Sonita Alizadeh: Η Αφγανή ράπερ που στα 10 της προσπάθησαν να την πουλήσουν ως νύφη και γύρισε viral βιντεάκι σε καταυλισμό για να αναδείξει το πρόβλημα

Η Sonita Alizadeh είναι Αφγανή ράπερ και ακτιβίστρια πoυ αγωνίζεται κατά των γάμων των παιδιών. Η Alizadeh κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή όταν κυκλοφόρησε το “Brides for Sale”, ένα βίντεο στο οποίο ραπάρει για τις κόρες που πουλήθηκαν για γάμο από τις οικογένειές τους. Η ίδια ήταν μία εξ αυτών στα 10 της αλλά η πώληση ακυρώθηκε, για να επαναληφθεί τα 16 της. Τότε δραπέτευσε.

Γεννημένη στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

Η Alizadeh γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Herat του Αφγανιστάν, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η οικογένειά της σκέφτηκε για πρώτη φορά να την πουλήσει ως νύφη όταν ήταν 10 ετών, όταν ακόμη εκείνη δεν καταλάβαινε πλήρως τι σήμαινε αυτό. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να την πουλήσουν και δραπέτευσαν οικογενειακώς για το Ιράν για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Στο Ιράν, η Alizadeh δούλευε καθαρίζοντας μπάνια, ενώ είναι αυτοδίδακτη στο διάβασμα και την γραφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήρθε σε επαφή με την μουσική του Ιρανού ράπερ Yas και του Αμερικανού ράπερ Eminem. Εμπνευσμένη από τη μουσική τους, άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια.

Το 2014, η Alizadeh συμμετείχε σε διαγωνισμό των ΗΠΑ για να γράψει ένα τραγούδι για να κάνει τους Αφγανούς να ψηφίσουν στις εκλογές τους. Κέρδισε ένα έπαθλο 1.000 δολαρίων, το οποίο η Alizadeh έστειλε στη μητέρα της που είχε μετακομίσει πίσω στο Αφγανιστάν.

“Κόρες για πούλημα”

Λίγο μετά τη νίκη του διαγωνισμού, η μητέρα της Alizadeh της έδωσε εντολή να επιστρέψει στο Αφγανιστάν γιατί της είχε βρει έναν άντρα να την αγοράσει. Ήταν μόλις 16. Η μητέρα της προσπαθούσε να την πουλήσει για να πάρει μια προίκα 9.000 δολαρίων. Αυτά τα λεφτά ήθελε να τα δώσει στον μεγάλο της γιο για να αγοράσει μια νύφη και να παντρευτεί.

Αφού η Rokhsareh Ghaemmaghami, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “Sonita”, πλήρωσε 2.000 δολάρια στη μητέρα της Sonita και ζήτησε έξι μήνες χρόνο για τη Sonita, εκείνη έγραψε το “Daughters for Sale”. Η Rokhsareh Ghaemmaghami γύρισε το μουσικό βίντεο, το οποίο κέρδισε τη διεθνή προσοχή.

Το βίντεο δεν ήταν μόνο δημοφιλές στις γυναίκες του Αφγανιστάν, αλλά τράβηξε επίσης την προσοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Strongheart Group, η οποία κανόνισε να φέρει την Alizadeh στις Η.Π.Α. Η Sonita, όπως είναι γνωστή στο σχολικό της περιβάλλον, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε το απολυτήριο γυμνασίου από ένα διεθνές οικοτροφείο προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο.

Η Alizadeh ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη και φοιτά στο Bard College και συνεχίζει να γράφει τραγούδια. Κύριοι τομείς των σπουδών της είναι η μουσική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο σε αυτή έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ τον Νοέμβριο του 2015.

Η ταινία κέρδισε θετικές κριτικές και μπήκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς και κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Κινηματογράφου για μια ταινία ντοκιμαντέρ. Η ταινία προβλήθηκε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ το 2016 και το εβδομαδιαίο περιοδικό του Σιάτλ “The Stranger” την χαρακτήρισε ως μεγάλου μήκους “μην χάσετε”.

Θέλησε να γίνει ράπερ για να σταματήσει του γάμους παιδιών

Αν και το να είσαι τραγουδίστρια στο Ιράν είναι παράνομο, η Sonita συνέχισε να γράφει τραγούδια διότι ένιωθε ότι έπρεπε να ακουστεί ένα θέμα τόσο μεγάλο όσο ο παιδικός γάμος: “Πιστεύω στη δουλειά μου… για μένα μόνο το ραπ και η μουσική είναι σημαντικά”.

Η Sonita πάλεψε να κερδίσει την αναγνώριση για πολλά χρόνια, αλλά η αποφασιστικότητά της να πολεμήσει ενάντια στον κανόνα ανταμείφθηκε τελικά το 2014. Η κυκλοφορία του τραγουδιού της, “Daughters for Sale”, στο οποίο ραπάρει για κόρες που πουλήθηκαν σε γάμο από τις οικογένειές τους, την έφερε στη φήμη. Το βίντεο έφτασε το μισό εκατομμύριο προβολές στο YouTube.

Μέχρι τώρα έχει τραβήξει πολλά βλέμματα πάνω της και έχει μοιραστεί την σκηνή με νομπελίστες, γνωστούς καλλιτέχνες και αρχηγούς κρατών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δικαιώτερο περιβάλλον για την ζωή εκατομμυριών παιδιών. Όπως λέει και η ίδια “Αν μπορώ να αλλάξω τη γνώμη των γονιών μου με τη μουσική μου, τότε ίσως μπορώ να αλλάξω τον κόσμο».

 

 

Σχετικά άρθρα