Χάπι για χοληστερίνη: Πότε χρειάζεται να παίρνεις;

Οι στατίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Εάν πρέπει να πάρεις το χάπι για την χοληστερίνη σίγουρα θα αναρωτιέσαι πότε χρειάζεται να το παίρνεις. Οι στατίνες στοχεύουν ειδικά στη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς στην «κακή» χοληστερόλη. 

Όταν έχεις ανεβασμένο τον δείκτη «κακής» χοληστερόλης, μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών οδηγώντας σε μειωμένη ροή αίματος, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. 

Πώς λειτουργούν τα χάπια για την χοληστερίνη;

Οι στατίνες λειτουργούν με δύο τρόπους:

  • Αναστέλλουν ένα ένζυμο που χρειάζεται το σώμα σου για να παράγει χοληστερόλη
  • Βοηθήσουν στη μείωση της πλάκας που έχει συσσωρευτεί στις αρτηρίες και αποτελείται από χοληστερόλη

Ως αποτέλεσμα, οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Υπάρχουν τουλάχιστον 7 είδη στατινών για την χοληστερίνη και οι περισσότερες πρέπει να λαμβάνονται μία φορά κάθε 24 ώρες. Ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο και τη δοσολογία, μπορεί να χρειαστεί να παίρνεις και δύο φορές την ημέρα.

Ορισμένες στατίνες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με ένα γεύμα, ενώ άλλες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ένζυμο που παράγει χοληστερόλη είναι πιο ενεργό τη νύχτα. 

Ποια χάπια πρέπει να παίρνεις το βράδυ;

Ορισμένες στατίνες έχουν χρόνο ημιζωής μικρότερο από έξι ώρες. Αυτές οι στατίνες είναι καλύτερο να λαμβάνονται τη νύχτα. Η σιμβαστατίνη είναι ένα παράδειγμα στατίνης που λειτουργεί καλύτερα εάν λαμβάνεται το βράδυ. Μελέτες δείχνουν ότι όταν η σιμβαστατίνη λαμβάνεται τη νύχτα, υπάρχει μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης από ότι όταν λαμβάνεται το πρωί. Επίσης, η φλουβαστατίνη έχει χρόνο ημιζωής περίπου τρεις ώρες, επομένως πρέπει να λαμβάνεται και τη νύχτα.

Ποια χάπια μπορείς να πάρεις το πρωί;

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα από τα πιο καινούργια φάρμακα μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το πρωί. Τέτοια μπορεί να είναι η ατορβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη που είναι πιο ισχυρές από τις παλαιότερες στατίνες. Έχουν χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 14 ώρες άρα τις καθιστά ιδανικές και για το πρωί.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη λήψη φαρμάκων για την χοληστερίνη;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι οι στατίνες δεν είναι όλες ίδιες. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά την συνταγή του γιατρού σου όσο και τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακό σου. Ακολουθησέ τις προσεκτικά για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Ο γιατρός γνωρίζει τα προσωπικά ιατρικά σου ζητήματα και είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για να μάθεις όσα θέλεις και ειδικά τον χρόνο κατανάλωσης του φαρμάκου.

Σημασία έχει η συνέπεια

Εάν η ώρα της ημέρας δεν επηρεάζει την λειτουργία του χαπιού σου, επίλεξε την ώρα που είναι πιο πιθανό να θυμάσαι να τη πάρεις. Οι στατίνες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα. 

Ορισμένες ουσίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες του χαπιού

Ορισμένες στατίνες επηρεάζονται και από τις ουσίες τροφίμων όπως η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ ή  του φρούτου ολόκληρου. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να κάνει τη στατίνη να παραμείνει στο σώμα πολύ περισσότερο και το φάρμακο μπορεί να συσσωρευτεί. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυϊκής κατάρρευσης, ηπατικής βλάβης, ακόμη και νεφρικής ανεπάρκειας. Φρόντισε να ρωτήσεις το γιατρό σου σχετικά.

Οι στατίνες μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, επομένως ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτό περιλαμβάνει συμπληρώματα, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες;

Μερικές συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, ναυτία και πονοκέφαλο. Οι σοβαροί κίνδυνοι περιλαμβάνουν βλάβη στους μύες, τα νεφρά και το συκώτι. Εάν έχεις διαβήτη τύπου 2, οι στατίνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε περίπτωση που παρουσιάσεις ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Ποιοί άλλοι τρόποι υπάρχουν για να μειώσεις την χοληστερόλη:

Ενώ οι στατίνες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της LDL χοληστερόλης, μπορείς επίσης να διαχειριστείς τη χοληστερόλη σου χρησιμοποιώντας εναλλακτικές θεραπείες ή μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η διατροφή που θα κάνεις θα πρέπει να είναι γεμάτη με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια. Προσπάθησε να μειώσεις την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών και αύξησε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. 

Κάνε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σου και προσπάθησε να κάθεσαι λιγότερο. Μπορείς επίσης να μειώσεις τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο με το να μην καπνίζεις και να διατηρείς ένα υγιές βάρος. Ενώ οι στατίνες συνταγογραφούνται συχνά όταν η χοληστερόλη σου δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω της διατροφής και της άσκησης, δεν βλάπτει ποτέ να τρως καλά και να ασκείσαι περισσότερο.

Σχετικά άρθρα