Archie Battersbee: πέθανε ο 12χρονος που κατέληξε εγκεφαλικά νεκρός από διαδικτυακή πρόκληση και ζούσε με μηχανική υποστήριξη

Ο Archie Battersbee άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο μετά από εβδομάδες δικαστικών αγώνων της οικογένειάς του για να παραμείνει στην μηχανική υποστήριξη. Ο 12χρονος βρισκόταν σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του Hollie Dance τον Απρίλιο και κρατούνταν στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων αερισμού και φαρμακευτικών αγωγών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rabya A. Wahid (@rbyaradio)

Μιλώντας έξω από το Royal London Hospital στο Whitechapel η κυρία Dance είπε ότι το «όμορφο αγοράκι» της πέθανε στις 12.15 το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι γονείς του Archie είχαν δώσει μια μακροχρόνια δικαστική μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Εφετείο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να τον μεταφέρουν σε κλινική για να πεθάνει.

Πώς κατέληξε εγκεφαλικά νεκρός;

Στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους η μητέρα του γύρισε σπίτι για να βρει τον 12χρονο γιο της αναίσθητο με ένα ύφασμα τυλιγμένο γύρο από το λαιμό του. Γρήγορα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και όπου οι γιατροί τους ανακοίνωσαν πως το παιδί είχε υποστεί τόσο σοβαρή βλάβη που ήταν εγκεφαλικά νεκρό με μηδαμινές πιθανότητες ανάρρωσης.

Οι οικογένειά του πιστεύει πως το παιδί πήρε μέρος σε διαδικτυακή πρόκληση του Tik Tok. Σύμφωνα με τους ερευνητές τους τελευταίους μήνες στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο κυκλοφορεί μία τάση που είναι γνωστή ως «πρόκληση συσκότισης» (επίσης «πρόκληση πνιγμού» ή «πρόκληση εξόδου») και είναι μία από τις τελευταίες σε μια σειρά επικίνδυνων τάσεων.

Η πρόκληση έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο της οκτάχρονης Lalani Erika Renee Walton από το Τέξας και της εννιάχρονης Arriani Jaileen Arroyo από το Wisconsin. Και τα δύο κορίτσια ήταν μανιώδεις χρήστες του TikTok και τους άρεσε να δημοσιεύουν βίντεο στην εφαρμογή.

Τι προκαλεί η «πρόκληση συσκότισης»;

Η «πρόκληση συσκότισης» έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα αν διαρκέσει πολλή ώρα. Αν και δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν ο Archie επιχειρούσε την συγκεκριμένη πρόκληση, η μητέρα του πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό, αφού τον βρήκε με ένα κομμάτι ύφασμα δεμένο γύρω από το κεφάλι του.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι η έλλειψη οξυγόνου παρόμοια με εκείνη όταν κάποιος πνίγεται ή παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Εάν ο εγκέφαλος παραμείνει με χαμηλό οξυγόνο για περισσότερα από τρία λεπτά, μπορεί να ακολουθήσει εγκεφαλική βλάβη και εάν διαρκέσει για πάνω από πέντε λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Κώμα και μηχανική υποστήριξη

Ο Archie δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του αφού η μητέρα του τον βρήκε στο σπίτι στις αρχές Απριλίου και έκτοτε βρίσκεται σε κώμα ως αποτέλεσμα του τραυματισμού του. Οι γονείς του έδωσαν μεγάλη νομική μάχη για να κρατήσουν τον Archie στην ζωή με μηχανική υποστήριξη.

Ωστόσο, ένας ειδικός ενημέρωσε τον δικαστή ότι το εγκεφαλικό στέλεχος του Archie είχε υποστεί σημαντική βλάβη και ότι υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν από τα μέσα του Απριλίου. Πρόσθεσε δε ότι η πρόγνωση του Archie ήταν πολύ σοβαρή και οι πιθανότητές του να αναρρώσει ήταν πολύ χαμηλές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aldo Benincasa (@alduccio85)

Ωστόσο, η μητέρα του Archie είπε ότι ο σταθερός καρδιακός παλμός του και η ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την αρτηριακή του πίεση είναι ένας λόγος για να του δώσουν περισσότερο χρόνο ζωής. Μέχρι το τέλος πάλευε για να μεταφερθεί ο γιος της σε ένα ξενώνα, ώστε να περάσει τις τελευταίες του στιγμές ήρεμος με την οικογένειά του.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι ο Archie ήταν νεκρός εγκεφαλικά και επομένως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μηχανική υποστήριξη, ενώ τόνιζαν ότι είναι προς το συμφέρον του να διακοπεί η υποστήριξη που τον κρατούσε στην ζωή. Πάρα τις δικαστικές μάχες της οικογένειας και τις ακροάσεις που έγιναν το The Royal London Hospital όπου νοσηλεύεται ο Archie πήρε την απόφαση να τερματίσει την μηχανική υποστήριξη.

Δικαστική διαμάχη 

Οι γονείς του Archie έλαβαν ακρόαση όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του νοσοκομείου, αφού ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τα δικαστήρια να εξετάσουν επειγόντως αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση της θεραπείας του. Παρ’ όλα αυτά, το Εφετείο αρνήθηκε να αναβάλει την απόσυρση της θεραπείας έως ότου ο ΟΗΕ μπορέσει να εκδικάσει την υπόθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Archie δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί από νοσοκομείο σε ξενώνα, επειδή δεν θα ήταν προς το συμφέρον του 12χρονου και μπορεί να πέθαινε κατά την μεταφορά. Η οικογένεια του ζήτησε άδεια να τον μεταφέρει μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αναβολή της διακοπής της μηχανικής υποστήριξης.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις των δικαστηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον, η απόφαση του Εφετείου ήταν ότι η θεραπεία διατήρησης του Archie στην ζωή δεν πρέπει να συνεχιστεί και την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο μιας προηγούμενης προσφυγής η απόφαση θα έπρεπε να εκτελεστεί.

 

Σχετικά άρθρα