Shinzo Abe: η ζωή και το πολιτικό έργο του μακροβιότερου Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας

Στις 8 Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας με δύο σφαίρες στο λαιμό. Ο 67χρονος ήταν πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και είχε διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Η πρώτη θητεία του διήρκησε από το 2006 έως το 2007 και η δεύτερη από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Η πρώτη του θητεία στην πολιτική σκηνή ξεκίνησε όταν εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές του 1993. Διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2005, πριν τον αντικαταστήσει ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του LDP τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ο Abe δολοφονήθηκε από έναν πρώην ναύτη της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας ενώ εκφωνούσε μια ομιλία εκστρατείας στη Νάρα. Σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας, ο πρώην πρωθυπουργός έγινε στόχος του ύποπτου λόγω των δεσμών του με την Εκκλησία της Ενοποίησης, ένα νέο θρησκευτικό κίνημα που ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα. Ο προηγούμενος πρώην ηγέτης της G7 που δολοφονήθηκε ήταν ο Ιταλός Άλντο Μόρο το 1978.

Γεννημένος σε πολιτική οικογένεια στην επαρχία της Ιαπωνίας

Ο Shinzo Abe γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1954 στο Σιντζούκου της επαρχίας του Τόκιο, σε μια εξέχουσα πολιτική οικογένεια με σημαντική οικονομική επιρροή σε όλη την προπολεμική, την περίοδο του πολέμου και τη μεταπολεμική Ιαπωνία. Η οικογένειά του καταγόταν από την επαρχία Yamaguchi και η εγγεγραμμένη κατοικία του Abe είναι το Nagato, Yamaguchi.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Ο παππούς του από τη μητέρα του Nobusuke Kishi ήταν de facto «οικονομικός βασιλιάς» της κατεχόμενης Κίνας και του Manchukuo, ενός ιαπωνικού κράτους-μαριονέτα στη Βόρεια Κίνα που ιδρύθηκε μετά την ιαπωνική εισβολή στη Μαντζουρία.

Ο Abe παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο Seikei και το Seikei Junior and Senior High School. Σπούδασε δημόσια διοίκηση και αποφοίτησε με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Seikei το 1977. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπούδασε δημόσια πολιτική στη Σχολή Πολιτικής, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για τρία εξάμηνα.

Τον Απρίλιο του 1979, ο Abe άρχισε να εργάζεται για την Kobe Steel. Εγκατέλειψε, όμως αυτή την θέση το 1982 για να ξεκινήσει την πολιτική του πορεία. Απέκτησε, έτσι, μια σειρά από κυβερνητικές θέσεις, όπως εκτελεστικός βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών, ιδιωτικός γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του LDP και ιδιωτικός γραμματέας του γενικού γραμματέα του LDP.

Οι τρεις πρωθυπουργικές θητείες 

Ο Abe υπηρέτησε τέσσερις φορές ως πρωθυπουργός με την πρώτη του θητεία να ξεκινάει στις 26 Σεπτεμβρίου 2006. Έγινε τότε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά τον Fumimaro Konoe σε ηλικία 52 χρονών. Με την αρχή της πρωθυπουργικής του καριέρας δεσμεύτηκε να αλλάξει την εσωτερική πολιτική της Ιαπωνίας και να εξισορροπήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα συντηρητικός σε ότι αφορά την Αυτοκρατορική Οικογένεια και την θέση των γυναικών σε αυτή. Λίγο μετά τη γέννηση του πρίγκιπα Χισαχίτο του Ακισίνο, εγκατέλειψε μια προτεινόμενη νομοθετική τροποποίηση για να επιτρέψει στις γυναίκες να κληρονομήσουν τον θρόνο του Χρυσάνθεμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Σε ότι αφορά την εξωτερική του πολιτική κράτησε σκληρή στάση σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, ειδικά όσον αφορά τις απαγωγές Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα. Στις διαπραγματεύσεις του 2002 μεταξύ Ιαπωνίας και Βόρειας Κορέας, ο πρωθυπουργός Κοϊζούμι και ο γενικός γραμματέας Κιμ Γιονγκ-ιλ συμφώνησαν να δώσουν στους απαχθέντες άδεια να επισκεφθούν την Ιαπωνία.

Λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε πως θα απαγορευτεί στους απαχθέντες να επιστρέψουν στη Βόρεια Κορέα όπου ζουν οι οικογένειές τους. Ο Abe πήρε τα εύσημα για αυτήν την πολιτική απόφαση στο βιβλίο του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, “Towards a Beautiful Nation”. Η Βόρεια Κορέα επέκρινε αυτήν την ιαπωνική απόφαση ως παραβίαση διπλωματικής υπόσχεσης και κάθε άλλη μορφή διαπραγμάτευσης ματαιώθηκε.

