Κοτόπουλο με πιπεριές, πουρέ πατάτας και σαφράν: Αυτά είναι τα 7 σημαντικά οφέλη του σαφράν για την υγεία μας

Υλικά:

  • 8 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες στη μέση, ξεσποριασμένες και κομμένες σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 200 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κλωναράκια θυμάρι συν 1 κλωναράκι θυμάρι, για γαρνίρισμα

Για τον πουρέ

  • 80 ml γάλα
  • 2 πρέζες σαφράν
  • 900 γρ. αλευρωμένες πατάτες κομμένες στη μέση
  • 35 γρ. βούτυρο
  • 5 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Κόψτε τη πέτσα από τα μπούτια του κοτόπουλου και αφήστε τα στην άκρη
  2. Για τον πουρέ, ζεσταίνετε το γάλα και το σαφράν σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να βράσουν, στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να εμποτιστούν μέσα στην πατάτες
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C στον αέρα
  4. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα 30 εκ. σε μέτρια φωτιά τηγανίζετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές στο τηγάνι μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 10 λεπτά
  5. Προσθέστε το σκόρδο, μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα
  6. Επαναφέρετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά με το υπόλοιπο λάδι και μετά ροδίζετε τα μπούτια του κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές
  7. Στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό, τη δάφνη και το θυμάρι
  8. Προσθέστε τα λαχανικά και αφήστε να σιγοβράσει
  9. Μετά μεταφέρετε στο φούρνο, ακάλυπτα και μαγειρέψτε για 35-40 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό εάν τα υγρά αρχίσουν να μειώνονται πολύ γρήγορα
  10. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τον πουρέ και σκεπάζετε τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
  11. Τις στραγγίζετε, τις ξαναβάζετε στο τηγάνι και τις αφήνετε για 5 λεπτά να στεγνώσουν στον ατμό
  12. Πολτοποιήστε τις πατάτες με το εμποτισμένο γάλα και το βούτυρο
  13. Χτυπάτε μαζί και το ελαιόλαδο με λίγα καρυκεύματα
  14. Όταν ψηθεί καλά το κοτόπουλο, ρίχνετε και τα φύλλα θυμαριού και σερβίρετε με τον πουρέ

Οφέλη

Το κοτόπουλο με τον πουρέ είναι ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο γεύμα στην χώρα μας αλλά με την προσθήκη του σαφράν αποκτά σημαντικότερη διατροφική αξία. Το σαφράν είναι ευρέως γνωστό ως κρόκος Κοζάνης και πρόκειται για τις έντονες πορτοκαλί νιφάδες που προσθέτουμε στα φαγητά μας για να αποκτήσουν γεύση αλλά και θρεπτική αξία. Μία μερίδα από την εν λόγω συνταγή έχει 910 θερμίδες, 58 γρ, λιπαρών -εκ των οποίων τα 18 κορεσμένα- 45 γρ. υδατανθρακών,40 γρ. πρωτεΐνων, ενώ είναι υψηλή σε ποσότητα φυτικών ινών καθώς περιέχει 7 γρ.

Σαφράν

Ο κρόκος Κοζάνης είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο με 450 γραμμάρια του να κοστίζουν από 500 έως 5.000 δολάρια. Ο λόγος της υψηλής τιμής του είναι η εργατική μέθοδος συγκομιδής του, που καθιστά την παραγωγή του δαπανηρή. Ο κρόκος συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus.

Η προέλευση του κρόκου εξακολουθεί να συζητείται. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι προέρχεται από το Ιράν. Εκεί, ήταν διάσημο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς έτρωγαν σαφράν για να ενισχύσουν τη λίμπιντο, να τονώσουν τη διάθεση και να βελτιώσουν τη μνήμη. Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς τους τομείς.

1. Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά μόρια που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τα αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά του σαφράν περιλαμβάνουν:

  • κροκίνη
  • κροκετίνη
  • σαφράναλ
  • καεμπφερόλη

Η κροκίνη και η κροκετίνη είναι καροτενοειδή χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του κρόκου. Και οι δύο ενώσεις:

  1. έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
  2. προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από προοδευτική βλάβη
  3. βελτιώνουν της φλεγμονής
  4. μειώνουν την όρεξη
  5. βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το Safranal δίνει στο σαφράν την ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, καθώς και στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων σας από το οξειδωτικό στρες. Τέλος, η καμπφερόλη βρίσκεται στα πέταλα λουλουδιών σαφράν. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.

2. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να θεραπεύσει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Το σαφράν ονομάζεται και μπαχαρικό του ήλιου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ξεχωριστό χρώμα του, αλλά και γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να φωτίσετε τη διάθεσή σας. Σε μια ανασκόπηση πέντε μελετών, τα συμπληρώματα σαφράν ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Τόσο τα πέταλα σαφράν όσο και το στίγμα που μοιάζει με νήμα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

3. Φαίνεται να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Το σαφράν όπως ήδη έχει λεχθεί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το σαφράν και οι ενώσεις του έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου ή καταστέλλουν την ανάπτυξή τους, ενώ αφήνουν τα υγιή κύτταρα αβλαβή.

Αυτή η επίδραση ισχύει επίσης για το δέρμα, τον μυελό των οστών, τον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, τον τράχηλο και πολλά άλλα καρκινικά κύτταρα. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η κροκίνη μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στα φάρμακα χημειοθεραπείας.

4. Μειώνει τα συμπτώματα των πόνων της περιόδου 

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας όρος που περιγράφει σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Ακόμη και η απλή μυρωδιά του σαφράν για 20 λεπτά βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου όπως το άγχος και μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

6. Μειώνει την όρεξη και βοηθά στην απώλεια βάρους

Το σνακ είναι μια κοινή συνήθεια που μπορεί να σε κάνει να παχύνεις. Σύμφωνα με έρευνες, το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σνακ περιορίζοντας την όρεξή σας. Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα σαφράν ένιωθαν περισσότερο χορτάτες, τσιμπολογούσαν λιγότερο συχνά και έχασαν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

7. Βελτιώνει την όραση και την μνήμη

Μπορεί να βελτιώσει την όραση σε ενήλικες με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και να προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία συνδέεται με την νόσο. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ καθώς και τη γνωστική λειτουργία τους.

 

 

Σχετικά άρθρα