Μύδια με μαυρομάτικα φασόλια: Εύκολη συνταγή με λίγες θερμίδες και πλούσια σε σίδηρο και ωμέγα- 3 λιπαρά

Υλικά:

  • 500 γρ. μύδια
  • 200 γρ. μαυρομάτικα
  • 1 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2- 3 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Φρέσκο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βράζετε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν
  2. Σωτάρετε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο την πιπεριά και τα σκόρδα για έξι λεπτά
  3. Προσθέτετε το κρασί, την μουστάρδα, ανακατεύεται και προσθέτετε τα φασόλια, το αλάτι και το πιπέρι
  4. Προσθέτετε 100 ml νερό και τα μύδια και κλείνετε το καπάκι και μαγειρεύετε για 2 λεπτά
  5. Ρίχνετε το χυμό λεμόνι και τον άνηθο και σερβίρετε

Οφέλη

Υπάρχουν πολλά είδη μυδιών, γλυκού και αλμυρού νερού, αλλά η ποικιλία που είναι πιο πιθανό να φτάσει στο πιάτο σας είναι το μπλε μύδι. Γνωστά και ως βρώσιμα μύδια είναι καστανόχρωμα και γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα μύδια έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ και διαθέτουν ένα μοναδικό μείγμα θρεπτικών συστατικών σημαίνει ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα μύδια και άλλα οστρακοειδή είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη είναι ανώτερη από αυτή που υπάρχει στα ψάρια με πτερύγια. Η πρωτεΐνη στα μύδια είναι εύκολη στην πέψη, έτσι ώστε το σώμα και παίζει πολλαπλούς ρόλους στη γενική υγεία. Χτίζει τους μύες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τα οστά και θεραπεύοντας τραυματισμούς.

Συγχρόνως η κατανάλωση μυδιών είναι ιδανική για την πρόληψη της αναιμίας καθώς είναι πλούσια πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος προλαμβάνει την πιο κοινή μορφή αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία. Πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών εγκύων, δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Τα μύδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12, απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Διατηρούν τον καρδιακό σας παλμό κανονικό, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Τα μύδια είναι πλούσια σε θαλάσσια ωμέγα-3, EPA και DHA.

Μάλιστα, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα μύδια σας θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες χωρίς πολλές θερμίδες. Ετοιμάστε τα μύδια με τρόπο που να μην προσθέτετε θερμίδες εξαιτίας του τρόπου παρασκευής. Δοκιμάστε να τα μαγειρέψετε στον ατμό και να προσθέσετε γεύση με καρυκεύματα χωρίς θερμίδες.

Τα μύδια είναι πολύτιμα για το οικοσύστημα επειδή μπορούν να απομακρύνουν πολλούς ρύπους από το νερό. Μπορούν ακόμη και να καθαρίσουν το νερό από επικίνδυνα βακτήρια, αλλά να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση. Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα μύδια δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, για αυτό και πρέπει να γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση μυδιών

Η κατανάλωση οστρακοειδών που είναι μολυσμένα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται παράλυση από δηλητηρίαση από οστρακοειδή. Πρώτα εμφανίζεται η γαστρεντερική δυσφορία και μπορεί να ακολουθήσει μυϊκή παράλυση. Εάν το άτομο έχει φάει πολλά από τα μολυσμένα οστρακοειδή, μπορεί να ακολουθήσει κώμα και θάνατος. Είναι απίθανο να πάθετε παράλυση από δηλητηρίαση από οστρακοειδή από εμπορικά οστρακοειδή καθώς περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους.

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να τρώνε οστρακοειδή επειδή ανησυχούν για τον υδράργυρο. Αν και είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν υδράργυρο, η κατανάλωση τους δεν πρέπει να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή είναι αρκετά συχνές και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Για αυτό όσοι έχουν αλλεργίες στα οστρακοειδή θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα οστρακοειδή.

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα