O Ματθαίος Γιωσαφάτ μιλάει στην Άννα Δρούζα για τη ζωή, τις σχέσεις, τον έρωτα, την οικογένεια και την Ελλάδα

Το 2012 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ο Ματθαίος Γιωσαφάτ παρέδωσε μια ομιλία με θέμα τι συμβαίνει μέσα στον γάμο, ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Όπως επίσης και τι μας προσφέρει και τι μας στερεί, αλλά και τι επηρεάζει τον τρόπο που διαλέγουμε σύντροφο. Από την συζήτησή του με την Άννα Δρούζα κατά την διάρκεια της ομιλίας συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα αποφθέγματα του για τη ζωή, τις σχέσεις, την οικογένεια αλλά και την Ελλάδα.

Για την οικογένεια

«Όταν είμαστε τελείως αδύναμοι να αντιδράσουμε στις επιδράσεις του περιβάλλοντος και η ατμόσφαιρα της οικογένειας και κυρίως της μητέρας τον πρώτο χρόνο διαμορφώνουν τα βασικά στοιχεία του ανθρώπου. Την αυτοεκτίμησή του, την πεποίθησή του ότι κάτι αξίζει, την αισιοδοξία του για την ζωή. Και αυτό καθορίζει λίγο και το πως βλέπει το νόημα της ζωής».

Γονείς και παιδιά

«Οι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ικανοποιηθούν οι ίδιοι. Οι πιο πολιτισμένες χώρες έχουν καλύτερες οικογένειες, είναι πιο ήρεμες. Δεν έχουν τόση επιθετικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα».

Η ζωή στα 30

«Ποια είναι τα καθήκοντα, το έργο της δεύτερης δεκαετίας της ενήλικης ζωής; Η δημιουργία οικογένειας και η επαγγελματική αποκατάσταση».

Κρίση των 40

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν αρχίζει στα 37, αρχίζει 5 χρόνια αργότερα, δηλαδή περίπου στα 42. Είναι η κρίση των 40. Στα 37 αρχίζεις και είσαι λίγο ανήσυχος, έχεις αμφιβολίες για το τι δρόμο πήρες στην ζωή και για τον σύντροφο και για το επάγγελμα και για τα παιδιά. Το κύριο πρόβλημα τότε είναι η αίσθηση του θανάτου. Για πρώτη φορά αντιλαμβάνεσαι ότι πέρασε ήδη το μισό της ζωής».

Δυσκολότερη η κρίση για τους άνδρες

«Η κρίση των 40 είναι η δυσκολότερη κρίση ιδιαίτερα για τους άνδρες. Οι γυναίκες είναι λίγο πιο δυνατές, έχουν εξασφαλίσει ένα είδος αθανασίας έχοντας κάνει παιδιά όσες έχουν κάνει».

Χωρισμός

«Το να χωρίζεις είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα. Εκεί ανακατεύονται όλα. Είναι σαν να αφήνεις την μάνα σου».

Για την ζωή

«Ποια είναι η καλή ζωή; Εξαρτάται πως θα κρίνει κανένας. Τι σύστημα αξιών έχει, από ποια τάξη προέρχεται, πως είναι οικονομικά και κυρίως πως πέρασε την παιδική του ηλικία».

Για την Ελλάδα

«Σήμερα το μόνο νόημα για μας είναι πως θα πάρουμε παραπάνω λεφτά. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν έχουν χόμπυ. Δεν ενδιαφέρονται να ομορφύνουν την ζωή τους και με άλλα πράγματα. Το μόνο που κοιτάνε είναι να βγάλουν παραπάνω λεφτά».

Μπορείτε επίσης να ακούσετε τις απολαυστικές τοποθετήσεις του κορυφαίου ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ στα ηχητικά αποσπάσματα που ακολουθούν.

Σχετικά άρθρα