Έχεις κάποια δερματική πάθηση στα χέρια σου;- Μάθε πως να τα πλένεις για να μην υποτροπιάζουν!

Από τους πρώτους τρόπους προφύλαξης από την πανδημία οι ειδικοί πρότειναν το συχνό πλύσιμο των χεριών καθώς είναι από τις βασικότερες εστίες μικροβίων. Ιδρύματα, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν θέσει τις συστάσεις τους. Στην πρώτη γραμμή αυτών είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με τζελ χεριών με βάση το οινόπνευμα ή σαπούνι και νερό.

Δερματικές καταστάσεις και πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, για άτομα με ιδιαίτερα ξηρό δέρμα ή δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και πόνο στα χέρια. Ακόμη και για άτομα με υγιές δέρμα, η υπερβολική χρήση σαπουνιών και απολυμαντικών χεριών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και σκάσιμο του δέρματος.

Η επαναλαμβανόμενη χρήση απολυμαντικών χεριών και το πλύσιμο με σαπούνι μπορεί να απογυμνώσει τις πρωτεΐνες στην επιδερμίδα και να αποδυναμώσει την στοιβάδα του δέρματος, οδηγώντας σε κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, τα σαπούνια μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα χεριών.

Εκείνη προκαλεί ξεφλουδισμένο, κνησμώδες κόκκινο δέρμα, ιδιαίτερα στους χώρους του ιστού των δακτύλων και στις αρθρώσεις. Για να αποφευχθεί η ξηρότητα και ο υποτροπιασμός των δερματικών παθήσεων οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μιας κανονικής ενυδατικής κρέμας. Τα άτομα με προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης του δέρματος και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μία καλή ενυδατική κρέμα.

Εκτός από την ενυδάτωση, είναι επίσης σημαντικό να στεγνώνεις καλά τα χέρια σου αφού τα πλύνεις και να μην μένουν υπολείμματα νερού. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, τα μικρόβια μεταφέρονται πιο εύκολα ανάμεσα στα βρεγμένα χέρια. Δεύτερον, το ίδιο το νερό έχει ξηραντική επίδραση στο δέρμα μειώνοντας τα φυσικά έλαια του δέρματος όταν εξατμίζεται, βλάπτοντας έτσι τον φραγμό του δέρματος.

Συνοπτικά:

  • Πλύνε τα χέρια με σαπούνι ή με ενυδατική κρέμα και νερό και μετά ενυδάτωσέ τα και πάλι
  • Χρησιμοποιήσε ένα τζελ χεριών με βάση το αλκοόλ και στη συνέχεια ενυδάτωσε

Μάλιστα, η ενυδατική κρέμα που κάνει αφρό μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο σαπουνιού και θα στεγνώσει λιγότερο τα χέρια. Επομένως, όσοι έχουν σκασμένο δέρμα μπορεί να το βρουν αυτό πιο καταπραϋντικό. Εάν οι ασθενείς αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν απολυμαντικό τζελ, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα ή την κατάσταση του δέρματος. Για να το αποφύγεις αυτό, στη συνέχεια εφάρμοσε την ενυδατική αμέσως μετά για να ελαχιστοποιήσεις τον ερεθισμό του δέρματος.

Πώς να μειώσεις τις επιπτώσεις του συχνού πλυσίματος στα χέρια σου;

Φυσικά, η αποχή από το πλύσιμο των χεριών δεν η λύση στο πρόβλημα αφού το μόνο που θα προκαλέσεις είναι η συσσώρευση μικροβίων. Με τις ακόλουθες συμβουλές θα καταφέρεις να ελαχιστοποιήσεις τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το αυξημένο πλύσιμο των χεριών στο ήδη κατεστραμμένο δέρμα.

Οι ενυδατικές κρέμες ή οτιδήποτε ενυδατικό είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία της δερματίτιδας των χεριών καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου εξωτερικού δέρματος και κλειδώνουν την υγρασία στο εσωτερικό. Για αυτό θα πρέπει να τα εφαρμόζουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όποτε το δέρμα αισθάνεται ξηρό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να βάλεις ενυδατική στα χέρια σου κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά να φορέσεις βαμβακερά γάντια για να εγκλωβίσεις ακόμη περισσότερη υγρασία στα χέρια. Επιπλέον, καλύτερα να φοράς γάντια κατά το πλύσιμο των πιάτων, τη χρήση προϊόντων καθαρισμού ή το λούσιμο των μαλλιών για να μειώσεις την έκθεση σε νερό και άλλα χημικά λιπαντικά.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων καθιστά σαφές ότι οι κρέμες που χρησιμοποιούνται για δερματικές παθήσεις, στις σωστές ποσότητες που συνιστώνται από δερματολόγους, δεν είναι πιθανό να αυξήσουν τους κινδύνους μόλυνσης από τον COVID-19 ή πιο σοβαρής μορφής ασθένειας.

Πάντα θα πρέπει να συνεχίσεις πιθανές θεραπείες που κάνουν ανεξαρτήτως των συμβουλών για το πλύσιμο των χεριών. Οποιαδήποτε απόφαση για τη διακοπή της θεραπείας θα πρέπει να γίνει με την συμβολή του γιατρού για την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης του δέρματος.

Τα κύρια θέματα είναι ότι το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο και αν έχεις ιδιαίτερα ξηρά χέρια ή δερματικές παθήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείς μαλακτικά για να αποφύγεις τη ζημιά. Συγχρόνως, θα πρέπει να σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο ελαφρύ σαπούνι χεριών που δεν κάνει σαπουνάδα.

Σχετικά άρθρα