Τα 5 συμπτώματα του γαστρεντερικού που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού όπως καούρα, δυσπεψία/δυσπεψία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα είναι κοινά σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να παρερμηνευθούν και ο αντίκτυπος και η σημασία τους να παρεξηγηθούν τόσο από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και από τους ασθενείς.

Τι είναι οι γαστρεντερικές παθήσεις;

Οι γαστρεντερικές παθήσεις επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Υπάρχουν δύο τύποι:

1. λειτουργικός

2. δομικός

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν ναυτία/έμετο, τροφική δηλητηρίαση, δυσανεξία στη λακτόζη και διάρροια.

Ποιες είναι οι λειτουργικές γαστρεντερικές παθήσεις;

Λειτουργικές ασθένειες είναι εκείνες στις οποίες η γαστρεντερική οδός φαίνεται φυσιολογική όταν εξετάζεται, αλλά δεν κινείται σωστά. Είναι τα πιο κοινά προβλήματα που επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό (συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου και του ορθού). Η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η ναυτία, η τροφική δηλητηρίαση, τα αέρια, το φούσκωμα, η ΓΟΠ και η διάρροια είναι κοινά παραδείγματα.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να διαταράξουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και την κινητικότητά του όπως:

  • Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Ελλειπής άσκηση
  • Ταξίδια ή άλλες αλλαγές στη ρουτίνα
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Άγχος
  • Δεν πας συχνά στην τουαλέτα, πιθανώς λόγω αιμορροΐδων
  • Η υπερβολική χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων που, με την πάροδο του χρόνου, αποδυναμώνουν τις κινήσεις των μυών του εντέρου που ονομάζονται κινητικότητα
  • Λήψη αντιόξινων φαρμάκων που περιέχουν ασβέστιο ή αλουμίνιο
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων ιδιαίτερα αντικαταθλιπτικών, χαπιών σιδήρου και ισχυρών παυσίπονων όπως ναρκωτικά
  • Εγκυμοσύνη

Τα 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Μερικές φορές, ένα μικρό φούσκωμα είναι πράγματι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης φαγητού μιας ημέρας. Αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν τόσο εύκολα όλα τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Ορισμένα προβλήματα στο στομάχι μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων, όπως καρκίνος, φλεγμονώδεις διαταραχές και πολλά άλλα.

1. Νιώθεις ασυνήθιστο κορεσμό

Αν χορταίνεις με λιγότερο από αυτό που θα φάτε κανονικά για δύο έως τρεις εβδομάδες συνεχόμενα ή εάν αισθάνεσαι φούσκωμα που διαρκεί τόσο πολύ, θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου. Αυτά είναι δύο συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών και επειδή είναι τόσο διακριτικά παραβλέπονται εύκολα. Μια μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 40 τοις εκατό των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών είχαν λάβει λανθασμένη διάγνωση. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις είναι ο πυελικός πόνος και η ανάγκη να ουρείς συχνότερα.

2. Αίμα στα κόπρανα

Δεν είναι πάντα σημάδι για κάτι κακό, αλλά τα αιματηρά κόπρανα πρέπει πάντα να ελέγχονται, καθώς μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορεί επίσης να είναι μόνο από ένα μικρό σκίσιμο εκεί κάτω ή από αιμορροΐδες, ή μπορεί ακόμη και να είναι φαγητό. Ωστόσο, έλεγξέ το για να είσαι ασφαλής.

3. Πόνος μετά το γεύμα

Σίγουρα, όλοι έχουμε βιώσει αυτόν τον πόνο και θεωρούμε ότι οφείλεται στο πολύ φαγητό. Αλλά αν πονάς μετά από κάθε γεύμα, ήρθε η ώρα να δεις το γιατρό σου. Ο έντονος πόνος μετά το φαγητό είναι σημάδι του Crohn, μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι ένα επιπλέον σημάδι.

4. Σκληρή κοιλιά

Το κανονικό φούσκωμα θα πρέπει να αφήνει την κοιλιακή χώρα απαλή. Όταν αισθάνεσαι την κοιλιά σου σκληρή. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι εντερικής απόφραξης. Είναι μια απόλυτη έκτακτη ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

5. Αίμα στον εμετό

Εάν κάνεις εμετό, πιθανότατα έχεις την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά όταν υπάρχει αίμα, είναι καιρός να μιλήσεις με το γιατρό σου. Μπορεί να είναι σημάδι ρήξης στη μυϊκή επένδυση του οισοφάγου, ρήξης αιμοφόρου αγγείου στον οισοφάγο ή αιμορραγικού έλκους. Οι εξαιρέσεις είναι εάν έχεις κάποιο σημάδι στο στόμα σου πιθανότατα από εκεί προέρχεται το αίμα ή εάν ήπιες απλώς κόκκινο χυμό.

 

Σχετικά άρθρα