DepositPhotos

Τάρτα με μάνγκο και γιαούρτι: Tα 4 σημαντικά οφέλη του μάνγκο για την υγεία μας!

Υλικά: 

Για την βάση

  • ½ φλ. αμύγδαλα, φρυγανισμένα
  • 1 ½ φλ. κρακεράκια, τριμμένα
  • ⅛ κ. γλ. αλάτι
  • 1 μεγάλο ασπράδι αυγού
  • 1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ. σ. λάδι

Για την γέμιση

  • 1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ⅓ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 ⅔ φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 ½ κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¾ κ. γλ. αλεσμένο κάρδαμο
  • 2 μεγάλα ώριμα μάνγκο, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C, τοποθετήστε μια αποσπώμενη φόρμα τάρτας 25 εκ. ένα στρογγυλό ταψί το οποίο προηγουμένως θα έχετε αλείψει με βούτυρο

Για να προετοιμάσετε την κρούστα:

  1. Ρίξτε τα αμύγδαλα σε έναν μπλέντερ μέχρι να αλεσθούν τελείως
  2. Προσθέστε στο μπλέντερ και τα τριμμένα κρακεράκια και το αλάτι και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν
  3. Στην συνέχεια περιχύστε με το ασπράδι αυγού, το βούτυρο και το λάδι και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με εύθρυπτη ζύμη
  4. Μεταφέρετε στην έτοιμη φόρμα τάρτας και πιέστε ομοιόμορφα και σταθερά στον πάτο
  5. Ψήνετε την κρούστα μέχρι να δέσει αλλά να μην ροδίσει, περίπου 15 λεπτά και αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά αφού την βγάλετε

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση:

  1. Χτυπάτε τη ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ
  2. Προσθέστε αυγά, γιαούρτι, βανίλια και κάρδαμο και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν
  3. Ρίχνουμε τη γέμιση στην κρυωμένη κρούστα
  4. Γαρνίρετε με ροδέλες μάνγκο

Οφέλη

Η τάρτα με μάνγκο και γιαούρτι είναι από τα πιο κατάλληλα γλυκά της εποχής και διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις μέρες. Είναι ελαφριά και δροσιστική χωρίς περιττές θερμίδες και με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό που προσφέρει το μάνγκο. Ένα κομμάτι περιέχει 201 θερμίδες, 5 γρ. πρωτεϊνών, 30 γρ. υδατανθρακών, 22 σακχάρων, 7 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων 2 κορεσμένα- 40 mg χοληστερόλης, 88 mg νατρίου, 158 mg καλίου.

1. Πλούσιο σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά

Τα μάνγκο είναι μια καλή πηγή προστατευτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες περιλαμβάνουν γαλλοταννίνες και μαγγιφερίνη. Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την καθημερινή ζωή και την έκθεση σε τοξίνες.

Όπως και με άλλες φυτικές τροφές, πολλές από αυτές τις ενώσεις βρίσκονται μέσα και ακριβώς κάτω από την φλούδα του μάνγκο. Μια μελέτη του 2012 που εξέτασε τη φλούδα του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που βρίσκονται εκεί.

2. Βοηθά στην καλύτερη πέψη

Μια πιλοτική μελέτη το 2018 έδειξε ότι τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα που κατανάλωναν μάνγκο για μια περίοδο 4 εβδομάδων, απολάμβαναν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους. Αυτό έγινε εν μέρει λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες αλλά ενδεχομένως και από άλλες ενώσεις του φρούτου.

Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι βελτιώνεται και η μικροχλωρίδα του εντέρου που πιθανότατα οφείλεται στις πολυφαινόλες, προστατευτικές ενώσεις όπως οι γαλλοτανίνες στα φρούτα. Τα φυτοχημικά του μάνγκο έχουν μελετηθεί και για τη γαστροπροστατευτική τους δράση, προσφέροντας αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

3. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών

Τα μάνγκο περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που λειτουργεί ως ικρίωμα στο δέρμα, διατηρώντας το παχύ και σφριγηλό. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά, διαδραματίζοντας προστατευτικό ρόλο έναντι των περιβαλλοντικών βλαβών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C δύναται να επηρεάσει την επούλωση των πληγών και να μείωσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Είναι το ίδιο απαραίτητο για τα μαλλιά τόσο για την παραγωγή κολλαγόνου όσο και για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου που είναι αναγκαίος για την ανάπτυξή τους.

Όλα τα κύτταρα χρειάζονται βιταμίνη Α για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προσφέρει πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των σημαδιών γήρανσης. Ένας από τους βασικούς ρόλους της βιταμίνης Α είναι η συμμετοχή της στην παραγωγή λιπαρών ουσιών που ενυδατώνει το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής μας.

4. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Η πορτοκαλί σάρκα του μάνγκο είναι πλούσια σε καροτενοειδή που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη δύο καροτενοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Εκείνα είναι που προστατεύουν τον οργανισμό από το ηλιακό φως και από το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην καταπολέμηση των σημαδιών της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X