Όσον αφορά τον γενικότερο χαρακτήρα της εξωτερικής του πολιτικής εκείνος διακρίθηκε από προσπάθειες να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την γείτονες χώρες της και κυρίως με την Κίνα και την Ταϊβάν. Εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών, ασφαλών και οικονομικών δεσμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Συγχρόνως, αύξησε τους συμμάχους του στη διεθνή εκστρατεία του για την αντιμετώπιση μιας πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας. Επίσης, επισκέφτηκε με επιτυχία τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, και παρόλο που η Ταϊβάν δεν βρίσκεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ιαπωνία έχει επίσης ζητήσει την υποστήριξή της.

Δεύτερη πρωθυπουργική θητεία 

Μετά την παραίτηση του προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Sadakazu Tanigaki, ο Abe επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. Τότε έρχεται δεύτερος από τους πέντε υποψηφίους στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, αλλά εν τέλει νίκησε τον πρώην υπουργό Άμυνας Shigeru Ishiba στον δεύτερο γύρο, 108 ψήφοι κατά 89.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Έτσι, ο Abe επέστρεψε στην ηγεσία του κόμματος σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, καθώς το κυβερνών κόμμα είχε χάσει την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή λόγω των κομματικών διαιρέσεων σχετικά με τις πυρηνικές πολιτικές και της κίνησης του υπουργικού συμβουλίου να αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης από το 5 στο 10%.

Ο πρωθυπουργός Yoshihiko Noda αναγκάστηκε να βασιστεί στο κόμμα του Abe για να περάσει το νομοσχέδιο για τον φόρο κατανάλωσης και σε αντάλλαγμα πιέστηκε από τον Abe και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διεξαγάγει πρόωρες γενικές εκλογές. Ο Noda συμφώνησε σε αυτό υπό τους όρους ότι το LDP ενέκρινε νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση ομολόγων και θα υποστήριζε μια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την αντιμετώπιση του εκλογικού δυσαναλογισμού στην επόμενη σύνοδο δίαιτας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, ο πρωθυπουργός Noda ανακοίνωσε τη διάλυση της Κάτω Βουλής και ότι οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Abe έκανε εκστρατεία χρησιμοποιώντας το σύνθημα “Πάρτε πίσω την Ιαπωνία” υποσχόμενος οικονομική αναζωογόνηση μέσω της νομισματικής χαλάρωσης, υψηλότερων δημόσιων δαπανών και της συνεχούς χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, και μια σκληρή γραμμή στις εδαφικές διαφορές.

Στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2012, το κόμμα του κέρδισε 294 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των 480 εδρών. Μαζί με το Νέο Κόμμα Κομέιτο, ο Abe μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που έλεγχε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, επιτρέποντάς του να παρακάμψει το βέτο της Άνω Βουλής.

Δύο ακόμα πρωθυπουργικές θητείες  

Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 ο Abe επανεξελέγη στη θέση του πρωθυπουργού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η μόνη αλλαγή που έκανε όταν παρουσίασε το τρίτο του υπουργικό συμβούλιο ήταν η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Akinori Eto, ο οποίος επίσης συμμετείχε σε μια διαμάχη για τη χρηματοδότηση της πολιτικής, με τον στρατηγό Νακατάνι.

Στην πολιτική του ομιλία του Φεβρουαρίου, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ξεπερνούσε ένα σχολικό σκάνδαλο Moritomo Gakuen, ο Abe κάλεσε τη νέα δίαιτα να θεσπίσει «τις πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» στους τομείς της οικονομίας, της γεωργίας, της υγείας και άλλων τομέων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Στην τρίτη πρωθυπουργική θητεία του περιόδευσε στην Μέση Ανατολή και ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα παράσχει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια σε χώρες που πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγο μετά από αυτό, το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο μια καλυμμένη φιγούρα απειλούσε να σκοτώσει δύο Ιάπωνες ομήρους, ως αντίποινα για την κίνηση. Εκτός εάν η κυβέρνηση του Abe καταβάλει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια χρήματα για λύτρα.  Ο Abe διέκοψε το ταξίδι του για να αντιμετωπίσει την κρίση, δήλωσε ότι τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες ήταν «ασυγχώρητες» και υποσχέθηκε να σώσει τους ομήρους ενώ αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεργάστηκε με την κυβέρνηση της Ιορδανίας για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και των δύο ομήρων. Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν περαιτέρω βίντεο από το Ισλαμικό Κράτος που συνδέουν τη μοίρα τους με αυτή του πιλότου Muath Al-Kasasbeh, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Yasuhide Nakayama να διεξάγει διαπραγματεύσεις στο Αμμάν. Παρ’ όλα αυτά και οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Η τέταρτη θητεία του ξεκίνησε μετά τις γενικές εκλογές του 2017 που διεξήχθησαν στις 22 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Abe προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ η κρίση στη Βόρεια Κορέα ήταν εμφανής στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του λένε ότι οι πρόωρες εκλογές σχεδιάστηκαν για να αποφύγουν την ανάκριση στο κοινοβούλιο για υποτιθέμενα σκάνδαλα.

