Energy balls με κεράσια, κακάο και φυστίκι: Πλούσια σε φυτικές ίνες για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Υλικά: 

  • 1 ½ φλ. αποξηραμένα κεράσια
  • ¾ φλ. αλατισμένα φιστίκια με κέλυφος
  • ½ φλ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 3 κ. σ. κακάο σε σκόνη
  • 4 κ. σ. καθαρό σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κ. γλ. αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Συνδυάστε κεράσια, φυστίκια, βούτυρο αμυγδάλου, σκόνη κακάο, σιρόπι σφενδάμου και κανέλα σε ένα μπλέντερ μέχρι να ψιλοκόψει όλα τα υλικά, 10 έως 20 φορές
  2. Στη συνέχεια, επεξεργαστείτε για περίπου 1 λεπτό, ξύνοντας τις πλευρές όσο χρειάζεται, μέχρι το μείγμα να γίνει εύθρυπτο αλλά να μπορεί να πιεστεί για να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μπάλα
  3. Με βρεγμένα χέρια για να μην κολλήσει το μείγμα πάνω τους, πιέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα σφιχτά ανάμεσα στα χέρια σας και τυλίξτε σε μια μπάλα
  4. Τοποθετήστε σε δοχείο αποθήκευσης
  5. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα

Οφέλη

Οι energies balls με κεράσια, κακάο και φυστίκι είναι το κατάλληλο σνακ για να σας γεμίσει ενέργεια και ταιριάζει σε κάθε στιγμή της ημέρας. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και μέχρι τρεις μήνες, ενώ έχουν μόλις 72 θερμίδες. Στα σημαντικότερα οφέλη του εκτός από τις λίγες θερμίδες είναι τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει για την υγεία του εντέρου και την καλύτερη λειτουργία του.

Φυστίκι

Τα φυστίκια είναι συνήθως πράσινα και ελαφρώς γλυκά. Ονομάζονται ξηροί καρποί, αλλά βοτανικά τα φυστίκια είναι σπόροι. Οι άνθρωποι τα καταναλώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι πυρήνες τους μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα, που κυμαίνονται από κίτρινο έως αποχρώσεις του πράσινου. Η φυστικιά προέρχεται από τη δυτική Ασία και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα φυστίκια έγιναν τροφή ήδη από το 7.000 π.Χ. και συνεχίζουν να καταναλώνονται μέχρι και σήμερα.

Στα θρεπτικά συστατικά του φυστικιού συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

  • Κάλιο
  • Φώσφορος
  • Βιταμίνη Β6
  • Θειαμίνη
  • Χαλκός
  • Μαγγάνιο

Τα σημαντικότερα όμως συστατικά τους είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν και είναι τα περισσότερα από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Χάρις αυτά, προστατεύονται τα μάτια σας από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, δύο από τις πιο άφθονες ομάδες αντιοξειδωτικών στα φιστίκια, οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αντιοξειδωτικά στα φυστίκια είναι πολύ προσιτά στο στομάχι. Επομένως, είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν κατά την πέψη.

Εκτός από το ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δύνανται να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα και να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει τις επιδράσεις των φιστικιών στη μείωση της χοληστερόλης.

Πολλές μελέτες για τα φιστίκια και τα λιπίδια του αίματος πραγματοποιούνται με την αντικατάσταση μέρους των θερμίδων σε μια δίαιτα με φιστίκια. Έως και το 67% αυτών των μελετών έχουν δείξει μειώσεις της ολικής και της κακής χοληστερόλης και αυξήσεις στη καλή χοληστερόλη.

Συγχρόνως, ο οργανισμός επωφελείται χωρίς να κερδίζει περιττές θερμίδες, αλλά κερδίζοντας αρκετές πρωτεΐνες. Με τις πρωτεΐνες να αποτελούν περίπου το 20% του βάρους τους, τα φυστίκια είναι δεύτερα μετά τα αμύγδαλα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έχουν επίσης υψηλότερη αναλογία απαραίτητων αμινοξέων από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Τα φυστίκια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με μία μερίδα να περιέχει 3 γραμμάρια. Οι ίνες κινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος και ορισμένοι τύποι ινών αφομοιώνονται από τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, ενεργώντας ως πρεβιοτικά. Στη συνέχεια, τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις ίνες και τις μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης πεπτικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Το βουτυρικό είναι ίσως το πιο ωφέλιμο από αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Η κατανάλωση φυστικιών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των βουτυρικών βακτηρίων στο έντερο σε μεγαλύτερο βαθμό από την κατανάλωση αμυγδάλων.

 

 

 

Σχετικά άρθρα