Peter De Vries: η ζωή και το έργο του Ολλανδού ερευνητή και αστυνομικού ρεπόρτερ που δολοφονήθηκε από μέλη εγκληματικής συμμορίας

Ο Ολλανδός Peter De Vries ήταν ερευνητής δημοσιογράφος και αστυνομικός ρεπόρτερ που πέθανε στις 15 Ιουλίου του 2022 από μέλη εγκληματικής συμμορίας. Για δεκαετίες ήταν διάσημος στην Ολλανδία για την δημοσιογραφική του έρευνα σε ανεξιχνίαστα εγκλήματα, ενώ έγινε διεθνώς γνωστός για το πρόγραμμά του που κάλυπτε την εξαφάνιση της Natalee Holloway.

Το 2005, ίδρυσε το δικό του πολιτικό κόμμα το οποίο διαλύθηκε αμέσως μετά. Στις 6 Ιουλίου 2022, πυροβολήθηκε στο κεφάλι αφού έφυγε από το τηλεοπτικό στούντιο της RTL Boulevard στο Άμστερνταμ όπου είχε εμφανιστεί ως καλεσμένος. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, όπου πέθανε εννέα ημέρες αργότερα.

Παιδικά χρόνια και σπουδές

Γεννήθηκε ως Peter Rudolf de Vries στις 14 Νοεμβρίου 1956 στο Aalsmeer της Ολλανδίας. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Amstelveen και σε γυμνάσιο του Άμστερνταμ. Από το 1976 έως το 1977, εντάχθηκε στον Βασιλικό Στρατό των Κάτω Χωρών και έλαβε τον βαθμό του λοχία.

Το 1978, ο de Vries έγινε δημοσιογράφος στην καθημερινή εφημερίδα De Telegraaf στη Χάγη και αργότερα στο Άμστερνταμ. Αρχικά η ενασχόλησή του αφορούσε την γενική δημοσιογραφία στο ρεπορτάζ εγκλημάτων καλύπτοντας μεγάλες ποινικές υποθέσεις στην Ολλανδία. Το 1987, παραιτήθηκε από την De Telegraaf και έγινε αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού Aktueel, το οποίο μετέτρεψε σε περιοδικό εγκλήματος.

Θα παντρευόταν μέσα στο καλοκαίρι

Στις 6 Ιουλίου 2021, αφού έφυγε από το τηλεοπτικό στούντιο της RTL Boulevard στο Άμστερνταμ, όπου είχε εμφανιστεί ως καλεσμένος, δέχθηκε πέντε σφαίρες από την περιοχή Lange Leidsedwarsstraat. Οι σφαίρες τον τραυμάτισαν στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους το ίδιο βράδυ, ένας εκ των οποίων αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη μέρα, καθώς δεν ήταν πλέον ύποπτος. Ωστόσο, ο δημοσιογράφος πέθανε ως αποτέλεσμα του πυροβολισμού στις 15 Ιουλίου 2021.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NLZIET (@nlziet)

Η ατυχής σύμπτωση είναι πως ο De Vries είχε κανονίσει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ολλανδή- Αφγανή συγγραφέα και δημοσιογράφο, την Tahmina Akefi. Η σχέση τους είχε γίνει γνωστή στις 30 Ιανουαρίου 2022 κα το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρευτεί το καλοκαίρι του 2022 και για να επισημοποιήσουν και να δημοσιοποιήσουν την σχέση τους. Ο δημοσιογράφος ήταν χωρισμένος καθώς είχε ξαναπαντρευτεί στο παρελθόν και χώρισε το 2013 μετά από 35 χρόνια γάμου και δύο παιδιά.

Οι σημαντικότερες υποθέσεις που είχε αναλάβει

Ο De Vries από το 1991 είχε εργαστεί για πολλές εκδόσεις και μέσα ενημέρωσης σε υποθέσεις σχετικές με το έγκλημα. Ερεύνησε τη δολοφονία της Christel Ambrosius, και αποκάλυψε ότι η πριγκίπισσα Mabel Wisse Smit γνώριζε τον βαρόνο των ναρκωτικών Klaas Bruinsma καλύτερα από ό,τι είχε παραδεχτεί.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην εκπομπή του ήταν μια δισκέτα που βρέθηκε και περιείχε λεπτομερείς πληροφορίες από την έρευνα της ολλανδικής μυστικής υπηρεσίας. Αποδείχθηκε ότι η υπηρεσία διέταξε την δολοφονία του πολιτικού Pim Fortuyn καθώς πίστευε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με Μαροκινούς άνδρες.