Ο Abe αναμενόταν να διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο κυβερνών συνασπισμός του Abe πήρε σχεδόν την πλειοψηφία των ψήφων και τα δύο τρίτα των εδρών. Η προεκλογική εκστρατεία και η ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής διεξήχθησαν καθώς ο Typhoon Lan, ο μεγαλύτερος τυφώνας του 2017, έσπερνε τον όλεθρο στην Ιαπωνία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ο Άμπε επανεξελέγη αρχηγός του κύριου κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Στις 19 Νοεμβρίου 2019, έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ξεπερνώντας το ρεκόρ 2.883 ημερών του Katsura Tarō. Στις 24 Αυγούστου 2020, έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός όσον αφορά τις συνεχόμενες ημέρες στην εξουσία, ξεπερνώντας το ρεκόρ 2.798 ημερών του Eisaku Sato.

Τα ποικίλα σκάνδαλα που ενεπλάκη 

Τον Μάρτιο του 2018, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Taro Aso. Εκείνος είχε παραποιήσει έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο κοινοβούλιο σε σχέση με το σκάνδαλο Moritomo Gakuen, προκειμένου να αφαιρεθούν 14 αποσπάσματα που εμπλέκουν τον Abe.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Το σκάνδαλο θα μπορούσε να κοστίσει στον Abe την έδρα του ως αρχηγού του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος. Περαιτέρω κατηγορίες προέκυψαν την ίδια χρονιά που ο Abe είχε δώσει προνομιακή μεταχείριση στον φίλο του Kotaro Kake για να ανοίξει ένα κτηνιατρικό τμήμα στο σχολείο του, Kake Gakuen.

Ο Abe αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η υποστήριξη του λαού για στην κυβέρνησή του έπεσε κάτω από το 30% στις δημοσκοπήσεις, το χαμηλότερο από την ανάληψη της εξουσίας το 2012. Εκείνοι που του ζήτησαν να παραιτηθεί ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Junichiro Koizumi. Το σκάνδαλο αναφέρθηκε από κάποιους ως «Abegate».

Τα σκάνδαλα, αν και δεν έβλαψαν οριστικά την πολιτική του θέση, έκαναν ελάχιστο καλό στην εικόνα του. Τον Ιούλιο του 2018, η δημόσια θέση του χτυπήθηκε περαιτέρω, αφού έκανε ένα πάρτι με ποτό με βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η χώρα του ταλανίζονταν από καταστροφικές πλημμύρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Το 2020, ο Abe δέχθηκε περαιτέρω κριτική για την παράταση της θητείας του κορυφαίου εισαγγελέα του Τόκιο Hiromu Kurokawa, ο οποίος αργότερα παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλου τζόγου. Το ποσοστό αποδοχής του Abe μειώθηκε από 40% σε 27% τον Μάιο του 2020, κυρίως λόγω του χειρισμού του στην κατάσταση του εισαγγελέα Kurokawa.

Ο Kurokawa παραιτήθηκε από το αξίωμα τον Μάιο του 2020 αφού παραδέχτηκε ότι τσόγαρε με δημοσιογράφους κατά παράβαση των οδηγιών κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Είχε επισήμως προειδοποιηθεί για τη συμπεριφορά του, την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε ως πραγματικά ακατάλληλη και εξαιρετικά λυπηρή τιμωρία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 安倍 晋三 (@shinzoabe)

Ο εισαγγελέας κατηγορήθηκε επίσης για δωροδοκία αναφορικά με τη λήψη πολυτελών ταξί που είχε προσλάβει η εφημερίδα Sankei Shimbun. Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην κατηγορήσουν τον Kurokawa ή τους δημοσιογράφους για αυτά τα αδικήματα, με βάση ότι τα ποσά που εμπλέκονταν δεν ήταν μεγάλα και ότι ο Kurokawa είχε ήδη τιμωρηθεί κοινωνικά.

Η δημόσια δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της παραίτησης από τον Πρωθυπουργό Abe οδήγησε στην πτώση των επιπέδων υποστήριξης του από 40% σε 27% τον Μάιο του 2020, ιστορικό χαμηλό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2012. Ο Abe ανακοίνωσε την παραίτησή του αργότερα το ίδιο έτος.

Σχετικά άρθρα