Πεϊνιρλί με ζύμη ολικής αλέσεως και μοτσαρέλα: Μάθε τα 5 σημαντικά οφέλη της μοτσαρέλα για τον οργανισμό σου!

Υλικά:

Για την Ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 325 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 9 γραμμάρια μαγιά ξηρή
  • 9 γραμμάρια αλάτι μία πρέζα ζάχαρη
  • 60 γραμμάρια βούτυρο

 Για την Γέμιση

  • 200 γραμμάρια μοτσαρέλα
  • 100 γραμμάρια γκούντα

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την ξηρή μαγιά σε 325 γραμμάρια χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη
  2. Σε μία μπασίνα τοποθετούμε το αλεύρι, ανοίγουμε μία τρύπα και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη
  3. Αλευρώνουμε λίγο την ζύμη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί
  4. Όταν είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε πέντε ίσα μέρη
  5. Ανοίγουμε το κάθε ένα μέρος με το χέρι και φτιάχνουμε το σχήμα της εικόνας
  6. Αλείφουμε με βούτυρο εσωτερικά το πεϊνιρλί και τα πλαϊνά του και τοποθετούμε τα τυριά
  7. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο σε 170 βαθμούς για περίπου 12 με 15 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο με ένα πινέλο περνάμε γύρω-γύρω το βούτυρο στο πεϊνιρλί και σερβίρουμε
  8. Προσθέστε όποιο υλικό σας αρέσει πάνω από το τυρί

Οφέλη

Η μοτσαρέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Ιταλικά τυριά με πλούσια γεύση που συμπεριλαμβάνεται σε πλήθος συνταγών όπως στην συγκεκριμένη. Πολύ άνθρωποι είναι λάτρεις των τυριών και η μοτσαρέλα είναι μία καλή επιλογή για εκείνους που εκτός από γεύση, θέλουν να έχουν και κάποια οφέλη για την υγεία τους. Παρακάτω ακολουθούν τα πέντε οφέλη της μοτσαρέλα που την κάνουν ιδανική επιλογή για την διατροφή μας.

1. Μεγάλη πηγή βιοτίνης

Η μοτσαρέλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, η οποία αναφέρεται και ως βιταμίνη Β7. Πρόκειται για ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις άμεσες διατροφικές μας ανάγκες αντί να τις αποθηκεύσουμε στο σώμα. Σε πολλές έγκυες γυναίκες προτείνεται να καταναλώνουν το συγκεκριμένο τυρί για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ανεπάρκεια βιοτίνης.

Η βιοτίνη είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους θέλουν να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών τους. Μπορεί να είναι μια καλή βιταμίνη για όσους έχουν εύθραυστα νύχια και μαλλιά, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για άτομα με διαβήτη.

2. Προωθεί την υγεία των οστών

Όπως πολλά είδη τυριών και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, το τυρί μοτσαρέλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που βοηθά στην υποστήριξη της αντοχής των οστών. Αυτό το τυρί έχει υψηλό επίπεδο ασβεστίου που είναι εξαιρετικό για την υγεία των οστών και των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα συμβάλλει στην διατήρηση της δομής των οστών και στη προστασία του σμάλτου των δοντιών.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, προστατεύοντας παράλληλα τους καρδιακούς μυς. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το τυρί μοτσαρέλα είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή σας δύναμη και να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να εργαστείτε για τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης.

3. Υψηλή περιεκτικότητα στο κάλιο

Άλλο ένα πλεονέκτημα αυτού του τυριού είναι πως αποτελεί μια εξαιρετική πηγή καλίου. Το κάλιο χρησιμεύει στην καταπολέμηση των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση νατρίου από τον άνθρωπο και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να διορθώσει τους γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

4. Πηγή ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο τυρί μοτσαρέλα και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Εξίσου σημαντική όμως είναι η δράση του για την επίλυση δερματικών προβλημάτων. Συγχρόνως, μπορεί να βοηθήσει τον αδένα του προστάτη να λειτουργήσει καλά, προωθώντας την καλύτερη απώλεια βάρους.

5. Πλούσια σε Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη ή η βιταμίνη Β2 είναι μια άλλη βιταμίνη που μπορούμε να αποκομίσουμε από το τυρί μοτσαρέλα. Η λήψη ριβοφλαβίνης είναι απαραίτητη καθημερινά καθώς μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει πολλαπλές καταστάσεις ή ασθένειες, όπως ημικρανίες και αναιμία. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει της εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ριβοφλαβίνης που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της συνολικής υγείας και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

 

Σχετικά άρθρα