Γιατί πρέπει να ζητάμε συγγνώμη και πως αυτό βοηθά τις σχέσεις μας;

Δύο λέξεις είναι πολύ σημαντικές για να επανορθώσεις μία λάθος κατάσταση αλλά και για να δείξεις την μεταμέλειά σου όταν έχεις άδικο. Οι τσακωμοί, οι παρεξηγήσεις και όποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση είναι φυσιολογικές μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Απαιτείται όμως και η συγγνώμη αλλά και η συγχώρεση για την εξομάλυνσή τους.

Τι κάνει μια συγγνώμη αποτελεσματική;

Στην ουσία της, μια αποτελεσματική συγγνώμη κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι βλέπει, ακούει και εκτιμά, και σε αντάλλαγμα για να προκαλέσει αυτά τα αυθεντικά συναισθήματα, η σχέση αρχίζει να επουλώνεται και γίνεται μία ποιοτική διαδικασία. Με τα επτά βήματα που θα βρεις παρακάτω, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τη φθορά που προκαλείται στην σχέση και την σημασία της αποκατάστασης της.

1. Μετάνοια

Το πρώτο στάδιο προς την μετάνοια είναι η ειλικρινή έκφραση λύπης. Η λύπη είναι μια πράξη του να κοιτάς πίσω τη συμπεριφορά σου και να νιώθεις τύψεις για λάθος βήματα. Για παράδειγμα, μπορείς να εκφράσεις την μεταμέλειά σου για το κακό που προκάλεσε η συμπεριφορά σου.

2. Εξήγησε τα λάθη σου

Δεύτερον, μετά από στοχαστική ενδοσκόπηση, δώσε μια εξήγηση για τα λάθη που έκανες. Όταν σκέφτεσαι τις δικές σου ελλείψεις, θα αντιληφθείς ότι αποφεύγεις την άμεση σύγκρουση ελπίζοντας πως η συμπεριφορά του απέναντί σου θα αλλάξει. Ωστόσο, αυτό τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει και καταλήγεις να συγκρούεσαι.

3. Οικειοποίηση 

Το βασικότερο από τα βήματα κρύβεται στο να αναγνωρίσεις πως το λάθος σου οφείλεται στις πράξεις σου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ευθύνες σου για αυτό που πήγε στραβά. Δηλώνεις πως ενδιαφέρεσαι να επανορθώσεις και πως νοιάζεσαι για τα συναισθήματα των άλλων.

4. Σκέψου το μέλλον

Δήλωσε ξεκάθαρα πως θα διασφαλίσεις ότι αυτό που συνέβη δεν θα συμβεί ξανά. Βέβαια, πέρα από τα λόγια φρόντισε με τις πράξεις σου να αποδείξεις πως ότι λες το εννοείς για να μπορέσει και ο άλλος να πειστεί για την γνησιότητα των όσων λες.

5. Σχέδιο επίλυσης

Αφού συνειδητοποιήσεις το λάθος και καταλάβεις τι έφταιξε σε αυτό σκέψου όλους τους τρόπους που μπορείς έμπρακτα να το διορθώσεις. Σίγουρα, κανείς μας δεν έχει πάντα έτοιμη μία στρατηγική επίλυσης τέτοιων καταστάσεων αλλά το σημαντικό είναι να την αναζητούμε όταν αυτές προκύπτουν.

6. Συγχώρεση

Απολογήσου και ζήτησε συγχώρεση χωρίς όμως να την απαιτείς. Φρόντισε να εκφράσεις την ανάγκη σου για αυτή την συγγνώμη και να βεβαιωθείς πως το τρίτο πρόσωπο την κατανόησε αλλά μην την απαιτείς με αυταρχικό τρόπο καθώς θα φέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

7. Διερωτήσου ποιο ήταν το κόστος

Κάθε τι που κάνεις στην ζωή σου έχει και ένα κόστος. Ως άνθρωποι, όλοι περπατάμε στον κόσμο με παρωπίδες τοποθετημένες στο πρόσωπό μας και βαμμένες από τις δικές μας εμπειρίες. Έτσι, ακόμη και με μια συντονισμένη προσπάθεια να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τις ελλείψεις μας, υπάρχουν πάντα κομμάτια του παζλ κάτω από την καρέκλα μας που δεν μπορούμε να δούμε.

Συνυπολόγισε όλα τα βήματα

Σκέψου την σημασία της συγγνώμης αν συνδύαζες τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω για να αποκαταστάσεις το λάθος σου. Αυτά δεν ανταποκρίνονται μόνο για τις καθημερινές διαπροσωπικές σχέσεις με τους φίλους ή την οικογένεια αλλά και για καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στην δουλειά σου. Είναι απαραίτητο στα περιβάλλοντα στα οποία κινήσαι να υπάρχει φιλική και ειρηνική ατμόσφαιρα για να μπορείς να ενεργείς ελεύθερα και ουσιαστικά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συγγνώμη των περισσότερων ανθρώπων περιλαμβάνει μια έκφραση λύπης, μια εξήγηση για τις πράξεις ή τις απραξίες τους και την αποδοχή της ευθύνης. Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα συχνά εμφανίζονται ως ανειλικρινή και ασαφή, αφήνοντας έξω τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιδιόρθωση της σχέσης διαιωνίζοντας ακούσια το πρόβλημα και απογοητεύοντας αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν.

Σχετικά άρθρα