο μετακόμισαν στο Seattle και ίδρυσαν την Amazon. Η Scott ήταν μία από τους πρώτους υπαλλήλους της Amazon και συμμετείχε στην ανάπτυξη της Amazon ήδη από τις πρώτες μέρες. Συμμετείχε στο επιχειρηματικό σχέδιο, τους λογαριασμούς της εταιρείας και την αποστολή των πρώτων παραγγελιών.

Εκείνη ήταν που διαπραγματεύτηκε την πρώτη σύμβαση μεταφοράς εμπορευμάτων της εταιρείας. Όταν η Amazon άρχισε να πετυχαίνει, η Scott αποστασιοποιήθηκε από την ενεργό δράση στην επιχείρηση, προτιμώντας να επικεντρωθεί στην οικογένεια της αλλά και τη λογοτεχνική της καριέρα.

Κάπως έτσι, έκανε το ντεμπούτο της το 2005, η Scott με το μυθιστόρημα “The Testing of Luther Albright” για το οποίο κέρδισε το Αμερικανικό Βραβείο Βιβλίου το 2006. Σε συνέντευξή της αποκάλυψε πως της πήρε 10 χρόνια για να το γράψει, καθώς βοηθούσε τον Bezos να χτίσει την Amazon, γέννησε τρία παιδιά και έπρεπε να φροντίσει για την ανατροφή τους.

Ο παλιός καθηγητής της Toni Morrison μίλησε για ακόμα μια φορά για εκείνη και αξιολόγησε το πρώτη της βιβλίο ως “ένα σπάνιο: ένα εκλεπτυσμένο μυθιστόρημα που ραγίζει και φουσκώνει την καρδιά”. Οκτώ χρόνια μετά, το 2013 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της “Παγίδες”.

Οι δύο γάμοι της και τα τέσσερα παιδιά

Όπως έχει ήδη λεχθεί, ο πρώτος σύζυγος της Scott ​​ήταν o ιδρυτήw της Amazon και της Blue Origin Jeff Bezos, με τον οποίο μέτρησαν 26 χρόνια γάμου, από το 1993 έως το 2019. Τον γνώρισε ενώ εργαζόταν ως βοηθός του το 1992. Μετά από τρεις μήνες σχέσης στη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο Seattle της Ουάσιγκτον, το 1994. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά τρεις γιους και μία κόρη την οποία υιοθέτησαν από την Κίνα.

Μετά το διαζύγιό τους το 2019 άφησε η Scott απέκτησε περιουσία ύψους 35,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές της Amazon, ενώ ο πρώην σύζυγός της διατήρησε το 75% της μετοχής του ζευγαριού στην Amazon. Έτσι, έγινε η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και μία από τους πλουσιότερους ανθρώπους.

Τον Ιούλιο του 2020, κατατάχθηκε 22η στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο από το Forbes με καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, η Scott ονομαζόταν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, η καθαρή περιουσία της κατάφερε να φτάσει τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά το διαζύγιό της από τον Jeff Bezos, η άλλοτε MacKenzie Bezos άλλαξε το όνομά της σε MacKenzie Scott, με το μεσαίο της όνομα να γίνεται το επίθετό της. Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό της παντρεύτηκε τον καθηγητή χημείας Dan Jewett, όπως αποκαλύφθηκε σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου 2021.

Έχει το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο αλλά παραμένει η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου

Η MacKenzie Scott χαρίζει την περιουσία της πιο γρήγορα από κάθε άλλο δισεκατομμυριούχο της εποχής, αλλά καταφέρνει να είναι η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο πίσω από τη κληρονόμο της L’Oreal Francoise Bettencourt Meyers, τη κληρονόμο της Walmart Alice Walton και τη κληρονόμο της Koch Industries Julia Koch.

Η περιουσία του Scott υπολογίζεται σε ήταν 62 δισεκατομμύρια αλλά μέσω των δωρεών που κάνει έφτασε τα 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια, Μειώθηκε δηλαδή κατά 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 18% από το 2021.

Η πτώση της περιουσίας της μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από μια πτώση 3% στην τιμή της μετοχής της Amazon λόγο κορωνοϊού. Ο πολύ μεγαλύτερος παράγοντας μείωσής της όμως είναι πως έχει χαρίσει 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 1.250 οργανισμούς σε λιγότερο από δύο χρόνια. Με αυτό τον τρόπο κατέλαβε την πέμπτη θέση στη λίστα του Forbes για το 2022 με τους μεγαλύτερους δωρητές του κόσμου. Στην ίδια λίστα βρίσκονται και οι Bill & Melinda Gates που κάνουν δωρεές εδώ και δεκαετίες.

Στηρίζει οικονομικά μικρότερους οργανισμούς αλλά και μεγαλύτερα μη κερδοσκοπικά δίκτυα που αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, τη φυλετική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα αναπαραγωγής, τις τέχνες και πολλά άλλα. Ο τρόπος που γίνονται οι δωρεές είναι αρκετά μυστικοπαθής και χωρίς να λαμβάνει καμία δημοσιότητα.

Απλώς, οι οργανισμοί λαμβάνουν μια κλήση ή email από κάποιον που ανήκει στην ομάδα της Scott που τους ανακοινώνει πως η ίδια επιθυμεί να κάνει κάποια δωρεά. Μόλις αυτή οριστικοποιηθεί, οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να επιλύσουν ζητήματα ή άλλα θέματα που τους αφορούν. Για πολλούς από αυτούς τους οργανισμούς, η δωρεά της Scott ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έχουν λάβει ποτέ.

Σχετικά άρθρα