Warren Buffett: Η ζωή του πιο επιτυχημένου δισεκατομμυριούχου επενδυτή που σχεδιάζει να δωρίσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες

Ο 92χρονος Warren Buffett είναι ο πιο επιτυχημένος δισεκατομμυριούχος επενδυτής του κόσμου με περιουσία που αγγίζει τα 98 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πρόεδρος της και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Berkshire Hathaway και κατατάσσεται όγδοος στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Πέραν των επιχειρηματικών του επιτυχιών, ο Buffett είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο έχοντας δεσμευτεί να δώσει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Το 2010, ίδρυσε το “The Giving Pledge” μαζί με τον Bill Gates, μέσω του οποίου οι δισεκατομμυριούχοι δεσμεύονται να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους.

Παιδικά χρόνια και πρώτες επιχειρήσεις

Ο Buffett γεννήθηκε το 1930 στην Ομάχα της Νεμπράσκα, το δεύτερο από τα τρία παιδιά και ο μόνος γιος της Leyla και του βουλευτή Howard Buffett. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Rose Hill. Το 1942, ο πατέρας του εξελέγη για την πρώτη φορά βουλευτής και ακολούθησαν άλλες τρεις θητείες στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και μετακόμισαν οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον.

Εκεί ο Warren τελείωσε το δημοτικό και παρακολούθησε το γυμνάσιο Alice Deal. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις που προέκυψε από ένα βιβλίο που δανείστηκε από δημόσια βιβλιοθήκη στα επτά του χρόνια. Έτσι, από τα παιδικά του χρόνια προσπαθούσε να δημιουργήσει επιχειρήσεις.

Σε ένα από τα πρώτα του επιχειρηματικά εγχειρήματα πουλούσε τσίχλες, μπουκάλια Coca-Cola και εβδομαδιαία περιοδικά από πόρτα σε πόρτα, ενώ δούλευε στο μπακάλικο του παππού του. Από το γυμνάσιο ήδη, έβγαζε χρήματα παρέχοντας εφημερίδες, πουλώντας μπάλες του γκολφ και γραμματόσημα και λεπτομέρεια αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων.

Το 1945, ως δευτεροετής φοιτητής στο γυμνάσιο, ο Buffett και ένας φίλος του αγόρασαν για 25 δολάρια ένα μεταχειρισμένο φλίπερ, το οποίο τοποθέτησαν στο τοπικό κουρείο. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, είχαν στην κατοχή τους πολλά μηχανήματα σε τρία διαφορετικά κουρεία στην Ομάχα. Πώλησαν την επιχείρηση αργότερα μέσα στη χρονιά για 1.200 δολάρια σε έναν βετεράνο πολέμου.

Σε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη σε ηλικία δέκα ετών, επισκέφτηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στα 11, αγόρασε τρεις μετοχές της Cities Service Preferred για τον εαυτό του και τρεις για την αδελφή του Doris. Μέχρι τα 15 του, έβγαζε περισσότερα από 175 δολάρια μηνιαίως πουλώντας εφημερίδες της Washington Post.

Στο γυμνάσιο, επένδυσε σε μια επιχείρηση που ανήκε στον πατέρα του και αγόρασε ένα αγρόκτημα 40 στρεμμάτων που δούλευε ένας ενοικιαστής αγρότης. Αγόρασε τη γη όταν ήταν 14 ετών με 1.200 δολάρια από τις οικονομίες του. Όταν τελείωσε το κολέγιο, ο Buffett είχε συγκεντρώσει 9.800 $ σε αποταμιεύσεις, περίπου 112.000 $ σήμερα.

Το 1947, μετά από πίεση του πατέρα του μπήκε στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο Warren σπούδασε εκεί για δύο χρόνια και εντάχθηκε στην αδελφότητα Alpha Sigma Phi. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα όπου στα 19 του, αποφοίτησε με Bachelor of Science στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Αφού απορρίφθηκε από το Harvard Business School, εγγράφηκε στο Columbia Business School του Πανεπιστημίου Κολούμπια όταν έμαθε ότι ο Benjamin Graham δίδασκε εκεί. Απέκτησε Master of Science στα οικονομικά από την Κολούμπια το 1951. Μετά την αποφοίτησή του, ο Buffett φοίτησε στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Νέας Υόρκης

Από πωλητής επενδύσεων επιχειρηματίας

Ο Buffett από το 1951 έως το 1954 εργάστηκε στην Buffett-Falk & Co ως πωλητής επενδύσεων και από το 1954 έως το 1956 στην Graham-Newman Corp ως αναλυτής κινητών αξιών. Ωστόσο, από το 1970 ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc. Ο Buffett ήθελε να δουλέψει στη Wall Street, αλλά ο πατέρας του τον προέτρεψε να μην το κάνει.

