Long Covid και περίοδος: ο σημαντικός αντίκτυπος της νόσησης στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν long COVID συμπτώματα ακόμη και μήνες μετά την υποχώρηση της νόσου επισημαίνουν ότι έχει επηρεάσει επίσης τους εμμηνορροϊκούς τους κύκλους. Συνήθως, τα άτομα με long COVID εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση ή πονοκεφάλους, που διαρκούν για μήνες μετά την υποχώρηση της αρχικής νόσου.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα του COVID-19 θα πρέπει να εξαφανιστούν περίπου 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της νόσησης. Ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εμφανίζουν  συμπτώματα παραμένει ασαφής. Ωστόσο, ερευνητές και γιατροί αρχίζουν τώρα να εξετάζουν πιθανούς μηχανισμούς και τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης ατόμων με long COVID.

Πολλές γυναίκες που ζουν με long COVID συμπτώματα έχουν μιλήσει για το πώς αυτή η παρατεταμένη κατάσταση ασθένειας έχει επηρεάσει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους, επηρεάζοντας περαιτέρω την ποιότητα της ζωής τους.

Ακανόνιστες περίοδοι, θρόμβοι, εξάρσεις συμπτωμάτων

Οι περισσότερες από τις γυναίκες προσβλήθηκαν από τον COVID-19 διαπίστωσαν ακανόνιστες περιόδους, ασυνήθιστη πήξη του αίματος της περιόδου τους ή επιδεινωμένο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ωστόσο, ενώ όλες τους είχαν βιώσει κάποιες αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, η μορφή αυτών των διαταραχών διέφερε.

Αρκετές γυναίκες με long COVID ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για μια ασυνήθιστη ποσότητα θρόμβων στην έμμηνο ρύση τους ή για ασυνήθιστα μεγάλους θρόμβους στο αίμα. Πολλές ήταν εκείνες που ανέφεραν πως για κάποιους μήνες η περίοδος είχε σταματήσει εντελώς ενώ όταν επέστρεψε κρατούσε περισσότερο αλλά με διακοπές και μεγαλύτερη ροή αίματος. Οι περίοδοι έγιναν απρόβλεπτοι και ο πόνος αυξήθηκε σημαντικά.

Πώς αυτό επηρέασε την ποιότητα ζωής τους;

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν και άλλα long COVID συμπτώματα, οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επώδυνες περιόδους ξεκίνησαν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά, περιορίζοντας με την βοήθειά τους και άλλα εξουθενωτικά συμπτώματα που τις έκλειναν στο σπίτι για μέρες.

Οι αλλαγές αυτές στην περίοδο δεν επηρέασαν μόνο τον κύκλο αλλά και την ψυχολογία τους. Ξεκίνησαν να ανησυχούν για θρόμβους, επιπλοκές και άλλες πιθανές υποτροπές αυξάνοντας το άγχος τους και την κακή τους διάθεση. Συγχρόνως, ο long COVID προκάλεσε μεγαλύτερη συναισθηματική ευαισθησία και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που δεν υπήρχαν πριν.

Κατά τη διάρκεια των περιόδων, οι ορμόνες κυμαίνονται σε όλο τον κύκλο. Αυτές οι αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Παρακάτω είναι μερικά κοινά προεμμηνορροϊκά σύνδρομα που συχνά εμφανίζονται πριν από την περίοδο:

  1. Αίσθημα φουσκώματος
  2. Ευαισθησία στο στήθος
  3. Εναλλαγές διάθεσης
  4. Αίσθημα ευερεθιστότητας
  5. Λιπαρό και ερεθισμένο δέρμα
  6. Απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ

Ποιά η επίδραση των εμβολίων στην περίοδο;

Λίγο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων στο κοινό οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρουν στους γιατρούς τους για το τι βίωναν μετά την πρώτη δόση. Ανάμεσά του και γυναίκες που είχαν παρατηρήσει ότι οι περίοδοι τους είχαν γίνει πιο βαριές από το κανονικό.  Πολλοί γιατροί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν μια σχέση μεταξύ της χορήγησης εμβολίου και των αλλαγών της περιόδου.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν πιθανότερο αποτέλεσμα στρες. Αλλά αυτοί οι τύποι αλλαγών δεν είναι πρωτόγνωροι: τα εμβόλια για τον τύφο, την ηπατίτιδα Β και τον HPV έχουν συσχετιστεί μερικές φορές με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβαινε, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια έρευνα τον Απρίλιο του 2021.

Περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι απάντησαν το 41% ​​των ερωτηθέντων ανέφερε βαρύτερη αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 44% είπε ότι δεν παρατήρησε καμία αλλαγή. Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να πουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτές τις αλλαγές και αν προκάλεσε, ακριβώς πώς ή γιατί. Αλλά μια θεωρία είναι ότι έχει να κάνει με το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στο εμβόλιο.

Σχετικά άρθρα