Ψυχοσωματικοί πόνοι στα πλευρά: Ό,τι πρέπει να γνωρίζεις!

Οι ψυχοσωματικοί πόνοι στα πλευρά μπορούν να επηρεάσουν επίμονα μόνο μια περιοχή των πλευρών, αλλά μπορούν να μετατοπιστούν και να επηρεάσουν πολλές άλλες περιοχές των πλευρών. Τέτοιους είδους πόνοι μπορεί να εμφανίζονται σπάνια ή να εμφανίζονται συχνά και να επιμένουν. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεσαι ένα σφίξιμο στα πλευρά και να το νιώθεις συνέχεια. Παρακάτω θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους ψυχοσωματικούς πόνους.

Τι ορίζεται ως «ψυχοσωματικός» πόνος 

Για την ψυχολογία υπάρχει ο όρος «ψυχοσωματική διαταραχή». Ως τέτοια ορίζεται μια ψυχολογική κατάσταση που περιλαμβάνει την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων, συνήθως χωρίς ιατρική εξήγηση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να έχουν υπερβολικές σκέψεις, συναισθήματα ή ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματα, κάτι που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν καλά.

Τα άτομα με ψυχοσωματική διαταραχή συνήθως δεν αναφέρουν εμφανή συμπτώματα ψυχιατρικής δυσφορίας. Αντίθετα, πιστεύουν ότι τα προβλήματά τους προκαλούνται από ιατρικές παθήσεις. Τείνουν να επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς τους για να κάνουν εξετάσεις και θεραπείες, ενώ συχνά δεν λαμβάνουν διάγνωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αγωνία. Η ψυχοσωματική διαταραχή ονομάζεται μερικές φορές διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων, σωματικά συμπτώματα ή σωματικός πόνος.

Ποιά είναι τα γενικότερα συμπτώματα;

Εκτός από τα ίδια τα σωματικά συμπτώματα, τα άτομα με ψυχοσωματική διαταραχή συχνά:

  1. Αισθάνονται θυμωμένα ή ευερέθιστα επειδή πιστεύουν ότι οι ιατρικές τους ανάγκες δεν ικανοποιούνται.
  2. Νιώθουν κατάθλιψη ή άγχος.
  3. Επισκέπτονται πολύ συχνά γιατρούς τους οποίους πολλές φορές αλλάζουν.
  4. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία στην εργασία, το σχολείο ή κοινωνικά.

Πώς περιγράφονται τα συμπτώματα των ψυχοσωματικών πόνων στα πλευρά;

Τα συμπτώματα των ψυχοσωματικών πόνων περιγράφονται συχνά ως:

  • Ένα σφίξιμο με ένταση και πόνο στα πλευρά ή στην περιοχή του θώρακα.
  • Σαν μια σφιχτή ταινία γύρω από τα πλευρά ή την περιοχή του θώρακα.
  • Σαν να υπάρχει πίεση στα πλευρά και στον θώρακα.
  • Αίσθηση καψίματος στα πλευρά και τον θώρακα.
  • Σαν ένας κόμπος ή «σουβλιά» στα πλευρά και στην περιοχή του θώρακα.
  • Τα πλευρά σας ή η περιοχή των πλευρών σου είναι μελανιασμένα και πονούν.

Πώς προκαλούν τα συμπτώματα άγχους ψυχοσωματικούς πόνους;

Όταν το σύμπτωμα σφιξίματος των πλευρών προκαλείται από άγχος, αυτό αναγκάζει το σώμα να παράγει την απόκριση στρες, επίσης γνωστή ως αντίδραση πάλης ή φυγής. Η αντίδραση στο στρες πιέζει το σώμα. Το άγχος κάνει τους μύες του σώματος να συστέλλονται και να συσφίγγονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα πλευρά και στην περιοχή των πλευρών.

Όταν το σώμα καταβάλλεται από χρόνιο στρες, το οποίο ονομάζουμε υπερδιέγερση απόκρισης στρες, το σώμα μπορεί να εμφανίσει μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων μυϊκής έντασης. 

Αίτια ψυχοσωματικών πόνων

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει σωματικά συμπτώματα σε οποιαδήποτε ηλικία. Μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να έχουν σωματικά συμπτώματα:

  • Χαοτικός τρόπος ζωής
  • Δυσκολία στην αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων
  • Παιδική παραμέληση
  • Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης
  • Άλλες ψυχολογικές καταστάσεις, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές προσωπικότητας
  • Κατάχρηση ουσιών (όπως αλκοολισμός ή εθισμός στα ναρκωτικά)
  • Ανεργία

Αντιμετώπιση ψυχοσωματικών πόνων στα πλευρά από το άγχος;

Επειδή το σφίξιμο είναι απλώς ένα σύμπτωμα αυξημένου στρες, δεν χρειάζεται να σου προκαλεί ανησυχία. Θα υποχωρήσει όταν μειώσεις το άγχος και δώσεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να ηρεμήσει και να ανακάμψει από μια ενεργή απόκριση στρες. Καθώς το στρες του σώματος επιστρέφει σε πιο φυσιολογικό επίπεδο, τα συμπτώματα του στρες υποχωρούν, συμπεριλαμβανομένου του συμπτώματος άγχους του σφιξίματος των πλευρών. Επομένως, αυτό το σύμπτωμα δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία.

Σχετικά άρθρα