Ivana Trump: Η ζωή της πρώην συζύγου του Donald Trump που πέθανε ολομόναχη στο διαμέρισμά της στην Νέα Υόρκη

Η πρώτη σύζυγος του Donald Trump Ivana Zelníčková Trump βρέθηκε νεκρή σε ηλικία 73 ετών την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Ήρθε στο προσκήνιο με τον γάμο της με τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α Donald Trump, ενώ αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Νέας Υόρκης  κατά την δεκαετία του 1980. Το διαζύγιο του ζευγαριού αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης.

Μετά το διαζύγιο, ανέπτυξε τις δικές της σειρές ρούχων, κοσμημάτων μόδας και προϊόντα ομορφιάς που πωλούνταν σε πολλές χώρες. Επίσης, διέθετε στήλη με συμβουλές για τις γυναίκες με τίτλο “Ask Ivana” από το 1995 έως το 2010 και δημοσίευσε πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων έργων μυθοπλασίας, αυτοβοήθειας και την αυτοβιογραφία Raising Trump.

Γεννημένη στην Τσεχοσλοβακία με έφεση στο σκι

Γεννήθηκε ως Ivana Zelníčková στις 20 Φεβρουαρίου 1949, στην πόλη Zlín της Μοραβίας στην Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της Miloš Zelníček ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός και η μητέρα Marie Zelníč της εργαζόταν ως τηλεφωνήτρια. Ο πατέρας της την ενθάρρυνε να αναπτύξει τις ικανότητες της κόρης της στο σκι και πράγματι ξεκίνησε να εξασκείται σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Αφού ανέπτυξε τις δεξιότητές της ως σκιέρ, εντάχθηκε στην εθνική ομάδα σκι νέων, μέσω της οποίας ταξίδεψε πέρα ​​από τα κομμουνιστικά σύνορα της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και απέκτησε μεταπτυχιακό στη φυσική αγωγή το 1972.

Επιλέχθηκε ως αναπληρωματική στην ομάδα σκι της Τσεχοσλοβακίας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, με ειδίκευση στην κατάβαση και το σλάλομ.

Μετανάστρια στον Καναδά

Το 1971, η Ivana Trump παντρεύτηκε τον Alfred Winklmayr, έναν Αυστριακό εκπαιδευτή σκι και πλατωνικό φίλο της, προκειμένου να αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα. Ο γάμος της παρείχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει την Τσεχοσλοβακία χωρίς να φαίνεται αποστάτισσα.

Έτσι, κατάφερε να διατηρήσει το δικαίωμα να επιστρέφει στην πατρίδα της για να επισκεφτεί τους γονείς της. Ως Ivana Winklmayr, έλαβε το αυστριακό διαβατήριό της τον Μάρτιο του 1972. Το επόμενο έτος, πήρε διαζύγιο από τον Alfred Winklmayr στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου είχε μετακομίσει για να διδάξει σκι.

Η Ivana Trump μετά διατηρούσε σχέση με τον στιχουργό και θεατρικό συγγραφέα George Staidl που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1973. Μετά το θάνατο του η Ivana Trump μετακόμισε στον Καναδά όπου έζησε με τον George  Syrovatka με τον οποίο είχε σχέση το 1967.

Ο George Syrovatka είχε αυτομολήσει στον Καναδά το 1971, όπου διατηρούσε μπουτίκ για σκι στο Μόντρεαλ. Η Trump εργαζόταν ως εκπαιδευτής σκι ενώ ζούσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια όπου συνέχισε να βελτιώνει τα αγγλικά της μέσω νυχτερινών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο McGill. Παράλληλα, δούλευε ως μοντέλο για να βγάλει τα προς το ζην της.

Ο γάμος της με τον Donald Trump

Όταν η Ivana βρέθηκε στην Νέα Υόρκη για δουλειά με μία ομάδα μοντέλων το 1976 όταν γνώρισε τον Donald. Στις 7 Απριλίου 1977, το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Marble Collegiate Church. Έγιναν πρωταγωνιστές στα μέσα της εποχής και κυριαρχούσαν στην κοινωνία της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Τότε εργάστηκαν μαζί σε πολλά μεγάλα έργα, όπως ο Πύργος Trump στην Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν, η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Grand Hyatt στη Νέα Υόρκη, η κατασκευή του καζίνο Trump Taj Mahal, όπως και το θέρετρο στο Atlantic City, New Jersey.

Κατά τη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τρία παιδιά: τον Donald Junior, την Ivana Marie και τον Eric. Ένας κριτικός της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix του 2018 για τον Donald, Trump: An American Dream, περιέγραψε την Ivana ως χαρισματική εργασιομανή, γυναίκα καριέρας, ισότιμη και σύντροφο ζωής που επιλέχθηκε σκοπίμως από τον Trump για να δουλέψει δίπλα του.

Ο ταραγμένος γάμος τους όμως έγινε αντικείμενο δημοσίου ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων το 1989, όταν σε διακοπές τους στο Άσπεν του Κολοράντο βρέθηκαν να τσακώνονται αφού η Ivana συνάντησε την ερωμένη του Donald Marla Maples. Aκολούθησε νομική διαμάχη για τη νομιμότητα των τεσσάρων προγαμιαίων συμφωνιών που το ζευγάρι είχε διαπραγματευτεί διαδοχικά κατά τη διάρκεια των ετών.

Τον Οκτώβριο του 1990, ο 63χρονος πατέρας της Ivana, Miloš Zelníček, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τον The Guardian, ο πατέρας της ήταν πληροφοριοδότης της υπηρεσίας πληροφοριών Státní bezpečnost της Τσεχοσλοβακίας. Μετέφερε πληροφορίες από την κόρη του, συμπεριλαμβανομένης μιας σωστής πρόβλεψης ότι ο  Μπους θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του 1988.