Επέστρεψε στην Ομάχα και εργάστηκε ως χρηματιστής, ενώ παρακολουθούσε ένα μάθημα δημόσιας ομιλίας του Dale Carnegie. Χρησιμοποιώντας αυτά που έμαθε, ένιωσε αρκετά σίγουρος για να διδάξει ένα νυχτερινό μάθημα «Αρχές Επενδύσεων» στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα- Ομάχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αγόρασε επίσης ένα βενζινάδικο ως δευτερεύουσα επένδυση, αλλά αυτό το επιχειρηματικό βήμα δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Γάμος και παιδιά

Το 1952, ο Buffett παντρεύτηκε τη Susan Thomson και την επόμενη χρονιά απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, την Susan Alice. Το 1954, ο Buffett δέχτηκε μια δουλειά με αρχικό μισθό ήταν 12.000 $ το χρόνο. Εκεί συνεργάστηκε στενά με τον Walter Schloss. Το αφεντικό του Benjamin Graham ήταν ένας σκληρός άνθρωπος. Πίστευε ότι οι μετοχές δεν παρέχουν ένα ευρύ περιθώριο ασφάλειας, αφού στάθμισε το αντάλλαγμα μεταξύ της τιμής τους και της εγγενούς τους αξίας.

Την ίδια χρονιά το ζευγάρι απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, τον Howard Graham. Το 1956, ο Benjamin Graham αποσύρθηκε και ανέβαλε τη συνεργασία του με τον Buffett. Εκείνη την εποχή οι προσωπικές αποταμιεύσεις του ήταν πάνω από 174.000 $ περίπου 1,73 εκατομμύρια $ σήμερα. Έτσι ξεκίνησε την Buffett Partnership Ltd.

Δημιουργώντας την Berkshire Hathaway

Το 1962, ο Buffett έγινε εκατομμυριούχος λόγω των συνεργασιών του, οι οποίες τον Ιανουάριο του 1962 υπερέβαιναν τα 7.178.500 δολάρια, εκ των οποίων πάνω από 1.025.000 δολάρια ανήκαν στον ίδιο. Συγχώνευσε, λοιπόν, αυτές τις συνεργασίες σε μία και επένδυσε παίρνοντας τελικά τον έλεγχο μιας εταιρείας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, της Berkshire Hathaway.

Άρχισε να αγοράζει μετοχές στο Berkshire από τον Seabury Stanton, τον ιδιοκτήτη, τον οποίο αργότερα απέλυσε. Μέχρι, το 1965 ο Buffett ανέλαβε τον έλεγχο της Berkshire Hathaway σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και διόρισε έναν νέο πρόεδρο, τον Ken Chace, για να διευθύνει την εταιρεία.

Στη συνέχεια μετέφερε την επιχείρηση στον ασφαλιστικό τομέα και, το 1985, πουλήθηκε και το τελευταίο από τα ελαιοτριβεία που ήταν η βασική δραστηριότητα της Berkshire Hathaway. Το 1973, η Berkshire άρχισε να αποκτά μετοχές στην Washington Post Company. Για να συμπληρώσει τις επιτυχημένες επενδύσεις του το 1977, η Berkshire αγόρασε έμμεσα το Buffalo Evening News για 32,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1979, η Berkshire άρχισε να αποκτά μετοχές στην ABC. Η Capital Cities ανακοίνωσε μια αγορά 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ABC στις 18 Μαρτίου 1985, εκπλήσσοντας τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, καθώς το ABC ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Capital Cities εκείνη την εποχή.

Μέσα στις επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε ανήκουν και η Salomon Inc. καθώς και η Coca- Cola. Μερίδιο αυτής άρχισε να αγοράζει το 1988, αγοράζοντας τελικά έως και το 7% της εταιρείας για 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια. Τελικά αποδείχθηκε μια από τις πιο προσοδοφόρες επενδύσεις της Berkshire που διαρκεί ακόμα.

Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος;

Ο Buffett έγινε δισεκατομμυριούχος μετά το 1990 όταν η Berkshire Hathaway άρχισε να πουλά μετοχές κατηγορίας Α με την αγορά να κλείνει στα 7.175 δολάρια ανά μετοχή. Το 1998 απέκτησε την General Re ως θυγατρική σε μια συμφωνία που παρουσίαζε δυσκολίες στην εξαγορά και την λειτουργία της σύμφωνα με τον επενδυτικό ιστότοπο Rational Walk.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας το 2005 για μια υπόθεση λογιστικής απάτης που αφορούσε την AIG, στελέχη της Gen Re ενεπλάκησαν. Στις 15 Μαρτίου 2005, το διοικητικό συμβούλιο της AIG ανάγκασε τον Greenberg να παραιτηθεί από τη θέση του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αφού είχε εμπλακεί σε αμφισβητούμενες συναλλαγές και ακατάλληλη λογιστική.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2006, η AIG συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2010, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε σε διακανονισμό 92 εκατομμυρίων δολαρίων με την Gen Re, επιτρέποντας στη θυγατρική της Berkshire Hathaway να αποφύγει τη δίωξη στην υπόθεση AIG.

Το 2002, ο Buffett συνήψε προθεσμιακές συμβάσεις αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση δολαρίων ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2006, το συνολικό του κέρδος από αυτά τα συμβόλαια ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα ανακοίνωσε πως ψάχνει κάποιον να τον διαδεχθεί στην προεδρία των επιχειρήσεων καθώς εκείνος σκεφτόταν να αποσυρθεί.

 

Σχετικά άρθρα