Καλοκαιρινές διακοπές;- Μάθε πως θα περάσεις καλά ακόμα και αν είσαι μοναχικό άτομο!

Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διακοπές για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ανάγκη και η επιθυμία για χαλάρωση από τους έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, γίνεται περισσότερο έντονη κατά τους θερινούς μήνες. Μέσα σε αυτό το κλίμα επιθυμίας για καλοκαιρινές αποδράσεις, υπάρχουν κάποια μοναχικά άτομα που δεν έχουν διαθέσιμους φίλους, κάποιο σύντροφο ή παρέα, για να οργανώσουν από κοινού τις διακοπές τους.

Η περίοδος των διακοπών θεωρείται γενικά ως μια περίοδος χαράς και αγάπης, αλλά για πολλούς ανθρώπους, είναι μια περίοδος μοναξιάς. Υπάρχουν άτομα που νιώθουν συναισθηματική απόσταση από τους ανθρώπους με τους οποίους είναι μαζί, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν μοναξιά ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο.

Γιατί να προτιμήσεις τις ατομικές διακοπές;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάποια άτομα δυσκολεύονται να βρουν παρέα για τις διακοπές τους και παρά ταύτα λόγω της καλής σχέσης και επαφής με τον εαυτό τους έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν τα μέρη που επιλεγούν να βρίσκονται, λόγω της κατανόησης των πλεονεκτημάτων σε πολλαπλά επίπεδα, όπως:

  1. Η δυνατότητα της επιλογής και αξιοποίησης  του χρόνου κάθε ημέρα χωρίς να χρειάζεται να έρχεσαι σε συμφωνία με κάποιον άλλον για τις επιθυμίες και τα θέλω του, ώστε να διαμορφωθεί το ημερήσιο πλάνο. Μπορείς να επισκεφθείς διάφορα μέρη όπως μουσεία, τοπικά ορόσημα, παραλίες, αξιοθέατα, εστιατόρια κ.τ.λ. και να αφιερώσεις όσο χρόνο επιθυμεί σε αυτά.
  2. Το να ταξιδεύεις μόνος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες γνωριμίες με ενδιαφέροντα άτομα, το οποίο συχνά δεν συμβαίνει όταν είσαι με άλλους μαζί, διότι είναι λιγότερο πιθανή η απομάκρυνση από την παρέα.
  3. Δύο σημαντικά προνόμια που παρουσιάζονται στις σόλο διακοπές είναι ο ποιοτικός και ποσοτικός ύπνος καθώς και το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων, που συχνά δεν είναι τόσο απολαυστικά όταν βρίσκεσαι με μαζί με άλλους.
  4. Έρχεσαι πιο κοντά με τον εαυτό σου, τα συναισθήματά σου και με κάποιο μαγικό τρόπο ξανασυστήνεσαι με τον εαυτό σου, γνωρίζοντας τα θέλω και τους φόβους που έχεις να αντιμετωπίσεις την τρέχουσα περίοδο της ζωής σου.
  5. Έχεις το χρόνο και την έμπνευση να εργαστείς πάνω σε κάτι δημιουργικό της αρέσκειάς σου. Σκέφτεσαι να εμβαθύνεις σε ένα δημιουργικό έργο; Είτε γράφεις ποίηση, αναπτύσσεις ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο ή παίζεις κιθάρα, το να ταξιδεύεις μόνος/η σου παρέχει την ευκαιρία και την έμπνευση να αξιοποιήσεις αυτές τις επιθυμίες. Όταν δεν είσαι προσκολλημένος/η στις απαιτήσεις των άλλων, πιθανότατα θα είναι πιο εύκολο να καλλιεργήσεις τη δημιουργικότητά σου.
  6. Το ατομικό ταξίδι, μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο/η μακροπρόθεσμα. Ποικίλες έρευνες έχουν δείξει ότι, το να οργανώνουμε διακοπές αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μας, βοηθάει να αυξήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας. Και το να περνάς χρόνο μόνος έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει της πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης.

