Ελίνα Τζένγκο: η 20χρονη μετανάστρια από την Αλβανία που κατέκτησε το χρυσό στο ακόντιο

Λίγες ώρες μετά τα χρυσά της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη η 20χρονη Ελίνα Τζένγκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο στην ίδια αθλητική διοργάνωση. Θεωρείται μία από τις πολλά υποσχόμενες αθλήτριες στο ακόντιο και αναμένεται τα υπόλοιπα χρόνια να συνεχίσει την παράδοση των Άννα Βερούλη, Σοφία Σακοράφα και Μιρέλα Μανιάνι πρωταθλητριών στο ακόντιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elina Tzengo (@elina_tzengo)

Τα προηγούμενα χρόνια είχε κερδίσει και άλλες διακρίσεις σε διεθνής αγώνες με εξαιρετικές επιδόσεις και δικαίωσε την πορεία της τώρα με το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Για αυτό ευχαρίστησε όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής και πανηγύρισε με την ελληνική σημαία στην αγκαλιά της.

Η καταγωγή της από την Αλβανία

Η Ελίνα γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου από γονείς Αλβανούς μετανάστες που έφτασαν στην χώρα μας αναζητώντας δουλειά. Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός στην Αλβανία και η μητέρα της δασκάλα. Ωστόσο, όταν ήρθαν στην Ελλάδα ο πατέρας της έγινε οικοδόμος και η μητέρα της καθαρίστρια για να τα βγάλουν πέρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elina Tzengo (@elina_tzengo)

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η 20χρονη ακοντίστρια: «Θέλω να πετύχω στον αθλητισμό και να βοηθήσω την οικογένεια μου. Έχω υποσχεθεί στη μάνα μου, να μην ξανακάνει αυτή τη δουλειά». Ως νεαρή η Ελίνα ασχολήθηκε με το έπταθλο και το πένταθλο πριν τελικά καταλήξει στον ακοντισμό. Αφού πήρε το χρυσό έτρεξε να αγκαλιάσει τον προπονητή της Γιώργο Μποτσκαρίωβ.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον 

Η Ελίνα Τζένγκο απέδειξε τις μεγάλες της δυνατότητες στο ακόντιο με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, ενώ πριν είχε πάρει μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Όρεγκον. Το εν λόγω πρωτάθλημα έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα, αλλά η ίδια δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elina Tzengo (@elina_tzengo)

Φαίνεται πως αυτός ο αποκλεισμός την πείσμωσε και της έδωσε ώθησε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μόναχο. Πιστεύοντας η ίδια και ο προπονητής της στις δυνατότητες που έχει, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Βαυαρική πρωτεύουσα και να πάρει μέρος στην διάκριση που τελικά την οδήγησε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Στα 16 της σκέφτηκε να τα παρατήσει

Και όμως η αθλήτρια που αγωνίστηκε τώρα για την Ελλάδα στα 16 της σκέφτηκε να τα παρατήσει. Ο λόγος ήταν πως μέχρι τότε δεν είχε την ελληνική υπηκοότητα και έτσι δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε καμία αθλητική διοργάνωση εντός Ελλάδος, ούτε μπορούσε να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elina Tzengo (@elina_tzengo)

Εκεί ενεπλάκη για μία ακόμη φορά ο προπονητής της κύριος Μποτσκαρίωβ για να επισπεύσει τις διαδικασίες απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας. Τελικά, οι προσπάθειές του απέφεραν καρπούς και στις 22 Ιουνίου 2018 η Ελίνα Τζένγκο απέκτησε την υπηκοότητα. Λίγες ημέρες αργότερα έφυγε για να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και ήδη από την πρώτη της φορά κατέρριψε πανελλήνιο ρεκόρ δημιουργώντας νέο.

Το βάρος της ίδιας πίεσης ασκήθηκε και στην μεγαλύτερη αδελφή της η οποία ήταν επίσης διακεκριμένη αθλήτρια στην σφαιροβολία, αλλά τα παράτησε. Πιθανότατα η Ελλάδα να έχασε ένα χρυσό από την παραίτηση αυτή καθώς και πολλά άλλα από αθλητές και αθλήτριες που δεν έλαβαν την υπηκοότητα και αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν.

 

Σχετικά άρθρα