Πότε φτάνει στο τέλος η ψυχοθεραπεία;

Όταν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί από την αρχή να θέλεις να μάθεις πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιτύχεις τους στόχους σου. Πότε, δηλαδή, θα φτάσει στο τέλος της η ψυχοθεραπεία. Η κάπως απογοητευτική απάντηση είναι ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τέτοιοι μπορεί να είναι οι στόχοι που έχεις θέσει, η φύση και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που σε φέρνουν στη θεραπεία. Κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, η ψυχοθεραπεία τελειώνει όταν οι στόχοι έχουν πλέον επιτευχθεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει τρεις μήνες, τρία χρόνια ή περισσότερο από μια δεκαετία. Εφόσον εργάζεσαι ενεργά σε θέματα που είναι σημαντικά για εσένα και λαμβάνεις ουσιαστικά ερεθίσματα από την εμπειρία, είναι ένα σημάδι ότι η ψυχοθεραπεία παραμένει παραγωγική και αξίζει να συνεχιστεί.

Πόσες συνεδρίες μπορεί να χρειάζεται κάποιος;

Το ερώτημα πόσες συνεδρίες μπορεί να χρειαστεί ένα άτομο για να αντιμετωπίσει ένα δεδομένο ζήτημα είναι αδύνατο να απαντηθεί με ακρίβεια. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας λειτουργεί ως ένα προϊόν που γεννάται αυτούσιο σε κάθε διαφορετικό θεραπευόμενο. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και φέρνει στην ψυχοθεραπευτική προσπάθεια τη δική του ιδιαίτερη ιστορία, χαρακτηριστικά, στόχους, ανάγκες, αξίες, όνειρα, αγώνες και δυνάμεις. 

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως για να προκύψουν θετικά αποτελέσματα χρειάζεται: 

  1. Να συνεισφέρει ο θεραπευόμενος μια ισχυρή αίσθηση κινήτρου για να κάνει τη ψυχική και σωματική διεργασία που χρειάζεται 
  2. Να βιώνει μια καλή διαπροσωπική προσαρμογή με τον θεραπευτή του

Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως η έννοια κάποιας προβλεπόμενης διάρκειας ψυχοθεραπείας είναι λανθασμένη. Εντοπίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει μέσω ενός συνόλου συμπτωμάτων που αναστέλλει την ικανότητα να ζει μια καλή ζωή, στην συνέχεια το πρόβλημα ορίζεται όπως από τον πάσχοντα. Έτσι, ο πελάτης βρίσκεται στο γραφείο του θεραπευτή γιατί θέλει να ανακουφιστεί ο πόνος της κατάθλιψης, του κοινωνικού άγχους, του πανικού κ.λπ. Μόλις πάψουν να υπάρχουν συμπτώματα, η θεραπεία τελειώνει. Αλλά το κάνει;

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχική υγεία δεν είναι κάτι που μπορείς να επιτύχεις, να το τσεκάρεις στη λίστα σου και να σταματήσεις να δίνεις προσοχή. Σίγουρα το να σταματήσεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο επειδή πήγες πολλές φορές και νιώθεις σωματικά υγιής, δεν είναι ρεαλιστικό. Κατά τον ίδιο τρόπο, λειτουργεί και το να δηλώνεις πως έχεις καταφέρει να αντιμετωπίσεις το ψυχολογικό σου τραύμα με το που επισκέπτεσαι τον ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία γίνεται ένας ισχυρός χώρος για τη διασφάλιση πως η ευεξία και η ψυχική υγεία λαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται.

Εξαιτίας της ατελούς φύσης της ψυχικής υγείας πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να βρίσκονται σε μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. Επίσης, ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται μήνες ή χρόνια για να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία που τους έφερε αρχικά στην ψυχοθεραπεία. Η διάρκεια καθορίζεται τελικά από τους στόχους και τις ανάγκες του πελάτη. Αυτά μπορεί να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείς να ξέρεις πως πρέπει να τερματίσεις την ψυχοθεραπεία;

Η ψυχική υγεία δεν είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και να τελειώσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τον θεραπευτή τους για πάντα. Ο τερματισμός της ψυχοθεραπείας δεν βασίζεται στο ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Έχει να κάνει περισσότερο με το αν αισθάνεσαι πως έχεις επιτύχει αυτό που θέλεις και μπορείς χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία και τις γνώσεις για να σε καθοδηγήσουν όταν εμφανίζονται νέοι στρεσογόνοι παράγοντες.

Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι ήταν έτοιμοι να σταματήσουν την ψυχοθεραπεία όταν κατάλαβαν τι θα τους έλεγε ο θεραπευτής τους στις δύσκολες καταστάσεις. Άλλοι αισθάνονται όχι μόνο ότι απέκτησαν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης για την ικανότητά τους να χειρίζονται διάφορες αγχωτικές περιστάσεις, αλλά έχουν επίσης αναπτύξει ένα πιο ισχυρό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. 

Στην ιδανική περίπτωση, η διαδικασία τερματισμού της ψυχοθεραπείας είναι μια προγραμματισμένη και συλλογική προσπάθεια. Εάν αρχίζεις να αναρωτιέσαι εάν είναι καιρός να τερματίσεις τη θεραπεία σου και ο θεραπευτής δεν το αναφέρει συζήτησέ το μαζί του.

Συζητήστε μαζί τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και αναθεώρησε τους στόχους σου. Μαζί θα είστε σε θέση να ορίσετε την ατζέντα για τον υπόλοιπο χρόνο της ψυχοθεραπείας. Έτσι, θα καθορίσετε πόσες ακόμη συνεδρίες μπορεί να χρειαστούν για να επιτύχετε τους υπόλοιπους στόχους και να αναθεωρήσετε και να ενισχύσετε τα κέρδη σας στην ψυχοθεραπεία.

Τι συμβαίνει κατά την φάση τερματισμού της ψυχοθεραπείας;

Στο τελευταίο κεφάλαιο της ψυχοθεραπείας σου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχεις επιτύχει. Πρώτον και κύριον, είναι σημαντικό να επανεξετάσεις τους στόχους σου και να συζητήσεις σε βάθος πώς και εάν έχουν επιτευχθεί. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι στη θέση τους έχουν προκύψει νέοι στόχοι που επιβάλλουν να συνεχίσεις την ψυχική σου διεργασία για να τους επιτύχεις. Εάν όλοι σου οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, είναι καιρός να προετοιμαστείς για τον τερματισμό. 

Μαζί με τον θεραπευτή σου, θα αναλογιστείτε όλα όσα έχεις μάθει και θα συνεχίσεις να εστιάζεις στη γενίκευση των δεξιοτήτων και των γνώσεών σου στη ζωή εκτός των συνεδριών. Αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή για να ξεκινήσεις να κάνεις τις συνεδρίες ανά σπανιότερα διαστήματα κάθε δεύτερη εβδομάδα έναντι εβδομαδιαίας φερ’ ειπείν.

Επιπλέον, θα κάνεις ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να επανεμφανιστούν και μακάρι να αναδυθούν με μια σαφή ιδέα για το ποια μπορεί να είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που σε προειδοποιούν για την ανάγκη να επιστρέψεις στην ψυχοθεραπεία.

Ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατέχεις είναι ότι η ψυχοθεραπεία σπάνια είναι μια μοναδική εμπειρία. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους θεραπευτές να βλέπουν τους πελάτες τους σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους. Ένας πελάτης που εθεάθη για πρώτη φορά ως νεαρός ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στα τριάντα του αφού έκανε οικογένεια.

Μπορεί να τερματίσει μετά από ένα χρόνο θεραπείας και να εμφανιστεί ξανά μια δεκαετία αργότερα. Είναι επίσης εντάξει εάν επιλέξεις να εργαστείς με έναν νέο θεραπευτή αντί να επιστρέψεις στον παλιό, κάνεις ό,τι πιστεύεις πως θα σε ωφελήσει.

Σχετικά άρθρα