Μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό στο σπίτι η επαφή μας με άλλους ανθρώπους έγινε πολύ σπάνια και ο κύκλος μας περιορίστηκε σε ελάχιστες και πολύ στενές επαφές. Με την επιστροφή στην κοινωνική σφαίρα και το εργασιακό περιβάλλον η πρότερη συχνή συναναστροφή με πολλούς τύπους χαρακτήρων έγινε και πάλι καθημερινότητα.
Ωστόσο, στον περίγυρό μας όπως αυτός διαμορφώνεται από γνωστούς, συνεργάτες και φίλους πάντα υπάρχουν και άνθρωποι που μας είναι δύσκολο να τους συναναστραφούμε και να επικοινωνήσουμε. Όταν αυτή η δυσκολία δυσχεραίνει και άλλους βασικούς τομείς της ζωής και πράγματα που πρέπει να γίνουν όπως οι επαγγελματικές συνεργασίες πρέπει να αναζητηθεί ένας τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα και να μειωθεί το ψυχικό κόστος.
Παρακάτω, λοιπόν, θα μάθεις τα πέντε πράγματα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους δύσκολους ανθρώπους.
1. Για αποκλιμάκωση της κατάστασης μάθε να κυριαρχείς στην παύση
Ακούγεται λίγο σαν γρίφος αλλά αυτό το πρώτο βήμα περιέχει όλη την δύναμη για να κάνεις τα επόμενα. Οι συγκρούσεις με δύσκολους ανθρώπους εξελίσσονται σε έναν φαύλο κύκλο όταν οι δικές μας αντιδράσεις κλιμακώνουν την κατάσταση αντί να επιφέρουν ηρεμία. Και όσο περισσότερο εντείνεται η σύγκρουση, τόσο περισσότερο θα φοβόμαστε και θα μας πιέζει η ιδέα των μελλοντικών αλληλεπιδράσεων.
Επικεντρώσου στο ζητούμενο που είναι η αποκλιμάκωση και η ηρεμία και για να μάθεις να σταματάς έναν τσακωμό θα πρέπει να παρατηρείς τα δικά σου συναισθήματα και τις σωματικές αντιδράσεις. Πριν απαντήσετε σε κάποιον που σε έχει στενοχωρήσει, πρόσεξε πως αντιδρά το σώμα σου σε αυτό που έρχεται και τι ρυθμό ακολουθούν οι σκέψεις σου.
Προσπάθησε να το κάνεις συνήθεια το να περιμένεις λίγο πριν απαντήσεις και να αφουγκράζεσαι τα συναισθήματα και τις πραγματικές απαιτήσεις της κατάστασης.
2. Έχε στο μυαλό τι θέλεις να πετύχεις
Άλλο κοινό πρόβλημα κατά την διάρκεια μίας έκρυθμης κατάστασης είναι πως θολώνουμε από τον θυμό και επικεντρωνόμαστε στο να ξεσπάσουμε τον θυμό μας και όχι στο πως θα επιλύσουμε την κατάσταση. Όταν αναγκάζεσαι να αλληλεπιδράσεις με κάποιον κανονικά δεν θα ήθελες, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις από τον δρόμο και να καταλήξεις να τσακώνεσαι μόνο και μόνο για να ξεσπάσεις.
Αντίθετα, όταν θυμάσαι ποιος είναι ο στόχος που επιδιώκεις να επιλύσεις θα προσπαθήσεις να ξεκαθαρίσεις κάτι που προκαλεί σύγχυση θα επιβεβαιώσεις ότι θα παραμείνεις σε καλό δρόμο και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου. Συγχρόνως, θα επιλύσεις πιο γρήγορα τον τσακωμό καθώς θα αντιληφθείς πως απλώς χάνεις τον χρόνο σου.
3. Όταν είναι δυνατόν, κάνε πρόβα για το τι θα πεις πριν το πεις
Οι δύσκολοι άνθρωποι μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι στο να μας απορρίψουν από το παιχνίδι μας παίρνοντας μια συναισθηματική ευχαρίστηση από αυτό. Συνηθίζουν να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε άσχημη κατάσταση προκειμένου να κερδίσουν το πάνω χέρι. Ακριβώς όπως ένας μουσικός, ηθοποιός ή αθλητής είναι πιο πιθανό να επιτύχει σε μια δύσκολη παράσταση εάν έχει εξασκηθεί, έτσι και η εξάσκηση και η πρόβα μπορούν να βοηθήσουν τις πιο αγχωτικές διαπροσωπικές μας στιγμές.
Μην φοβάσαι να γράψεις ένα σενάριο για μια δύσκολη συζήτηση, γνωρίζοντας φυσικά ότι θα χρειαστεί να υπάρχει και ένα σχέδιο β. Ακόμα καλύτερα, κάνοντας πρόβες εκ των προτέρων, θα βρεις την διατύπωση που είναι λιγότερο πιθανό να κλιμακώσει την κατάσταση αλλά που θα καταφέρει να ηρεμήσει τα πνεύματα.
4. Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά
Όταν παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά θεωρώντας πως όλες οι καταστάσεις και οι συζητήσεις απευθύνονται σε σένα το μόνο που καταφέρνεις είναι να εσωτερικοποιείς πολύ αρνητισμό που θα σε εμποδίσει να ανελιχθείς της κατάστασης. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας για διαστρεβλώσεις που κάνουν την κατάσταση περισσότερο για εσάς από ό,τι πραγματικά είναι ή που άσκοπα καταστρέφουν την έκβαση μιας κατάστασης.
Φυσικά, ελάχιστοι από εμάς δεν ενοχλούνται τουλάχιστον με κάποιον τρόπο από την ιδέα ότι κάποιος είναι ενεργά αναστατωμένος μαζί μας ή δεν μας αρέσει. Αλλά όταν ένα δύσκολο άτομο εμφανίζει σταθερά μοτίβα δυσλειτουργίας σε καταστάσεις και με διαφορετικούς ανθρώπους, υπάρχει περιορισμένος έλεγχος που μπορούμε να έχουμε στη συμπεριφορά του και προσθέτει μόνο άσκοπη ανησυχία και πόνο στην καρδιά για να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας.
5. Συνδύασε την αυτογνωσία με την ενσυναίσθηση
Το να γνωρίζεις πως κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς αντιπαθείς ή δυσκολεύονται να είναι καλή θα σε γλιτώσει από κόπο και ψυχική κούραση. Έτσι, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναλογιστείς τη συμπεριφορά σου, ειδικά αν αναγνωρίσεις αυτά τα μοτίβα δύσκολων αλληλεπιδράσεων σε διαφορετικές περιστάσεις της ζωής σου.
Ο τόνος ή η διατύπωση των λόγων σου μπορεί να προσθέσει επιθετικότητα ή ηρεμία που μπορεί να ενισχύσουν την αυτογνωσία σου αναζητώντας δικά σου μοτίβα. Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί περισσότερο, ή που έχουν κατάθλιψη, υποφέρουν από ένα τραύμα ή απλώς δεν λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη στη ζωή τους, μπορεί να θεωρηθούν κακοί. Άλλωστε, οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έχει την ίδια συμπεριφορά όταν είναι στριμωγμένοι στις συνθήκες της ζωής τους.