Σου αρέσει να συζητάς; Μάθε τους 3 τρόπους για να κάνεις ουσιαστικές συζητήσεις

Η καλή συζήτηση είναι μια από τις υποτιμημένες χαρές της ζωής. Οι συζητήσεις είναι από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να επικοινωνείς με τους ανθρώπους γύρω σου. Μόνο έτσι μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, αλλά σίγουρα υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις όπως θα ήθελες.

Για αυτό παρακάτω θα βρεις τρεις υποστηριζόμενες από την έρευνα προτάσεις από ψυχολόγους που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις δεξιότητες συνομιλίας σου.

1. Γίνε καλύτερος ακροατής

Προκειμένου να είσαι καλός συνομιλητής, το να είσαι καλός ακροατής φαίνεται σαν να μην έχεις μυαλό. Υπάρχει όμως σαφής διαδρομή για να βελτιώσεις τις ακουστικές σου δεξιότητες. Οι ψυχολόγοι προτείνουν ότι υπάρχει και έχει να κάνει με την καλλιέργεια περισσότερης ταπεινοφροσύνης.

Συγκεκριμένα, εργαστείτε για την οικοδόμηση διαπροσωπικής ταπεινότητας με:

  • Αναγνώριση των δυνατοτήτων και της συνεισφοράς των άλλων
  • Να είσαι ανοιχτός σε σχόλια και εποικοδομητική κριτική
  • Παραμένοντας προσανατολισμένος στις ανάγκες των άλλων

Το να μην ακούμε τους φίλους μας ή τους σημαντικούς άλλους σημαίνει να γνωρίζουμε λιγότερα για τη ζωή τους και να συμμετέχουμε λιγότερο, επηρεάζοντας την ποιότητα αυτών των σχέσεων. Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται ή ντρέπονται από στιγμές σιωπής κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Οι σιωπηλές στιγμές είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μιας καλής συνομιλίας. Επίτρεψε στον εαυτό σου να μείνει σιωπηλός, για να επιτρέψεις στον άλλον να μιλήσει.

2. Διατήρησε μία ροή στην συζήτηση

Οι άνθρωποι συχνά διστάζουν να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο για συνομιλία επειδή ανησυχούν ότι θα τους τελειώσουν τα πράγματα για να μιλήσουν και ότι η συζήτησή τους θα γίνει βαρετή ή αμήχανη ως αποτέλεσμα», λέει ο Δρ. Micheal Kardas, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Kardas απαιτούσε ζευγάρια αγνώστων να μιλήσουν μεταξύ τους. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις συνομιλίες και μάλιστα τις σταματούσαν κάθε λίγα λεπτά για να αξιολογήσουν την κατάστασή τους. Μετά τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας, οι άνθρωποι έτειναν να δηλώνουν ότι διασκεδάζουν, αλλά δήλωσαν επίσης ότι πίστευαν ότι θα είχαν τελειώσει τα πράγματα για να μιλήσουν καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση και ότι η συζήτηση θα γινόταν λιγότερο ευχάριστη, δήλωσε ο ερευνητής.

Αλλά όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συνεχίσουν τη συνομιλία τους, βρήκαν περισσότερο υλικό για να μιλήσουν και απόλαυσαν τον υπόλοιπο διάλογο πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν. Ο Kardas κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είναι πολύ γρήγοροι στο να διακόψουν μια καλή συνομιλία, νομίζοντας, λανθασμένα, ότι οι συνομιλίες που διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά θεωρούνται ως βαρετές από τον σύντροφό τους.

Παρ’ όλα αυτά, όσο περισσότερο διαρκεί μια συζήτηση, τόσο καλύτερα οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και τόσο πιο ουσιαστικές τείνουν να γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Αυτό που μας υποδεικνύουν αυτά τα ευρήματα είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για συνομιλίες από ό,τι συνήθως, επειδή δεν είναι πιθανό να ξεμείνουν από πράγματα να πουν ή να βαρεθούν τη συζήτηση τόσο γρήγορα όσο νομίζουν.

3. Ασχολήσου με την τέχνη

Πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που ορκίζονται στις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση στην τέχνη στην ψυχολογική σου ευεξία. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και τη μείωση των επιπέδων του στρες και της κορτιζόλης, τα μουσεία τέχνης μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε και να δημιουργήσουμε κοινότητα.

Τα μουσεία τέχνης είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται συνδεδεμένοι και λιγότερο απομονωμένοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόπος οικοδόμησης κοινότητας. Καθώς πολλά έθνη μιλούν για μια επιδημία μοναξιάς, η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσεις τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους η έκθεση τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συνομιλίες:

  1. Μπορείς να βιώσεις κάτι που ονομάζεται «φαινόμενο του μουσείου» όταν επισκεπτόμαστε ένα μουσείο τέχνης. Όταν μπαίνεις σε ένα μουσείο, είσαι σε θέση να περισυλλεχθείς. Αυτό που θα σου επιτρέψει να αναλογιστείς τον εαυτό σου, τις κοινότητες στις οποίες ανήκεις αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Αυτή η κατάσταση σε προωθεί αυτόματα για βαθύτερες και πιο ουσιαστικές συνομιλίες.
  2. Τα μουσεία τέχνης είναι μοναδικοί χώροι στους οποίους, για τους περισσότερους από εμάς, δεν πρόκειται να επισκεφτούμε πολύ συχνά. Όταν, όμως, έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα μουσείο, είναι πολύ εύκολο να αισθανόμαστε ότι μεταφέρονται και να παραμερίζουμε τις καθημερινές μας ανησυχίες και απλώς να είμαστε παρόντες κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας. Μπορεί να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου ή να βρεθούμε απορροφημένοι σε μια συγκεκριμένη διεργασία κατά την επίσκεψή μας.

Οι καλές συζητήσεις αφορούν πρωτίστως την επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ του να δίνεις και να παίρνεις. Το να σκεφτείς ότι πρέπει είτε να τρέξεις την εκπομπή, είτε να είσαι αιώνιος ακροατής μπορεί να οδηγήσει σε ανεκπλήρωτες συζητήσεις. Ίσως η καλύτερη συμβουλή είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να μην το σκέφτεσαι υπερβολικά και απλώς να το κάνεις.

Σχετικά άρθρα