Παρά τα συζυγικά τους προβλήματα και το διαζύγιο που εκκρεμούσε, ο Donald στάθηκε στο πλευρό της στην κηδεία του πατέρα της που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1990.

Οι διαδικασίες διαζυγίου των Τραμπ έλαβαν παγκόσμια δημοσιότητα. Σε μια κατάθεση σχετικά με το διαζύγιό τους, η Ivana κατηγόρησε τον Donald για βιασμό και ότι της τράβηξε μερικές χούφτες από τα μαλλιά. Στο βιβλίο της Harry Hurt III Lost Tycoon: The Many Lives of Donald J. Trump, επιβεβαίωσε ότι είχε αισθανθεί παραβιασμένη.

Το διαζύγιο χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 για λόγους σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης από τον επιχειρηματία. Η Ivana έπρεπε να υπογράψει μια συμφωνία μη αποκάλυψης ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του διαζυγίου και έπρεπε να ζητήσει την άδεια του Donald προτού συζητήσει δημόσια τον γάμο τους.

Οι New York Times ανέφεραν το 1991 ότι ο διακανονισμός διαζυγίου της Ivana περιελάμβανε 14 εκατομμύρια δολάρια, μια έπαυλη 45 δωματίων στο Κονέκτικατ, ένα διαμέρισμα στην πλατεία Trump Plaza και τη χρήση του Mar-a-Lago για έναν μήνα το χρόνο. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε το 1992.

Οι άλλοι τρεις γάμοι της

Η Ivana Trump παντρεύτηκε άλλες τρεις φορές. Ο πρώτος της γάμος, με τον Alfred Winklmayr, ήταν με στόχο την εξασφάλιση της αυστριακής υπηκοότητας, σύμφωνα με έναν βιογράφο. Ήταν παντρεμένη με τον Donald από το 1977 έως το 1992 και απέκτησαν τρία παιδιά. Έγινε πολιτογραφημένη πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988.

Μετά παντρεύτηκε τον Ιταλό επιχειρηματία και διεθνή επιχειρηματία Riccardo Mazzucchelli τον Νοέμβριο του 1995 και χώρισαν το 1997. Την ίδια χρονιά, κατέθεσε αγωγή κατά 15 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Mazzucchelli για παραβίαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας στην προγαμιαία συμφωνία τους, ενώ ο Mazzucchelli μήνυσε την Ivana και τον Donald σε βρετανικό δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αγωγή διευθετήθηκε αργότερα υπό αδιευκρίνιστους όρους.

Το καλοκαίρι του 1997, άρχισε να βγαίνει με τον Ιταλό αριστοκράτη κόμη Roffredo Gaetani dell’Aquila d’Aragona Lovatelli. Η σχέση συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του το 2005. Η Ivana έβγαινε και με τον Ιταλό ηθοποιό και μοντέλο Rossano Rubicondi για έξι χρόνια πριν παντρευτούν στις 12 Απριλίου 2008.

Ο γάμος με τους έγινε ο τέταρτος για την Ivana, που ήταν τότε 59 ετών και είκοσι τρία χρόνια μεγαλύτερη του. Ο γάμος του ζευγαριού 3 εκατομμυρίων δολαρίων για 400 καλεσμένους φιλοξενήθηκε από τον πρώην σύζυγο Donald στο Mar-a-Lago με την κόρη Ivanka ως κουμπάρα της.

Ο γάμος έγινε από την πρώην κουνιάδα της, δικαστή Maryanne Trump Barry. Παρ’ όλο που η Ivana και ο Rubicondi χώρισαν λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η επαναληπτική τους σχέση συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν η Ivana ανακοίνωσε ότι για άλλη μια φορά χώρισαν. Ο Rubicondi πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 2021, σε ηλικία 49 ετών από μελάνωμα.

Ξαφνικός θάνατος από πτώση

Στις 14 Ιουλίου 2022, σε ηλικία 73 ετών, η Ivana Trump βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Upper East Side του Μανχάταν. Πέθανε από αμβλύ τραυματισμό στον κορμό μετά από πτώση από τις σκάλες στο σπίτι της. Το θάνατό της ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο του Επικεφαλής Ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης.

Η οικογένεια Trump εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε μεταξύ άλλων «Η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα, μια δύναμη στις επιχειρήσεις, μια αθλήτρια παγκόσμιας κλάσης, μια λαμπερή ομορφιά και φροντίδα μητέρα και φίλη». Καθώς ο Eric Trump έβγαινε από την πολυκατοικία της μητέρας του το απόγευμα της Πέμπτης, είπε στους δημοσιογράφους: «Ήταν μια πολύ θλιβερή μέρα».

Οι διασώστες του Μανχάταν, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση για καρδιακή ανακοπή, βρήκαν μια 73χρονη στο διαμέρισμα του Upper East Side όπου έμενε η Ivana Trump λίγο μετά τις 12:30 μ.μ. Πέμπτη. Διαπιστώθηκε ο θάνατός της στο σημείο, ανέφερε το NYPD. Η Ivana Trump βρέθηκε αναίσθητη στο κάτω μέρος της σκάλας στο διαμέρισμά της, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η αστυνομία ερευνούσε αν έπεσε και, αν ναι, αν η πτώση συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στον θάνατό της. Την Παρασκευή, ο ιατροδικαστής είπε ότι η αιτία του θανάτου της ήταν αμβλύ τραύμα πρόσκρουσης στον κορμό που υπέστη ως αποτέλεσμα πτώσης. Ο τρόπος θανάτου είναι ατύχημα και δεν είναι ύποπτος, είπε ο ιατροδικαστής.

 

Σχετικά άρθρα