Πώς μπορώ να το χειριστώ, αφού ότι και να της πω δεν την καθησυχάζει;

Η κόρη μου έδωσε πανελλήνιες και τώρα περιμένει βαθμολογίες. Είναι πολύ αγχωμένη και θεωρεί καταστροφή την αποτυχία. Πώς μπορώ να το χειριστώ, αφού ότι και να της πω δεν την καθησυχάζει;

Γράφει η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός Αθηνά Μπανδέλη

Οι πανελλήνιες  εξετάσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή των εφήβων καθώς συνδέεται με την μελλοντική επαγγελματική τους πορεία αλλά και με τις προσωπικές προσδοκίες τους. Το άγχος, λοιπόν, πάντα υπάρχει πριν τις εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων όσο και στην προσμονή των αποτελεσμάτων.

Το άγχος είναι δυνατόν να συνδέεται με τις προσωπικές προσδοκίες που έχει ο καθένας και με τον φόβο της ματαίωσης μπροστά στην αποτυχία. Κάποιες φορές, μάλιστα, το άγχος και ο φόβος έχουν σχέση όχι μόνο με τις προσδοκίες των παιδιών αλλά και των γονιών.

Όπως φαίνεται από την ερώτησή σας, η κόρη σας έχει άγχος για τα αποτελέσματα, όπως φαντάζομαι και εσείς. Το άγχος έχει να κάνει με τις φοβίες της, την ανασφάλεια που νιώθει η ίδια αλλά και με τον τρόπο που αντιδρά σε μια πιθανή αποτυχία.

Ως γονιός μπορείτε να κατανοήσετε τους φόβους της και το άγχος της και φυσικά να την καθησυχάσετε ότι δεν εξαρτάται όλη η ζωή από τις πανελλήνιες, ευκαιρίες στη ζωή υπάρχουν πολλές. Επίσης, μπορείτε να συζητήσετε μαζί της και να δείτε τι είναι αυτό  που της προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος: είναι οι προσδοκίες της για τη συγκεκριμένη επιλογή, είναι ότι σκέφτεται ότι δε θα έχει άλλη ευκαιρία ή μήπως στενοχωρήσει και εσάς. Γενικότερα, δώστε την ευκαιρία να εκφράσει  τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της. Σίγουρα μπορείτε να της υπενθυμίσετε ότι έχει την υποστήριξη σας και την αγάπη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αν, παρ’ όλα αυτά, βλέπετε έντονη ανησυχία σε σημείο που εμποδίζει την κόρη σας στην καθημερινότητά της, τότε καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να τη βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα και αυτήν την κατάσταση αλλά και παρόμοιες στο μέλλον.

Μπανδέλη Αθηνά

Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education

Σχετικά άρθρα