Detox smoothie bowl με καλοκαιρινά φρούτα και ξηρούς καρπούς-Κατάλληλο για δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα και λιπαρά

Υλικά:

  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μάνγκο, φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • ½ φλ. άπαχο απλό γιαούρτι
  • ¼ φλ. παγωμένη μπανάνα σε φέτες
  • ¼ φλ. απλό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 5 κ. σ. ανάλατα αμύγδαλα, χωρισμένα
  • ⅛ κ. γλ. αλεσμένο μπαχάρι
  • ¼ φλ. σμέουρα
  • ½ κ. γλ. μέλι

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάτε στο μπλέντερ το μάνγκο, το γιαούρτι, την μπανάνα, το γάλα αμυγδάλου, τις 3 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα και το μπαχάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Σερβίρετε το smoothie σε ένα μπολ και προσθέστε από πάνω τα σμέουρα, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα και το μέλι

Οφέλη

Το smoothie bowl έχουν γίνει ένα πολύ δημοφιλές σνακ ειδικά για τους μήνες του καλοκαιριού καθώς είναι δροσιστικά και ελαφριά προσφέροντας στον οργανισμό μας πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα smoothie bowl με μάνγκο και αμύγδαλα έχει 457 θερμίδες, 21,6 γρ. πρωτεΐνης, 45,8 γρ. υδατανθρακών, 9,4 γρ. φυτικών ινών, 29,2 γρ. σακχάρων, 24,1 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων 2 γρ. κορεσμένα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς στον κόσμο και είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ περιέχουν μικρότερες ποσότητες χαλκού, βιταμίνης Β2 και φωσφόρου.

Πρόκειται για μια φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τα μόρια στα κύτταρά και να συμβάλει στη φλεγμονή, τη γήρανση και ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο καφέ στρώμα του δέρματος. Για το λόγο αυτό, τα ασπρισμένα αμύγδαλα, δηλαδή εκείνα που τους έχει αφαιρεθεί το δέρμα, είναι φτωχότερα σε αντιοδειδωτικά.

Η βιταμίνη Ε ανήκει επίσης σε μια οικογένεια λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών. Αυτά τείνουν να συσσωρεύονται στις κυτταρικές μεμβράνες του σώματός σας, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από οξειδωτική βλάβη. Τα αμύγδαλα είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε στον κόσμο και αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ξηροί καρποί είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες αλλά πλούσιοι σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη, σε συνδυασμό με ένα άλλο πλεονέκτημα των αμυγδάλων που είναι η εξαιρετικά υψηλή τους ποσότητα μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 25-38% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν έλλειψη μαγνησίου. Η διόρθωση αυτής της ανεπάρκειας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Τα άτομα χωρίς διαβήτη βλέπουν επίσης σημαντικές μειώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη όταν λαμβάνουν συμπλήρωμα με μαγνήσιο.

Επιπροσθέτως, το μαγνήσιο στα αμύγδαλα μπορεί να μειώσει τα επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα από το αν είστε υπέρβαροι (23, 24, 25).

Τα υψηλά επίπεδα “κακών” λιποπρωτεϊνών στο αίμα σας, είναι επίσης γνωστά ως “κακή” χοληστερόλη, είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα την μειώνουν.

Συνυπολογίζοντας τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, πρέπει να προστεθεί και ακόμη ένα. Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα αισθήματα πληρότητας, βοηθώντας σας να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Σχετικά άρθρα