Καλοκαιρινή τάρτα με καρπούζι: Μάθε τα 9 οφέλη του καρπουζιού για την υγεία μας

Υλικά:

  • 1 ⅓ φλ. κρακεράκια τριμμένα
  • 2 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη συν 1/3 φλιτζάνι, χωρισμένη
  • 3 κ. σ. ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • ¼ φλ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 μικρό καρπούζι χωρίς κουκούτσια
  • 2 κ. σ. συν 2 κ. γλ. ταπιόκα γρήγορου μαγειρέματος
  • ⅛ κ. γλ. αλάτι
  • ½ κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού
  • ¾ φλ. σαντιγί
  • ½ κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  1. Επικαλύψτε ελαφρά ένα ταψί πίτας 22 εκατοστών με λίγο βούτυρο
  2. Τοποθετήστε τα τριμμένα κράκερ και 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά, περίπου 5 δευτερόλεπτα
  3. Προσθέστε και το βούτυρο και συνεχίστε την διαδικασία μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 5 έως 10 δευτερόλεπτα
  4. Πιέστε το μείγμα στον πάτο και πάνω στις πλευρές του ταψιού και καταψύξτε το ακάλυπτο, μέχρι να σκληρύνει, τουλάχιστον 30 λεπτά ή έως και 12 ώρες
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 και ψήστε την παγωμένη κρούστα μέχρι να ροδίσει ελαφρά για 8 με 12 λεπτά
  6. Μετά αφήστε την να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα, περίπου 30 λεπτά
  7. Κόψτε το καρπούζι στη μέση, αφαιρέστε και πετάξτε τη φλούδα
  8. Βάλτε στο ψυγείο μισό καρπούζι μέχρι να το χρησιμοποιήσετε
  9. Κόψτε το υπόλοιπο καρπούζι σε κύβους και βάλτε τους στο μπλέντερ και ανακατέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα
  10. Ρίξτε μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα σε ένα μεσαίο μπολ, πιέζοντας τον πολτό στο σουρωτήρι για να βγάλετε τους χυμούς και πετάξτε τα στερεά.
  11. Μετρήστε το χυμό καρπουζιού να ισούται με 1 1/3 φλιτζάνι και αφήστε το στην άκρη
  12. Επεξεργαστείτε την ταπιόκα σε ένα μύλο μπαχαρικών μέχρι να αλεσθεί λεπτά, περίπου 30 δευτερόλεπτα εναλλακτικά, αλέστε την ταπιόκα χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι
  13. Μεταφέρετε την αλεσμένη ταπιόκα σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε με το χυμό του καρπουζιού, το αλάτι και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά
  14. Αφήνετε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και βράζετε μέχρι να πήξει το μείγμα και η ταπιόκα να γίνει κυρίως ημιδιαφανής, περίπου 1 λεπτό
  15. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 15 λεπτά
  16. Ανακατέψτε μέσα και τον χυμό πορτοκαλιού
  17. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με ένα ηλεκτρικό μίξερ με εξάρτημα με σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα περίπου 1 λεπτό
  18. Προσθέστε τη βανίλια και τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  19. Μεταφέρετε 1/2 φλιτζάνι από τη σαντιγί σε ένα μικρό μπολ, σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση
  20. Διπλώστε απαλά το κρύο μείγμα χυμού καρπουζιού στην υπόλοιπη σαντιγί, περίπου 1/4 φλιτζάνι τη φορά, μέχρι να ομογενοποιηθεί
  21. Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα στην κρυωμένη κρούστα της πίτας, αφήνουμε στο ψυγείο, ακάλυπτο, μέχρι να σφίξει, τουλάχιστον 8 ώρες ή έως και 12 ώρες

Οφέλη 

Η τάρτα με καρπούζι είναι ένα καλοκαιρινό, δροσιστικό γλυκό που είναι ελαφρύ ταιριάζει με τα ροφήματα και τον καφέ μας. Ένα κομμάτι της τάρτας περιέχει 347 θερμίδες, 16γρ. λιπαρά, 122 mg νάτριο, 51 γρ. υδατανθρακών, 2 γρ.  φυτικές ίνες, 3 γρ. πρωτεΐνης, 35 γρ. σακχάρων, και 9 γρ. κορεσμένων λιπαρών.

Τα 9 οφέλη του καρπουζιού

Το καρπούζι πιστεύεται πως άρχισε να αναπτύσσεται πριν από 4000 χρόνια στην Βορειοανατολική Αφρική. Είναι γνωστό για το έντονο κόκκινο χρώμα του για το οποίο ευθύνονται τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία και οι βιταμίνες A και C αλλά και για την γλυκιά και δροσερή γεύση του.

1. Βοηθά να μένουμε ενυδατωμένοι

Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά το σώμα μας. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία οργάνων, η παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και η εγρήγορση είναι μερικές μόνο από τις σωματικές διαδικασίες που βασίζονται στην επαρκή ενυδάτωση.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει να δώσετε στο σώμα σας το νερό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Το καρπούζι περιέχει 92% νερό, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για καθημερινή πρόσληψη νερού. Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, έχει χαμηλή θερμιδική πυκνότητα για το συνολικό του βάρος, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C. Είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε θερμίδες. Στα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο και μαγνήσιο. Το καρπούζι είναι επίσης μια πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, λυκοπένιο και κουκουρβιτακίνη Ε.

Αυτές οι αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας εάν συσσωρευτούν στο σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

3. Σημαντική αντικαρκινική επίδραση

Αρκετές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου και της κουκουρβιτακίνης Ε, έχουν πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις. Η πρόσληψη λυκοπενίου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Το λυκοπένιο πιστεύεται ότι δρα μειώνοντας τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη, μιας ορμόνης που προάγει την κυτταρική διαίρεση. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος σχηματίζεται όταν η κυτταρική διαίρεση γίνεται ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, η κουκουρβιτακίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του όγκου προάγοντας την αυτοφαγία των καρκινικών κυττάρων. Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας αφαιρεί κατεστραμμένα κύτταρα.

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα σας. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Άλλες υγιεινές για την καρδιά βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, το κάλιο και τις βιταμίνες Α, Β6 και C.

5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή είναι βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι δύναται να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης. Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

6. Βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ένωση του λυκοπενιού μπορεί να έχει οφέλη για τα μάτια σας. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μάτια που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο ρόλος του λυκοπενίου ως αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αναστολή της, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη.

7. Ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να μειώσει τον πόνο των μυών. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη κιτρουλίνης για τουλάχιστον 7 ημέρες βελτίωσε την αερόβια απόδοση αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου του σώματος.

Αυτή η ένωση βοηθά στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε η καρδιά να μην χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα μέσω του σώματός σας. Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο το καρπούζι όχι μόνο η κιτρουλίνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας μετά την άσκηση.

8. Βοηθά στην υγεία του δέρματος

Οι βιταμίνες Α και C, που βρίσκονται στο καρπούζι, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και τα μαλλιά σας δυνατά. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ρυτίδες και ξηρό δέρμα.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος. Σε μια ανασκόπηση, τα ζώα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α είχαν χειρότερη επούλωση τραυμάτων από εκείνα που τρέφονταν με πλήρη διατροφική διατροφή.

9. Ενδέχεται να βελτιώνει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να διατηρείτε τα έντερά σας τακτικά, ενώ το νερό μετακινεί τα απόβλητα μέσω του πεπτικού σας συστήματος πιο αποτελεσματικά. Μια έρευνα σε 4.561 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλή πρόσληψη υγρών και χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X