Πώς θα περάσεις καλά;

Το να ξεκινήσεις μια ατομική περιπέτεια σε έναν προορισμό που θέλεις να επισκεφτείς, μπορεί να αποδειχθεί καλό για τη γενική σου ευημερία. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να έρθεις σε μία διαπραγμάτευση με την μοναξιά σου, επανεξετάζοντας πιθανόν κάποιες φοβίες που μπορεί να υπάρχουν και να λειτουργούν αποτρεπτικά για σένα.

  • Αυτοφροντίδα

Όταν κάνουν την εμφάνιση τους συναισθήματα μοναξιάς, η  φροντίδα του εαυτού είναι πολύ σημαντική. Είτε κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διάφορες θεραπείες σπα, απολαμβάνοντας ένα καλό βιβλίο της αρεσκείας σου, ξεκινώντας  ένα καλοκαιρινό χόμπι ή μαθαίνοντας κάτι νέο, είναι μια μορφή αυτοφροντίδας που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε δύσκολες στιγμές.

Το να αφιερώνεις χρόνο για να κάνεις πράγματα που θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή σου ή τουλάχιστον θα σου προσφέρουν μια καλή δόση διασκέδασης όχι μόνο θα αποσπάσουν την εστίασή σου από το να νιώθεις μοναξιά, αλλά θα φτιάξουν και τη διάθεσή σου.

  • Η μοναξιά ως αίσθηση

Παρόλο που μπορεί να νιώθεις μοναξιά στη ζωή σου αυτή τη περίοδο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι, στην πραγματικότητα δεν είσαι μόνος/η.  Οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν μια μοναχική περίοδο για πολλούς. Κάποιοι θρηνούν τις σχέσεις με την οικογένεια που θα ήθελαν να είχαν ή για εκείνες που φαντάζονται ότι θα τους έδιναν μία αίσθηση πληρότητας τόσο σε ερωτικό, όσο και σε φιλικό επίπεδο.

Αν και μπορεί να είναι άβολο να νιώθεις μοναξιά, είναι επίσης εντάξει να νιώθεις έτσι. Η αίσθηση της μοναξιάς είναι μία εσωτερική κατάσταση που την βιώνουν οι άνθρωποι ακόμα και αν έχουν κάποιο σύντροφο.

Η συζήτηση με άλλους σου δίνει την δυνατότητα να μοιραστείς τα συναισθήματά σου (είτε μέσω Διαδικτύου είτε στην πραγματική ζωή), ενώ δύναται να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερη απομόνωση την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

  • Οι προσδοκίες των διακοπών

Μία εκδοχή γιατί στις διακοπές πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη μοναξιά, είναι ότι η κοινωνία μας έχει υψηλές προσδοκίες για αυτήν την εποχή του χρόνου. Η απουσία ενός ρομαντικού συντρόφου ή μιας στενής οικογένειας ή ενός καλού φίλου, φαίνεται να μεγεθύνεται αυτή τη περίοδο που όλοι υποτίθεται ότι πηγαίνουν σε πάρτι, διασκεδάζουν και απολαμβάνουν χαρούμενα συναισθήματα με αγαπημένα πρόσωπα.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι να αναθεωρήσεις τις προσδοκίες σου. Για παράδειγμα, η συνειδητοποίηση ότι είναι πολύ καλό να πάρεις έναν καλό φίλο, αντί για «το τέλειο ραντεβού» σε ένα πάρτι διακοπών ή ότι η έκφραση της αγάπης ενός δύσκολου μέλους της οικογένειας εξακολουθεί να μετράει ως αγάπη, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Είναι επίσης σημαντική η συνειδητοποίηση, ότι ο τρόπος ζωής λίγων ανθρώπων ανταποκρίνεται πραγματικά στα «κινηματογραφικά πρότυπα» μιας ιδεατής κατάστασης. Αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας συχνά απορρέει  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν έντονο άγχος, λόγω της σύγκρισης του εαυτό σου με άλλους που απεικονίζουν μία ιδανική ζωή στο διαδίκτυο. Αποτέλεσμα αυτής της επίγνωσης της μη ρεαλιστικής κατάστασης, είναι η μετατόπιση της εστίασής σου σε όλα τα σπουδαία πράγματα που έχεις στη ζωή σου καθώς και στους σημαντικούς για σένα ανθρώπους.