Απαγωγή του Freddy Heineken

Το 1983, ο De Vries ερεύνησε την υπόθεση της απαγωγής του Freddy Heineken για την ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf. Παρακολούθησε τις διαδικασίες και μερικές φορές επισκεπτόταν τα ξενοδοχεία στη Γαλλία όπου κρατούνταν υπό κράτηση οι απαγωγείς Cor van Hout και Willem Holleeder.

Έγραψε δύο βιβλία βασισμένα στην έρευνά του. Το πρώτο ήταν το “The Heineken Case” του 1983, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την απαγωγή. Ακολούθησε το “The Kidnapping of Alfred Heineken” του 1987, ένα μυθιστόρημα από την οπτική του Cor van Hout βασισμένο σε συνεντεύξεις που ο De Vries διεξήγαγε με τους Van Hout και Holleeder.

Το μυθιστόρημα αργότερα διασκευάστηκε ως Kidnapping Freddy Heineken (2015) με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins ως Freddy Heineken. Το 1994, ο De Vries εντόπισε τον Frans Meijer, έναν από τους απαγωγείς, στην Παραγουάη.

Η εξαφάνιση της Natalee Holloway

Τον Νοέμβριο του 2006, μεταδόθηκε ένα πρόγραμμα του De Vries στο οποίο κατηγόρησε τον Joran van der Sloot, έναν από τους κύριους ύποπτους για την εξαφάνιση της Natalee Holloway στην Αρούμπα. Στις 11 Ιανουαρίου 2008, ο Van der Sloot πέταξε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πρόσωπο του De Vries αμέσως μετά από μια ζωντανή μετάδοση του ολλανδικού talk show Pauw & Witteman στο οποίο οι De Vries και Van der Sloot με τους γονείς του ήταν καλεσμένοι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Het Parool (@hetparool)

Στις 31 Ιανουαρίου 2008, ο De Vries δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι γνώριζε τι είχε συμβεί στην περίπτωση της Natalee Holloway. Μοιράστηκε τα ευρήματά του στην αστυνομία, δηλώνοντας ότι θα έδειχνε δημόσια αυτά τα νέα στοιχεία σε ένα ειδικό επεισόδιο του τηλεοπτικού του προγράμματος.

Λίγες μέρες αργότερα στις 3 Φεβρουαρίου 2008, το μυστικό βίντεο μεταδόθηκε στην ολλανδική τηλεόραση που δείχνει τον Van der Sloot να καπνίζει φερόμενη μαριχουάνα και να παραδέχεται ότι ήταν παρών κατά τον θάνατο του Holloway. Το σόου παρακολούθησαν 7 εκατομμύρια θεατές στην Ολλανδία και ήταν το μη αθλητικό πρόγραμμα με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία της ολλανδικής τηλεόρασης.

Ο  Patrick van der Eem, που εργαζόταν μυστικά για τον De Vries, είχε γίνει φίλος με τον Van der Sloot ο οποίος δεν γνώριζε ότι τον μαγνητοσκοπούσαν όταν είπε ότι η Holloway είχε υποστεί κάποιου είδους επιληπτικές κρίσεις, ενώ έκαναν σεξ στην παραλία. Αφού απέτυχε να την επαναφέρει, είπε ότι κάλεσε έναν φίλο που ονομαζόταν Daury, ο οποίος τη φόρτωσε σε μια βάρκα και πέταξε το σώμα της στη θάλασσα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toine Verberne (@toineverberne)

Ο εισαγγελέας στην Αρούμπα έκρινε ότι το βίντεο ήταν αποδεκτό, αλλά τα στοιχεία κρίθηκαν ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν την εκ νέου σύλληψη. Αν και η μαγνητοσκοπημένη ομολογία φαινόταν καταδικαστική, ο Van der Sloot υποστήριξε ότι έλεγε ψέματα για να εντυπωσιάσει τον Van der Eem, τον οποίο πίστευε ότι ήταν έμπορος ναρκωτικών.

