Πότε βγαίνεις στην σύνταξη; Πώς γίνεται ο υπολογισμός;

Στο 62ο έτος τίθενται πλέον το όριο συνταξιοδότησης, αφοί οι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Ασφαλισμένοι με λιγότερα έτη ασφάλισης θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη στα 67 τους χρόνια, ενώ στα 62 θα καταβάλλεται αλλά μειωμένη σύνταξη. 

Σύνταξη στα 62 ή στα 67 με λιγότερα έτη θα καταβάλλεται μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει τις ηλικιακές τους προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν έως 31/12/2021. Επίσης, σύνταξη θα μπορούν να πάρουν όσοι εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για τα προηγούμενα έτη που ήταν ανασφάλιστοι, ώστε να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι το 2021. 

Πως να υπολογίσεις την σύνταξή σου;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν ηλεκτρονικοί οδηγοί που μπορούν με ευκολία να υπολογίσουν την σύνταξή σου. Εκείνη θα υπολογιστεί βάσει των χρόνων εργασίας και τις αποδοχές της σύνταξης. 

Το μόνο που θα χρειαστεί να προσθέσεις είναι:

  1. Ποιες είναι οι συντάξιμες αποδοχές σου
  2. Πόσα χρόνια είσαι ασφαλισμένος/ ή 
  3. Πόσο χρονών είσαι

Το ποσό της σύνταξης αυξάνεται για όσους έχουν διασφαλίσει δικαίωμα αποχώρησης από 1/10/2019. Δηλαδή χρειάζονται τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω σε συνδυασμό με βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι συντελεστές αυτοί υπάγονται στον νόμο 4670/2020 που αντικατέστησε τους συντελεστές του νόμου 4387/2016.

Από το 2022 οι αυξήσεις στις συντάξεις αναμένεται να είναι περισσότερο αισθητές λόγω του νέου νόμου, καθώς αυξάνονται οι εργαζόμενοι που αποχωρούν με σαράντα χρόνια εργασίας. Στην περίπτωση της 40ετίας οι νέοι συντελεστές είναι βελτιωμένοι κατά 16,8%. Αυξήσεις όμως θα υπάρξουν και στα λιγότερα χρόνια, παρ’ όλο που η καλύτερη επιλογή συνταξιοδότησης κυμαίνεται από τα 36 έως τα 40 χρόνια.  

Μικρότερη αύξηση στους εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 40 χρόνια

Όσοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 40 έτη θα έχουν μικρότερες αυξήσεις καθώς η ετήσια προσαύξηση κατά 2,55%, πέφτει στο 0,5%. Ως απόρροια, οι ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν με περισσότερα από σαράντα χρόνια να πάρουν μεν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν της 40ετίας αλλά η αύξηση σε σύγκριση με τον νόμου του 2016 θα είναι μικρότερη.

Από την αρχή του 2022 οι ασφαλισμένοι που θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης με τις παλαιές διατάξεις από τις 19/8/2015 έως το τέλος του 2021 δεν θα επηρεάζονται. Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο ηλικιακό όριο, ακόμη και εάν το συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

Επηρεάζονται από τον νέο νόμο όσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2022 ή εκείνοι που συμπληρώνουν το παλαιό ηλικιακό όριο μετά την ημερομηνία αυτή.

Σχετικά άρθρα