Sara Blakely: η δικηγόρος από την Φλόριντα που κατάφερε να γίνει αυτοδημιούργητη, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας

Η Sara Blakely είναι αυτοδημιούργητη Αμερικανίδα επιχειρηματίας η οποία ίδρυσε την εταιρεία εσωρούχων Spanx. Είναι επίσης γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και οι TIME την κατέταξαν στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2012. Το περιοδικό Forbes την κατέταξε ως την 93η πιο δυναμική γυναίκα που υπάρχει.

Η Blakely γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1971 στο Clearwater της Φλόριντα και είναι η κόρη της καλλιτέχνιδος και δικηγόρου Helen και του John Blakely. Έχει έναν αδερφό, τον καλλιτέχνη Ford Blakely. Φοίτησε στο γυμνάσιο Clearwater και αποφοίτησε από το Florida State University με πτυχίο στις σπουδές επικοινωνίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Blakely (@sarablakely)

Η στροφή από την νομική στην επιχειρηματικότητα

Σχεδίαζε να γίνει δικηγόρος, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα καθώς σημείωσε πολύ χαμηλή βαθμολογία στο τεστ εισαγωγής στη Νομική Σχολή. Τότε αποφάσισε να δεχθεί μια δουλειά στην Walt Disney World του Ορλάντο της Φλόριντα, όπου εργάστηκε για τρεις μήνες. Μετά από αυτή την δουλειά εργάστηκε κατά καιρούς ως stand-up κωμικός.

Στην συνέχεια, δέχτηκε μια δουλειά στην εταιρεία προμηθειών γραφείου Danka, όπου πουλούσε μηχανές φαξ από πόρτα σε πόρτα. Ήταν αρκετά επιτυχημένη στις πωλήσεις και έτσι κατάφερε να προαχθεί σε εθνική εκπαιδεύτρια πωλήσεων σε ηλικία 25 ετών. Αναγκασμένη να φοράει καλσόν στο καυτό κλίμα της Φλόριντα κατά την διάρκεια των εξωτερικών της πωλήσεων.

Έτσι, η Blakely συνειδητοποίησε πως αντιπαθούσε την εμφάνιση της ραφής στα δάχτυλα των ποδιών ειδικά όταν φορούσε ανοιχτά παπούτσια. Της άρεσε όμως η στήριξη που προσέφερε το λάστιχο της μέσης στο καλσόν καθώς εξέλειφε τις γραμμές του εσώρουχου και έκανε το σώμα της να φαίνεται πιο σφριγηλό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Blakely (@sarablakely)

Όταν χρειάστηκε να παρευρεθεί σε ένα ιδιωτικό πάρτι, θέλησε να έχει πιο στενή φιγούρα για να ταιριάξει καλύτερα μέσα από το καινούριο παντελόνι της. Πειραματίστηκε, λοιπόν, κόβοντας τα πόδια του καλσόν και διαπίστωσε ότι το καλσόν ανασήκωνε τους γλουτούς και επιτύγχανε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε ηλικία 27 ετών, η Blakely μετακόμισε στην Ατλάντα της Τζόρτζια και ενώ εργαζόταν ακόμα στη Danka, τα επόμενα δύο χρόνια επένδυσε 5.000 δολάριο εξερευνώντας και αναπτύσσοντας την ιδέα της για καλτσοποιία. Στη συνέχεια, πήγε στη Βόρεια Καρολίνα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εργοστάσια καλτσοποιίας της Αμερικής, για να παρουσιάσει την ιδέα της.

Ωστόσο, κάθε εκπρόσωπος τους την απέρριπτε. Τέτοιου είδους εταιρείες είχαν συνηθίσει να συναλλάσσονται με καθιερωμένους προμηθευτές και δεν έβλεπαν καμία αξία στην ιδέας της. Δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή της στην Ατλάντα από το ταξίδι της στη Βόρεια Καρολίνα, η Blakely έλαβε μια κλήση από τον διαχειριστή ενός ομίλου με έδρα το Asheboro της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος προσφέρθηκε να υποστηρίξει την ιδέα της μετά από παρότρυνση από τις τρεις κόρες του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Blakely (@sarablakely)

Με αυτόν τον τρόπο είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την ιδέα της. Όσο, όμως, δούλευε επάνω στην κυκλοφορία του προϊόντος της ανακάλυπτε ότι η βιομηχανία κατασκευής καλτσών εποπτευόταν αποκλειστικά από άνδρες που δεν χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα που παρήγαγαν. Άρα δεν είχαν και δική τους άποψη για την εφαρμογή τους.

Η δημιουργία του αρχικού πρωτοτύπου προϊόντος ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Στη συνέχεια, η Blakely επέτρεψε σε έναν πληρεξούσιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να οριστικοποιήσει την αίτησή της πριν από την υποβολή της στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και συμφώνησε να τη βοηθήσει για ένα ποσό 750 $. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, εργάστηκαν για την συσκευασία του προϊόντος της.

Η δημιουργία της “Spanx”

Η Blakely χρησιμοποίησε την πιστωτική της κάρτα για να αγοράσει το εμπορικό σήμα “Spanx” από την ιστοσελίδα του γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για 150 δολάρια. Κατάφερε να κανονίσει μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο του Ομίλου Neiman Marcus. Σε αυτή την συνάντηση προκειμένου να αποδείξει τα οφέλη του προϊόντος που εφηύρε, έβαλε το προϊόν στην γυναικεία τουαλέτα του καταστήματος παρουσία του αγοραστή Neiman Marcus.