  • Η κοινωνική σύνδεση

Μπορεί να νιώθεις μοναξιά ακόμα και όταν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους, αλλά είναι πιο δύσκολο να την νιώθεις όταν τους προσεγγίζεις. Είναι βοηθητικό να καλέσεις έναν παλιό φίλο με τον οποίο δεν έχεις μιλήσει εδώ και καιρό, να προσεγγίσεις νέους ανθρώπους από το περιβάλλον σου και να συνδεθείς μαζί τους.

  • Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη

Η εκδήλωση ευγνωμοσύνης στα πρόσωπα που είναι σημαντικά για σένα και σε εκείνα που με κάποιο τρόπο έρχονται στην ζωή σου, βοηθάει στον αυτοπροσδιορισμό σου και λειτουργεί ως τονωτικό για την αξία σου. Εάν αισθάνεσαι έλλειψη αγάπης στη ζωή σου, κάνε μια συντονισμένη προσπάθεια να εστιάσεις στην αγάπη που έχεις από φίλους, οικογένεια, γείτονες, ακόμη και στα κατοικίδια, αν υπάρχουν. \

Μπορείς επίσης να εστιάσεις σε πράγματα που είναι σημαντικά και εκτιμάς στη ζωή σου, όπως η δουλειά, τα χόμπι ή ακόμα και οι δυνατότητές σου. Η διατήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι μια θαυμάσια άσκηση για να καλλιεργήσεις μια στάση ευγνωμοσύνης τόσο ως προς τον εαυτό σου, όσο και προς τους άλλους. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να σου αφήσει μια γραπτή καταγραφή όλων όσων εκτίμησες στη ζωή σου για να διαβάζεις κάθε φορά που αισθάνεσαι απογοήτευση

  • Συνεισφορά στους άλλους

Μία άλλη προσέγγιση για να αισθάνεσαι λιγότερο μόνος/η κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι να δωρίζεις το χρόνο σου σε έναν σκοπό στον οποίο πιστεύεις. Το να βοηθάς άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί από σένα στην ζωή τους, μπορεί να σε γεμίσει με συναισθήματα αγάπης και υπερηφάνειας.

Επιπλέον, μπορεί να σου υπενθυμίσει όλα όσα πρέπει να είσαι ευγνώμων, ακόμη και να σε συνδέσει με άλλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος μαζί σου. Η συνεισφορά και η βοήθεια των άλλων μπορεί να μειώσει το άγχος, το στρες και επιδρά θετικά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα μας.

Πώς θα αποκτήσεις καλύτερες σχέσεις;

Για μοναχικά άτομα που έχουν την επιθυμία να σχετιστούν με άλλους και δυσκολεύονται, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό να διερευνήσουν την δυσκαμψία τους, ενδοσκοπώντας και κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό τους του τύπου: Που θα με ωφελούσε αν αφιέρωνα περισσότερο χρόνο στην κοινωνική μου ζωή, ώστε να αναπτύξω πιο δυνατές σχέσεις; Μήπως κάτι μέσα μου με κάνει να κρατάω τους ανθρώπους σε μια απόσταση;

Εάν θέλεις να εμβαθύνεις στις φιλίες σου, μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο επιπλέον χρόνο και ενέργεια, αλλά η ανταμοιβή είναι να αποκτήσεις αυξημένη υποστήριξη, την δυνατότητα να μοιράζεσαι τις σκέψεις σας, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Το να βρίσκεις χρόνο για φίλους, να τους ακούς αληθινά και να είσαι δίπλα τους είναι μερικοί τρόποι για να χτίσεις μία υποστηρικτική φιλία.

Στην περίπτωση που θέλεις να εξετάσεις τι κρύβεται πίσω από τα συναισθήματα της μοναξιάς σου και της δυσκολίας σου για συσχέτιση με άλλους ανθρώπους, μπορείς να το πετύχεις, είτε μόνος/η σου, είτε με τη βοήθεια ενός θεραπευτή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έρθεις σε επαφή με έναν θεραπευτή, όπως μέσω διαδικτύου ή δια ζώσης και να λάβεις όλη την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεσαι για την ανάπτυξη των κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων σου.

Ναούμ Σταύρος

Ψυχολόγος BSc(Hons),

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

[email protected]

6942912988

 

Σχετικά άρθρα