Σπιτικός χυμός καρότου με τζίντζερ και κουρκουμά: Μάθε πως ο κουρκουμάς καταπολεμά την αρθρίτιδα και δρα κατά της κατάθλιψης!

Υλικά:

  • 1 κιλό καρότα, πολύ χοντροκομμένα
  • 1 κομμάτι φρέσκο κουρκουμά, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
  • ¾ φλιτζάνι νερό καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • 1 Πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Επεξεργαστείτε τα καρότα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ και 1/2 φλιτζάνι νερό καρύδας στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν, περίπου 2 λεπτά
  2. Σε ένα καθαρό μπουκάλι ή κανάτα τοποθετείστε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, πιέζοντας ελαφρά με μια λαστιχένια σπάτουλα για να βγάλετε από τον χυμό τα κομμάτια που μπορεί να έμειναν
  3. Προσθέστε αλάτι και το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι νερό καρύδας και ο χυμός σας είναι έτοιμος

Οφέλη 

Για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ο χυμός είναι ότι χρειάζεται για να δροσιστούμε και να αποκτήσουμε τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζει η μητέρα φύση. Ο χυμός καρότου με κουρκουμά και τζίντζερ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα ενώ ένα ποτήρι έχει μόνο 59 θερμίδες και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και πολλά άλλα.

Ιδανικός ο κουρκουμάς για την αρθρίτιδα και την κατάθλιψη

Ο κουρκουμάς είναι γεμάτος με οφέλη για την υγεία και έχει σημαντική δράση ενάντια στις φλεγμονές. Και είναι αλήθεια πως αυτή η ρίζα που γίνεται και μπαχαρικό στηρίζει επάξια την φήμη του ως διατροφική δύναμη, προστατεύοντας δυνητικά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και την κατάθλιψη.

Παρ’ όλο που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο κουρκουμάς έχει πρόσφατα αυξηθεί σε δημοτικότητα και δεν είναι απλώς μια από τις πιο δημοφιλής διατροφικές τάσεις. Μπορεί να προστεθεί σε τσάι, γάλα και πολλά φαγητά για αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τα πολλαπλά διατροφικά του οφέλη.

Η δραστική του ουσία κουρκουμίνης δρα κατά ασθενειών όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα και η κατάθλιψη. Ο κουρκουμάς δεν απορροφάται καλά από το σώμα και μεγάλο μέρος της έρευνας έχει πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο ή σε ζώα, καθιστώντας ορισμένα αποτελέσματα πιο πειστικά από άλλα.

1. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα

Η κύρια αιτία της αρθρίτιδας είναι ακόμα άγνωστη, αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν πως προέρχεται από φλεγμονή του χόνδρου. Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των δυνητικά επιβλαβών ελεύθερων ριζών και στη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής.

Η λήψη 1 γραμμαρίου κουρκουμίνης καθημερινά για 8 έως 12 εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εξίσου καλά με την ιβουπροφαίνη, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση μελετών. Ωστόσο, αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 1/4 φλιτζάνι κουρκουμά ημερησίως, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως προσλαμβάνουμε μέσω του φαγητού. Όμως, όταν οι ερευνητές έδωσαν χαμηλότερη δόση κουρκουμίνης σε άτομα με αρθρίτιδα γόνατος, ανέφεραν λιγότερο πόνο στο γόνατο μετά από 8 εβδομάδες σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

2. Βοηθά στην κατάθλιψη

Η λήψη κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Έρευνα που έγινε σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και έλαβαν συμπληρώματα κουρκουμίνης για 8 εβδομάδες ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα. Η λήψη κουρκουμίνης ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική στη βελτίωση πολλών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεση από ένα εικονικό φάρμακο.

3. Μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη είναι γνωστά και για το ρόλο τους στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Πολυάριθμες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ένωση υπόσχεται την πρόληψη της συσσώρευσης πλακών στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η κουρκουμίνη πρέπει να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να αποτρέψει τη συσσώρευση πλάκας και το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα διασπά την κουρκουμίνη προτού το καταφέρει.

Τα νέα από του στόματος σκευάσματα κουρκουμίνης δείχνουν επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που ξεπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η λήψη ενός δια στόματος συμπληρώματος κουρκουμίνης για 4 εβδομάδες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πλάκας που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη στο Nutrition Journal.

4. Αντικαρκινική δράση 

Και για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του υπάρχει υποσχόμενη έρευνα σχετικά με το πως δρα κατά του καρκίνου. Αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Υπάρχουν πολλές ελπιδοφόρες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, αλλά η κουρκουμίνη δεν είναι η θεραπεία όλων καθώς ο τύπος καρκίνου και άλλες θεραπείες επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Korean Journal of Urology, δείχνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 27 τοις εκατό. Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη στο Therapeutic Advances in Medical Oncology η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα, μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων βοηθώντας στην εξάλειψη των κυττάρων που ανθίστανται στη χημειοθεραπεία. Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά οι δεσμοί και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενα.

Σχετικά άρθρα