4 Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις χοληστερίνη!

Η χοληστερίνη είναι από τους δείκτες που θα πρέπει να προσέχουμε καθώς επηρεάζει πολλά άλλα όργανα του σώματος και κυρίως την καρδιά. Σχετίζεται άμεσα με την διατροφή και πολλές τροφές έχουν λανθασμένα δαιμονοποιηθεί για την αύξησή της. Τέτοιες είναι τα αυγά, το τυρί, το γιαούρτι και άλλες τις οποίες και αποφεύγουν πολλοί άνθρωποι με χοληστερίνη. 

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση υγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη δεν είναι επιβλαβής για την υγεία. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται στην διατροφή σου. Ποιες είναι όμως τελικά οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις χοληστερίνη;

1. Τηγανητά 

Όλων των ειδών τα τηγανητά είναι πλούσια σε χοληστερίνη και θα πρέπει όσο μπορείς να τα αποφεύγεις όποτε είναι δυνατόν. Είναι υψηλά σε θερμίδες και μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να είναι επιζήμια για την υγεία σας με πολλούς άλλους τρόπους.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη τηγανητών τροφίμων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.

2. Fast- food 

Η πρόσληψη γρήγορου φαγητού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις εκτός από την χοληστερίνη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερίνη. Ταυτοχρόνως, θα συσσωρευτεί περισσότερο λίπος στην κοιλιά, υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μειωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων και η μαγειρική στο σπίτι θα σε βοηθήσουν να έχεις χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο σωματικό λίπος και να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

3. Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Ως επεξεργασμένα κρέατα προσδιορίζονται τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά. Όλα τους είναι τροφές με υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να περιορίσεις στη διατροφή σου. Η υψηλή πρόσληψη αυτών συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μια μεγάλη έρευνα που περιελάμβανε περισσότερους από 614.000 συμμετέχοντες συσχέτισε κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 42% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

4. Γλυκά

Τα μπισκότα, τα σιροπιαστά, τα παγωτά, τα αρτοσκευάσματα και άλλα γλυκά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, καθώς και πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και θερμίδες.

Η συχνή κατανάλωση γλυκών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να επιβαρύνουν την καρδιά σου. Φυσικά με μέτρο δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες τότε η αύξηση χοληστερίνης γίνεται ένας ορατός φόβος.

Παράλληλα, έρευνες έχουν συνδέσει την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, την πνευματική έκπτωση και ορισμένους καρκίνους. Όλα αυτά την στιγμή που στερούνται ιδιαίτερων θρεπτικών συστατικών και έτσι δεν ισοσκελίζεται η διατροφική τους αξία με το κόστος για τον οργανισμό. 

Πώς να μειώσεις με υγιεινό τρόπο την χοληστερίνη σου;

Για την περίπτωση που έχεις ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερίνη τότε υπάρχουν πολλοί υγιεινοί τρόποι για την μειώσεις. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων κακής χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης και παρακάτω ακολουθούν υγιεινοί, τεκμηριωμένοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Κατανάλωσε περισσότερες φυτικές ίνες: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών – ιδιαίτερα διαλυτών ινών που βρίσκονται στα φρούτα, τα φασόλια και τη βρώμη – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης.

Ασκήσου περισσότερο και συχνότερα: Το να γίνεις πιο δραστήριος σωματικά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερίνης σου ειδικά εάν τον συνδυάσεις με σωστή διατροφή. Η αερόβια άσκηση υψηλής έντασης φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Χάσε βάρος: Η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερίνης σου. Μπορείς, έτσι να μειώσεις την κακή ενώ θα αυξάνεις την καλή, η οποία είναι βέλτιστη για την υγεία.

Κόψε τις ανθυγιεινές συνήθειες: Η απομάκρυνση από τις ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη σου σε μεγάλο βαθμό. Το κάπνισμα, παραδείγματος χάρην, αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εμφυσήματος.

Καταναλώστε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων: Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από εκείνους που τρώνε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Σχετικά άρθρα