Πώς γίνεται η ψυχοθεραπεία; Μάθε όλα πρέπει να γνωρίζεις!

Στην ψυχοθεραπεία, οι ψυχολόγοι εφαρμόζουν επιστημονικά επικυρωμένες διαδικασίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν πιο υγιεινές και αποτελεσματικές συνήθειες ζωής. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία που βοηθούν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Βασισμένη στο διάλογο η ψυχοθεραπεία, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που σου επιτρέπει να μιλάς ανοιχτά με κάποιον που είναι αντικειμενικός, ουδέτερος και μη επικριτικός. Τελειώνοντας όχι μόνο θα έχεις λύσει το πρόβλημα σου, αλλά θα έχεις μάθει νέες δεξιότητες. Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή. 

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;

Λόγω των πολλών λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με την ψυχοθεραπεία, μπορεί να μην θέλεις να την δοκιμάσεις. Ακόμα κι αν γνωρίζεις την πραγματικότητα της διαδικασίας μπορεί να αισθάνεσαι νευρικότητα όταν έρθει η ώρα αν το δοκιμάσεις.

Μερικοί άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία επειδή αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος ή θυμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι μπορεί να θέλουν βοήθεια για μια χρόνια ασθένεια που παρεμβαίνει στη συναισθηματική ή σωματική τους ευεξία. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα που χρειάζονται βοήθεια στην πλοήγηση. 

Μπορεί να περνούν από ένα διαζύγιο, να αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς», να αισθάνονται καταβεβλημένοι από μια νέα δουλειά ή να θρηνούν το θάνατο ενός μέλους της οικογένειας.

Τα σημάδια που δείχνουν πως θα έπρεπε να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία είναι:

  • Νιώθεις μια συντριπτική, παρατεταμένη αίσθηση αδυναμίας και θλίψης.
  • Τα προβλήματά σου δεν φαίνεται να βελτιώνονται παρά τις προσπάθειες και τη βοήθειά σου από την οικογένεια και τους φίλους σου.
  • Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε εργασίες ή να κάνεις άλλες καθημερινές δραστηριότητες.
  • Ανησυχείς υπερβολικά, περιμένεις να συμβεί το χειρότερο ή είσαι διαρκώς σε εγρήγορση.
  • Εξαρτάσαι από την κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ή βγάζεις επιθετικότητα.

Ποιά είναι τα διαφορετικά είδη ψυχοθεραπείας;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία. Οι ψυχολόγοι γενικά βασίζονται σε μία ή περισσότερες από αυτές. Κάθε θεωρητική προοπτική λειτουργεί ως οδικός χάρτης για να βοηθήσει τον ψυχολόγο να κατανοήσει τους ασθενείς και τα προβλήματά τους και να αναπτύξει λύσεις.

Το είδος της θεραπείας που θα λάβεις θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες: την τρέχουσα ψυχολογική έρευνα, τον θεωρητικό προσανατολισμό του ψυχολόγου σου και το τι λειτουργεί καλύτερα για την κατάστασή σου. Η θεωρητική προοπτική του ψυχολόγου θα επηρεάσει αυτό που συμβαίνει στην διαδικασία. 

Γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία

Οι ψυχολόγοι που χρησιμοποιούν γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία, για παράδειγμα, έχουν μια πρακτική προσέγγιση στη θεραπεία. Ο ψυχολόγος μπορεί να σου ζητήσει να αντιμετωπίσεις ορισμένες εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις πιο αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης. Αυτή η προσέγγιση συχνά περιλαμβάνει εργασίες για το σπίτι.

Ο ψυχολόγος μπορεί να σου προτείνει να συγκεντρώσεις περισσότερες πληροφορίες, όπως να καταγράφεις τις αντιδράσεις σου σε μια συγκεκριμένη κατάσταση καθώς εμφανίζονται. Από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί να εξασκήσεις νέες δεξιότητες μεταξύ των συνεδριών, όπως να συζητήσεις για κάποια φοβία για το ασανσέρ και να εξασκηθείς στο πάτημα των κουμπιών του ανελκυστήρα. Μπορεί επίσης να κάνεις εργασίες ανάγνωσης, ώστε να μπορείς να μάθεις περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις

Αντίθετα, οι ψυχαναλυτικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις εστιάζουν συνήθως περισσότερο στο να μιλάς παρά στο να κάνεις. Μπορεί να περάσεις τις συνεδρίες σου συζητώντας τις πρώιμες εμπειρίες σου για να βοηθήσεις εσένα και τον ψυχολόγο σου να κατανοήσεις καλύτερα τις βαθύτερες αιτίες των σημερινών προβλημάτων σου.

Ο ψυχολόγος σου μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από διάφορα στυλ ψυχοθεραπείας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι θεραπευτές δεν συνδέονται με καμία προσέγγιση. Συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές προσεγγίσεις και προσαρμόζουν τη θεραπεία τους σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Το κύριο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι εάν ο ψυχολόγος σου έχει εξειδίκευση στον τομέα στον οποίο χρειάζεσαι βοήθεια και εάν ο ψυχολόγος σου πιστεύει ότι μπορεί να σε βοηθήσει.

Γιατί να επιλέξεις ψυχολόγο για την ψυχοθεραπεία σου;

Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην ψυχοθεραπεία και άλλες μορφές ψυχολογικής θεραπείας είναι άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες. Διαθέτουν εξειδίκευση στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ψυχικής υγείας και την αλλαγή συμπεριφοράς. Μετά την αποφοίτησή τους από ένα τετραετές προπτυχιακό κολέγιο ή πανεπιστήμιο, οι ψυχολόγοι περνούν κατά μέσο όρο επτά χρόνια σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κατάρτιση για να αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα. 

Ως μέρος της επαγγελματικής τους κατάρτισης, οι ψυχολόγοι πρέπει να ολοκληρώσουν μια εποπτευόμενη κλινική πρακτική άσκηση σε νοσοκομείο ή οργανωμένο περιβάλλον υγείας. Πρέπει επίσης να έχουν ένα επιπλέον έτος μεταδιδακτορικής εποπτευόμενης εμπειρίας για να μπορέσουν να ασκήσουν ανεξάρτητα την πρακτική τους σε οποιονδήποτε χώρο υγειονομικής περίθαλψης. 

Είναι αυτός ο συνδυασμός διδακτορικής εκπαίδευσης και κλινικής πρακτικής άσκησης που διακρίνει τους ψυχολόγους από πολλούς άλλους παρόχους φροντίδας ψυχικής υγείας. Οι ψυχολόγοι περνούν σε εθνική εξέταση και πρέπει να έχουν άδεια από το κράτος ή τη δικαιοδοσία στην οποία ασκούν το επάγγελμά τους. 

Οι νόμοι περί αδειών αποσκοπούν στην προστασία του κοινού περιορίζοντας την αδειοδότηση σε εκείνους που έχουν τα προσόντα να ασκήσουν ψυχολογία. Απαιτείται, επίσης να παραμένουν ενημερωμένοι κερδίζοντας αρκετές ώρες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ετησίως.

 

Σχετικά άρθρα