Ο σύζυγός μου με αγνοεί, δεν θέλει να κάνουμε πράγματα και θέλει συνέχεια να κοιμάται-Πώς να αντιμετωπίσω τη συμπεριφορά του;

Καλησπέρα σας,

Είμαι 60 χρόνων και είμαι παντρεμένη με τον σύζυγό μου εδώ και 30 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια η συμπεριφορά του έχει αλλάξει. Έχει παραιτηθεί τελείως από την ζωή, δεν θέλει να κάνουμε πράγματα που κάναμε παλαιότερα και το μόνο που τον απασχολεί μετά την δουλειά είναι ο ύπνος. 

Έχουν αλλάξει τα πάντα επάνω του, οι απόψεις, ο τρόπος που σκέφτεται ακόμα και το ντύσιμο του. Αυτή η συμπεριφορά έχει αρχίσει να επηρεάζει και τα παιδιά μας. Συνεχώς σχολιάζει κάθε επιλογή τους, ειδικά της κόρης μας και τους λέει ότι το μέλλον τους προβλέπεται άσχημο. 

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να του μιλήσω αλλά ποτέ δεν συζητά ούτε καν απαντά όταν του απευθύνομαι. Καταλήγω να τσακώνομαι και εκείνος απλά φέρεται σαν το θύμα.

Γράφει η Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Έλενα Τσαμκόσογλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστούμε για το ερώτημά σας και που μοιραστήκατε τις ανησυχίες σας. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σας προβληματίζει η αλλαγή στη συμπεριφορά του συζύγου σας τα τελευταία χρόνια. Έχει ενδιαφέρον στην ψυχολογία να σταθούμε στη χρονική στιγμή που ξεκινούν οι αλλαγές. Συνέβη κάτι συγκεκριμένο εκείνη την περίοδο; Κάποιο στρεσσογόνο γεγονός στη ζωή του π.χ απώλεια αγαπημένων προσώπων, αναστάτωση σε σχέση με την εργασία του;

Αναφέρετε ότι μοιάζει παραιτημένος με άτονη διάθεση. Λέτε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεται και τείνει σε μια μια πιο απαισιόδοξη ματιά αν κατάλαβα καλά. Η ευθεία επικοινωνία με το σύντροφό μας, ειδικά όταν μας προβληματίζει κάτι, είναι μια καλή, βασική αρχή. Ωστόσο, ο ίδιος μέχρι στιγμής φαίνεται δεν σας έχει μιλήσει επί της ουσίας, δεν συζητά λέτε και δεν απαντά.

Σίγουρα αν θέλουμε να πλησιάσουμε πραγματικά κάποιον για να δούμε τι του συμβαίνει, βοηθάει πολύ να προσέξουμε τον τρόπο. Δηλαδή βοηθάει να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο υποστηρικτικό έδαφος, απαλλαγμένο από κατηγορίες και μομφές ώστε να μπορεί να ανοιχτεί και να δούμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του εφόσον βέβαια το επιθυμεί και ο ίδιος.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να διευκολύνει μια τέτοια διαδικασία και να βοηθήσει τον ίδιο που μπορεί να μην γνωρίζει και ο ίδιος τι συμβαίνει , τι τον επηρεάζει και ακόμη να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη συμπεριφορά του και τις επιπτώσεις στον ίδιο και στους γύρω του. Αυτό που γνωρίζουμε στην ψυχολογία είναι ότι η συμπεριφορά συνδέεται και με τη σκέψη και με το συναίσθημα.

Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα, τα συναισθήματα επηρεάζουν την συμπεριφορά, η συμπεριφορά επηρεάζει τα συναισθήματα, τα συναισθήματα επηρεάζουν τις σκέψεις. Είναι όλα αλληλένδετα. Αυτό σημαίνει ότι για να ερμηνεύσουμε την αλλαγή στην συμπεριφορά του ανθρώπου και να τροποποιήσει κάτι εφόσον το επιθυμεί θα χρειαστεί να σταθούμε στο πως σκέφτεται και πως αισθάνεται.

Δεν αναφέρετε την ηλικία του συζύγου αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων στα 60 περνούν κρίση μεγαλύτερης ηλικίας. Μια εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι μεγαλώνοντας έχουν επίγνωση της ευθραυστότητας τους. Ενδέχεται να αντιμετωπίζουν απώλειες κοντινών προσώπων, φθορά φυσικής κατάστασης, νόσους και να εντείνουν τις αρνητικές σκέψεις για το μέλλον.

Οι άνθρωποι πιθανώς συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τα πάντα ακριβώς όπως πριν. Σε αυτό το σημείο έχει σημασία το νόημα που δίνει ο καθένας ώστε να μπορέσει να αποδεχτεί το πέρασμα του χρόνου και να κάνει ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα συμπονετικό απολογισμό προς τον εαυτό του. Η ματαίωση των προσδοκιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξουθένωση, μείωση των φιλοδοξιών και υπαρξιακό άγχος τους ανθρώπους.

Για να αντιμετωπίσει κανείς τα παραπάνω μπορεί να δει τον προβληματισμό του σαν μια ευκαιρία για να αναλογιστεί πώς θέλει να προχωρήσει στη συνέχεια. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ένα αντίδοτο στο φόβο του θανάτου είναι το να ζεις την κάθε μέρα σου με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο για σένα έτσι ώστε να νιώθεις γεμάτος και να έχει νόημα για εσένα.

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορεί και ο σύζυγος να διερευνήσει τι θα του έδινε ξανά περισσότερη όρεξη και αισιοδοξία για τη ζωή, τι τον εμποδίζει, πως οραματίζεται το μέλλον, να σταθεί στις αρνητικές σκέψεις και να δει πως μπορεί καλύτερα να τις επεξεργαστεί για να προχωρήσει παρακάτω.

Τέλος, κατανοώ ότι και εσείς επηρεάζεστε από τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σας και μπορεί να νιώθετε ότι δεν είναι στον έλεγχό σας  και ίσως να βιώνετε συναισθήματα ανησυχίας, αγωνίας, απογοήτευσης ή θλίψης κ.α. Είναι φυσικό να υπάρχει αναστάτωση καθότι καλείστε να διαχειριστείτε μια νέα κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου να διερευνήσετε εσείς η ίδια το πώς όλα αυτά επηρεάζουν εσάς, πώς θα μπορέστε να διαχειριστείτε την παρούσα κατάσταση καλύτερα για εσάς και πώς θα καλλιεργήσετε και τη δική σας αυτοφροντίδα σε αυτή τη φάση.

 

Σχετικά άρθρα