7 τρόποι για να προσθέσεις το ρατάν στην διακόσμηση του σπιτιού σου

Το ρατάν αποτελεί ένα φυσικό υλικό κατασκευής επίπλων και διακοσμητικών που προέρχεται από τον φοίνικα. Αυτό το ανθεκτικό αλλά ευέλικτο προϊόν μπορεί να υφανθεί σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μοτίβων. Συνήθως χρησιμοποιείται σε έπιπλα βεράντας λόγω της αντοχής του στις καιρικές συνθήκες αλλά οι κατασκευές του δεν περιορίζονται μόνο στον εξωτερικό χώρο.

Είτε σε έπιπλα, φωτιστικά ή αξεσουάρ επιτραπέζιων διαστάσεων, αυτό το τροπικό υλικό μπορεί να προσθέσει ιδιαίτερη υφή σε κάθε δωμάτιο. Το ρατάν ταιριάζει σε πολλά στυλ διακόσμησης, συμπεριλαμβανομένης της boho, της πιο κλασικής διακόσμησης αλλά και της μοντέρνας και μπορεί εύκολα να βαφτεί για μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.

1. Ανανέωσε το σαλόνι σου για με σετ επίπλων από ρατάν

Όπως ήδη είπαμε το ρατάν μπορεί να υφανθεί σε σχεδόν κάθε τύπο επίπλων, όπως καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια και πολλά άλλα. Ελαφρύ και ευρέως διαθέσιμο είναι γενικά λιγότερο ακριβό από άλλα υλικά επίπλων, καθιστώντας το ιδανικό για μια οικονομική ανανέωση δωματίου. Προσφέρει μια χαλαρή, φιλόξενη αίσθηση που είναι ιδανική για χώρους διαβίωσης όπου η άνεση και η οικειότητα είναι το ζητούμενο. Ταιριάζει πολύ με μαξιλάρια, ριχτάρια, βελούδινα χαλιά ή τις πιο παραδοσιακές μας κουρελούδες.

2. Βάλε μία ρατάν πολυθρόνα στο υπνοδωμάτιο

Οι καρέκλες και οι πολυθρόνες από ρατάν διαθέτουν μοναδική υφή και οι φυσικοί τους τόνοι συνδυάζονται καλά με σχεδόν οποιοδήποτε συνδυασμό χρωμάτων κρεβατοκάμαρας. Μια εντυπωσιακή υφαντή καρέκλα με πλάτη παγωνιού ή ένα ανάκλιντρο στο τέλος του κρεβατιού θα είναι οι ιδανικές πινελιές για το υπνοδωμάτιο. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πολύ ελαφριά και όποτε θες μπορείς να τα μετακινήσεις.

3. Μπλέξε διαφορετικά στυλ

Αυτό το υλικό που προέρχεται από τη φύση είναι βασικό σε χώρους boho-style, αλλά τα έπιπλα από ρατάν λειτουργούν με μια τεράστια γκάμα σχεδιαστικών στυλ. Φέρνοντας ζεστασιά και μια πιο χαλαρή αίσθηση, μπορεί να αποτρέψει τους μοντέρνους εσωτερικούς χώρους από το να φαίνονται υπερβολικά ψυχροί ή να προσδώσει έναν πιο χαλαρό αέρα στα κλασικά δωμάτια.

Για να ενισχύσετε τη φυσική ομορφιά του ρατάν, συνδύασέ το με πολλά φυτά, λουλούδια ή βοτανικά σχέδια και άλλα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο. Για μια πιο εκλεκτική εμφάνιση, αντιπαράβαλε τη χαλαρή αίσθηση του ρατάν με τα κομψά, ρετρό έπιπλα και τις μεταλλικές πινελιές.

4. Ρατάν φωτιστικά

Άλλαξε τα κλασικά, μεταλλικά ή πλαστικά φωτιστικά με άλλες ρατάν εκδοχές τους για να δώσεις την απαραίτητη πινελιά αλλαγής στον χώρο χωρίς να τον επιβαρύνεις και χωρίς να αλλάξεις τα πάντα αν δεν σου αρέσουν πολύ οι αλλαγές. Ψάξε για μεγάλους ρατάν πολυελαίους σε γλυπτά σχήματα ή επιλέξτε ένα φωτιστικό με ανοιχτό σχέδιο ύφανσης για να απλώσετε το φως σε όλο το δωμάτιο.

5. Πλεκτά καλάθια για διακόσμηση και αποθήκευση

Τα πλεκτά καλάθια είναι μία πολύ δημοφιλής εκδοχή του ρατάν και είναι πολύ εύκολο να την προσθέσεις στον χώρο σου. Ταιριάζουν σε όλα τα δωμάτια και εκτός από διακοσμητικά είναι και ένας μία καλή λύση αποθήκευσης που δεν σου “πιάνει” χώρο. Θα τα βρεις σε πολλά μεγέθη, σχέδια και σχήματα για να διαλέξεις το ιδανικό για σένα.

Οι μεγάλες εκδόσεις τους είναι ιδανικές για να διατηρούν εύκολα προσβάσιμες κουβέρτες και άλλα κλινοσκεπάσματα, ενώ τα μικρότερα καλάθια από ρατάν μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τραπέζια με έμφαση ή μέσα σε ντουλάπια για αποθήκευση πιο εύθραυστων σκευών.

6. Αν έχεις ήδη κάποιο ρατάν άλλαξέ του χρώμα

Ακριβώς όπως το ξύλο, το ρατάν μπορεί να βαφτεί σε σχεδόν οποιαδήποτε απόχρωση πολύ εύκολα. Ένα φρέσκο χρώμα μπορεί να εκσυγχρονίσει άμεσα τα έπιπλα από ρατάν, δίνοντας νέα εμφάνιση σε φθηνά αντικείμενα ή σε μεταχειρισμένα είδη. Βάψε τα έπιπλα από ρατάν με ένα έντονο, πιτσιλιστό χρώμα ή επίλεξε το κλασικό λευκό για μια παραδοσιακή εμφάνιση.

7. Και στο παιδικό δωμάτιο

Είπαμε πως είναι ελαφρύ, βολικό σαν έπιπλο, μετακινείται εύκολα, αλλάζει εύκολα, τώρα θα προσθέσουμε πως καθαρίζεται και εύκολα. Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα είναι ένα ιδανικό υλικό για παιδικό δωμάτιο. Χρησιμοποίησέ το ως μια ανθεκτική προσθήκη σε αίθουσες παιχνιδιών, παιδικά υπνοδωμάτια και άλλους χώρους φιλικούς προς την οικογένεια. Αν πρόκειται να προτιμήσεις πολυθρόνα ή καρέκλα τότε ρίξε από πάνω τους μία κουβέρτα ή ένα ριχτάρι για μία πιο ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα στον χώρο του παιδιού σου.

 

Σχετικά άρθρα