Ο De Vries έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο του Ιουνίου 2008 “Overboard: how I got Joran van der Sloot to talk” στο οποίο ο Van der Eem αφηγείται την εμπειρία του με τον Van der Sloot με μεταγραφές του το μυστικό βίντεο. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, στη Νέα Υόρκη, ο De Vries έλαβε ένα Διεθνές Βραβείο Emmy στις Επικαιρότητες για την κάλυψη του ενώ συνοδευόταν από τη μητέρα της Natalee, Beth Holloway.

Υπόθεση σωματεμπορίας 

Τον Νοέμβριο του 2008, ο De Vries μετέδωσε μυστικά πλάνα του Van der Sloot να προετοιμάζεται για την προφανή σεξουαλική διακίνηση γυναικών στην Μπανγκόκ. Ισχυρίστηκε ότι ο Van der Sloot έβγαζε 13.000 δολάρια για κάθε γυναίκα που πωλούνταν για πορνεία στην Ολλανδία.

Ο Van der Sloot χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Murphy Jenkins” για να αποφύγει τις αρχές της Ταϊλάνδης. Ο Περουβιανός Υπουργός Δικαιοσύνης Aurelio Pastor δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη ασκεί ποινικές διώξεις κατά του Van der Sloot. Σύμφωνα με το The National Enquirer, ερευνάται για τη συμμετοχή του στην εξαφάνιση νεαρών γυναικών. Οι αρχές πίστευαν πως μπορεί να τις είχε στρατολογήσει για μια συμμορία ταϊλανδών σκλάβων του σεξ, ενώ υποδυόταν τον σύμβουλο παραγωγής για ένα πρακτορείο μοντέλων που θα τις έστελνε στην Ευρώπη.

Ενασχόληση και με την πολιτική

Το 2005, ο De Vries ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα, το “Partij voor Rechtvaardigheid”, δηλαδή “Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, τη Δράση και την Πρόοδο”. Στις 31 Οκτωβρίου παρουσίασε τα σχέδιά του που επικεντρώθηκαν κυρίως στην αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής κουλτούρας στην Ολλανδία.

Για να αποδείξει την άποψή του, δήλωσε ότι μια δημοσκόπηση στις 16 Δεκεμβρίου θα αποφάσιζε εάν θα συνέχιζε πραγματικά το κόμμα του ή όχι, με οριακό σημείο 41%. Δεδομένου ότι μόνο το 31,4% πίστευε ότι ο De Vries θα ήταν χρήσιμος για την ολλανδική πολιτική, αποφάσισε να διαλύσει το κόμμα και να εγκαταλείψει την πολιτική.

Οι δύο ύποπτοι για την δολοφονία του

Οι αρχές επικεντρώθηκαν σε δύο υπόπτους για την δολοφονία του δημοσιογράφοι οι οποίοι προσήχθησαν και εμφανίστηκαν ενώπιον ολλανδικού δικαστηρίου την Τρίτη. Η επίθεση με όπλο στον δημοσιογράφο έχει συνδεθεί με την έρευνά του σε μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος της οποίας ο φερόμενος αρχηγός δικάζεται.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 21χρονο Ολλανδό και τον οδηγό του, 35 ετών, στις 6 Ιουλίου, λίγο μετά τον πυροβολισμό του de Vries σε έναν δρόμο του Άμστερνταμ. Ο Ολλανδός, Delano G., κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον De Vries από κοντινή απόσταση, αλλά αρνήθηκε να μιλήσει ενώπιον του δικαστηρίου. Εάν καταδικαστεί ο Delano G. αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο φερόμενος συνεργός του, πολωνός πολίτης γνωστός ως Kamil E., φέρεται να οδηγούσε το όχημα που χρησιμοποιήθηκε. Αρνήθηκε την κατηγορία για φόνο. Μέχρι στιγμής υποστηρίζει πως ο ρόλος του ήταν μόνο αυτός του οδηγού και δεν γνώριζε τίποτα για τη δολοφονία.

 

Σχετικά άρθρα