Γκρανόλα με βρώμη, αμύγδαλα και μέλι: Το γρήγορο πρωινό χαμηλό σε σάκχαρα που συστήνεται για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Υλικά:

  • 6 φλ. βρώμη
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
  • 1/4 φλ. λιναρόσπορος
  • 1/4 φλ. λάδι
  • 1/4 φλ. μέλι
  • 1 κ. σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. αποξηραμένα cranberries
  • 1/2 φλ. σταφίδες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 300°
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη βρώμη, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το λινάρι
  3. Σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, χτυπήστε ελαφρά το λάδι, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και το αλάτι
  4. Ψήνετε στα μικροκύματα σε υψηλή θερμοκρασία για 30-45 δευτερόλεπτα ή μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας μία φορά
  5. Ανακατεύετε μέσα και την βανίλια
  6. Με αυτό το μείγμα περιχύνετε το μείγμα βρώμης
  7. Απλώστε ομοιόμορφα σε ένα ταψάκι επικαλυμμένο με λίγο λάδι και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν, 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά
  8. Έπειτα σε μια σχάρα αφήστε να κρυώσει
  9. Προσθέστε τα cranberries και τις σταφίδες και αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές δοχείο

Οφέλη

Αυτό το μείγμα γκρανόλα είναι ιδανικό για το πρωινό σας και ταιριάζει υπέροχα με γιαούρτι προσφέροντας την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα. Μισή κούπα από την γκρανόλα περιέχει 255 θερμίδες, 10 γρ. λιπαρά -1 γρ, κορεσμένα λιπαρά- 84 mg νάτριο, 40 γρ. υδατάνθρακες, 15 γρ. σάκχαρα, 5 g φυτικές ίνες, 7 γρ. πρωτεΐνη.

Η γκρανόλα είναι γνωστό ότι είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής ενέργειας. Συνδυάζεται συχνά με γιαούρτι, μέλι, φράουλες, μπανάνες και άλλα είδη φρούτων, ενώ μερικές φορές, αναμιγνύεται με άλλα δημητριακά για να αυξηθεί η θρεπτική του αξία. Τώρα χρησιμοποιείται ευρέως λόγω των αναμφισβήτητων πλεονεκτημάτων για την υγεία, της ευκολίας παρασκευής, της απολαυστικής γεύσης και της ευελιξίας στα γεύματα.

Η γκρανόλα είναι υψηλή σε θερμίδες, αλλά είναι και υψηλή σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Μπορεί να περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Το διατροφικό του προφίλ, ωστόσο, ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Όταν προστίθενται στην γκρανόλα περισσότερα αποξηραμένα φρούτα ή πρόσθετο γλυκαντικό έχει περισσότερη ζάχαρη. Οι ποικιλίες με βάση τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και αυτές με περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Τα θρεπτικά συστατικά της ποικίλλουν ανάλογα με τα συστατικά, αλλά μερικά είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Ένα από μεγαλύτερο οφέλη από την κατανάλωση γκρανόλας είναι ότι είναι μια ελαφριά αλλά χορταστική τροφή που δίνει στο σώμα μια υγιή ώθηση χωρίς να προσθέτει περιττές θερμίδες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια παχυσαρκία.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στη γκρανόλα κάνουν το σώμα να αισθάνεται γεμάτο, αυξάνοντας την τροφή και απορροφώντας νερό. Ως αποτέλεσμα, καταστέλλει την όρεξη και αναστέλλει την απελευθέρωση της γκρελίνης, της ορμόνης που προκαλεί το σώμα να αισθάνεται πείνα.

Η ικανότητα των δημητριακών αυτών να μειώνει την αρτηριακή πίεση ωφελεί και την υγεία της καρδιάς σας. Ανακουφίζει από την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων. Θα πρέπει να συμπληρώσετε την περιεκτικότητα σε κάλιο της γκρανόλας με φρέσκα φρούτα, τα οποία είναι ένας νόστιμος και δημοφιλής συνδυασμός για πρωινό ή σνακ.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες της γκρανόλα είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος για τη μείωση της επιβλαβούς χοληστερόλης και την προώθηση της καλής χοληστερόλης σε όλο το σώμα. Μειώνοντας τα επίπεδα της ανθυγιεινής χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, μπορείτε να αποτρέψετε το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και τις φλέβες σας. Αυτός ο τύπος πλάκας μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Το γκρανόλα περιέχει μια εκπληκτική ποσότητα μαγγανίου και τα αποτελέσματά του στο σώμα σας μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Για τη διαχείριση του διαβήτη, το μαγγάνιο είναι ένας ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα που μπορεί είτε να διεγείρει είτε να αναστέλλει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι δυνατό να μειωθούν οι πιθανότητες αιχμών και πτώσεων, που δυσκολεύουν τη ζωή των διαβητικών ασθενών.

Έχοντας επαρκή περιεκτικότητα σε βιταμίνης C, ενός φυσικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού ή της εξάπλωσης του καρκίνου. Η υψηλή περιεκτικότητα της γκρανόλας σε μαγγάνιο δείχνει ότι έχει κρίσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμες ενώσεις που αναζητούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που μεταλλάσσουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά αλλάζοντας τη δομή του DNA. Απελευθερώνοντας τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες με αντιοξειδωτικά όπως το μαγγάνιο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών επικίνδυνων καταστάσεων.

Συγχρόνως, περιέχει υγιεινά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του πεπτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες στη γκρανόλα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο αυξάνοντας τα επίπεδα υγιών βακτηρίων του εντέρου. Έτσι, βελτιώνει την υγεία του εντέρου σας και διατηρεί υπό έλεγχο το πεπτικό σας σύστημα.

Περνώντας, στα εξωτερικά οφέλη της η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, γνωστή και ως άλφα-τοκοφερόλη, και μια ημερήσια μερίδα μπορεί να καλύψει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών σας. Η βιταμίνη Ε επηρεάζει πολλές σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του δέρματός σας από την πρόωρη γήρανση, τα ηλιακά εγκαύματα και τις ρυτίδες.

Βοηθά στην ενίσχυση των τριχοειδών τοιχωμάτων και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στα άκρα, ώστε οι θύλακες των τριχών και τα νύχια να μπορούν να λειτουργούν καλά. Συνολικά, οι άφθονες ποσότητες βιταμίνης Ε στη γκρανόλα και μόνο την καθιστούν την τέλεια επιλογή για ένα υγιεινό πρωινό.

 

Σχετικά άρθρα