Το προϊόν της Blakely πωλήθηκε σε επτά καταστήματα Neiman Marcus μετά την συνάντησή τους. Σύντομα ακολούθησαν οι Bloomingdales, Saks και Bergdorf Goodman. Εκείνη την εποχή, ο Blakely έστειλε ένα καλάθι προϊόντων στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Oprah Winfrey, με μια δωροκάρτα που εξηγούσε τι προσπαθούσε να αναπτύξει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Blakely (@sarablakely)

Η Blakely αρχικά χειριζόταν όλες τις πτυχές της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ, της επιμελητείας και της τοποθέτησης προϊόντων, προτιμώντας τη θέση της “Spanx” δίπλα στα παπούτσια σε καταστήματα λιανικής, παρά σε τμήματα καλτσών. Στην συνέχεια, ο φίλος της και τότε, σύμβουλος υγείας, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και συμμετείχε στη διοίκηση της εκκολαπτόμενης επιχείρησης.

Η Blakely επικοινωνούσε με φίλους και γνωστούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το παρελθόν της, και τους ζητούσε να αναζητήσουν τα προϊόντα της σε επιλεγμένα πολυκαταστήματα με αντάλλαγμα μια επιταγή που θα τους έστελνε ταχυδρομικά ως ένδειξη εκτίμησης.

Τον Νοέμβριο του 2000, η Winfrey κατονόμασε την “Spanx” ως ένα από τα «αγαπημένα πράγματα» της, που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της δημοτικότητας και των πωλήσεων, καθώς και στην παραίτηση της Blakely από τη Danka στην οποία δούλευε ως τότε. Η Spanx πέτυχε 4 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις τον πρώτο χρόνο και 10 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το δεύτερο έτος. Το 2001, η Blakely υπέγραψε συμβόλαιο με το QVC, το κανάλι αγορών για το σπίτι.

Μετά από την τόσο επιτυχημένη της πορεία στον χώρο των εσωρούχων η ​​Blakely βρέθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Forbes ως η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στον κόσμο για το 2012. Τον Οκτώβριο του 2013, η Blakely ανακοίνωσε ότι η φιλοδοξία της είναι να σχεδιάσει το πιο άνετο ψηλοτάκουνο παπούτσι στον κόσμο πριν από τη συνταξιοδότηση. Τότε, καταγράφηκε ως η 93η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο και πάλι από το Forbes.

Το 2015, η Blakely και ο σύζυγός της Jesse Itzler ήταν μέρος μιας ομάδας με επικεφαλής τον Tony Ressler που αγόρασε τους Atlanta Hawks για 850 εκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2021, ο Όμιλος Blackstone απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Spanx, Inc. Η αξία της εταιρείας υπολογίστηκε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η Blakely διατήρησε τη θέση της Εκτελεστικής Προέδρου.

Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την καθαρή της περιουσία μετά τη συμφωνία σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Για να γιορτάσει τη, επιτυχία της συναλλαγής, η Blakely έδωσε σε κάθε έναν από τους 750 υπαλλήλους της 10.000 δολάρια σε μετρητά και τους άφησε να αγοράσουν δύο αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης για όποιον προορισμό ήθελαν να ταξιδέψουν.

Φιλανθρωπικό έργο

Το 2006, η Blakely ίδρυσε το Ίδρυμα “Sara Blakely” για να βοηθήσει τις γυναίκες μέσω της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικής κατάρτισης. Ο Richard Branson ενήργησε ως μέντορας στην Blakely και για να την υποστηρίξει της έδωσε 750.000 δολάρια για να ξεκινήσει το Ίδρυμα.

Από την έναρξή του, το Ίδρυμα “Sara Blakely” έχει χρηματοδοτήσει υποτροφίες για νεαρές γυναίκες στο Community and Individual Development Association City Campus στη Νότια Αφρική και η Blakely εμφανίστηκε στο “The Oprah Winfrey Show” το 2006, δωρίζοντας 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στο ίδρυμα Oprah Winfrey Leadership Academy για κορίτσια.

Το 2013 η Blakely έγινε η πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχος που εντάχθηκε στο “Giving Pledge”, στη δέσμευση του Bill Gates και του Warren Buffett, σύμφωνα με την οποία οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου δωρίζουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το 2019, ο Blakely πλήρωσε 162.500 δολάρια σε μια δημοπρασία για το μαύρο παντελόνι που φορούσε η Olivia Newton-John στο Grease. Τα έσοδα από τα οποία ωφελήθηκαν το κέντρο θεραπείας του καρκίνου του Newton-John στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το 2020, η Blakely δεσμεύτηκε να δώσει 5.000.000 δολάρια για να στηρίξει μικρές επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Προσωπική ζωή

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Blakely (@sarablakely)

Το 2008, ο Blakely παντρεύτηκε τον Jesse Itzler συνιδρυτή της αεροπορικής εταιρείας Marquis Jet, στο Gasparilla Inn and Club στη Μπόκα Γκράντε της Φλόριντα των Η.Π.Α. Για να παντρευτεί τον Itzler προσηλυτίστηκε τον Ιουδαϊσμό. Στο γάμο παρευρέθηκε ο ηθοποιός Matt Damon και παρουσίασε μια ερμηνεία έκπληξη από την τραγουδίστρια Olivia Newton-John. Μαζί. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Σχετικά άρθρα