Νέα έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά αποκάλυψε πως ο covid- 19 οδήγησε σε κακή ψυχολογία και αυτοκτονικές σκέψεις το μεγαλύτερο μέρος των Καναδών

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά την ζωή των ανθρώπων ολόκληρου του πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως κατέδειξε νέα έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της χώρας απέκτησε κακή ψυχολογία και αυτοκτονικές σκέψεις εξαιτίας του covid- 19.

Καθώς, όμως, οι συνέπειες της πανδημίας αλλά και τις καραντίνας είναι παρόμοιες από χώρα σε χώρα γίνεται αντιληπτό πως ο ψυχικός αντίκτυπος του covid- 19 είναι παρόμοιος αν όχι ακριβώς ίδιος σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και ίσως και στην δική μας.

Τι κατέδειξε η έρευνα;

Οι δύο ερευνητές της υπηρεσίας Michelle D. Guerrero και Joel D. Barnes εντόπισαν τρία προφίλ ψυχικής υγείας. Ταξινόμησαν τα άτομα σε εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας, εκείνους με χαμηλά έως μέτρια ψυχικά τραύματα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ψυχικής υγείας.

Όπως αποδείχθηκε τα άτομα των δύο τελευταίων κατηγοριών είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες από τα άτομα στο προφίλ 1 να βιώσουν συναισθηματική δυσφορία από τον θάνατο μέλους της οικογένειας, φίλου ή συναδέλφου. Η ψυχολογική πίεση προέκυπτε επίσης από την δυσκολία κάλυψης οικονομικών υποχρεώσεων ή βασικών αναγκών, την απώλεια εργασίας ή εισοδήματος και αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης. Άλλες αιτίες που εντοπίστηκαν ήταν προβλήματα σωματικής υγείας, προκλήσεις στις προσωπικές σχέσεις με τα μέλη του νοικοκυριού.

Τα άτομα που δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα όλες αυτές τις καταστάσεις και με λιγότερες αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο, τα άτομα που είχαν μέτρια ή σοβαρά προβλήματα δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν με πολλά από αυτά να σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία.

Το κοινό όλων των κατηγοριών ήταν πως η ψυχολογία τους ήταν περισσότερο αρνητική και απαισιόδοξη ακόμα και στους πολίτες που δεν είχαν κάποιο ψυχικό θέμα. Το 38% των ερωτηθέντων ανέφερε στους ερευνητές πως επιδεινώθηκε η ψυχική τους υγεία και πως άρχισαν να αντιμετωπίζουν άγχος, ανησυχίες, λύπη και προβλήματα μοναξιάς.

Τα αποτελέσματα

Ο εντοπισμός των ψυχικών συνεπειών της πανδημίας στους ενήλικες προσδίδει σημαντικές γνώσεις σχετικά με τα κοινά πρότυπα συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και ψυχολογικής δυσφορίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι βαθμολογίες σε μια διαταραχή αντικατοπτρίζουν τις βαθμολογίες στις άλλες δύο διαταραχές.

Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με τα συσσωρευμένα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές ψυχικές διαταραχές συνήθως συνυπάρχουν και ότι αυξημένος κίνδυνος συννοσηρότητας των ψυχικών διαταραχών είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Η συννοσηρότητα των ψυχικών διαταραχών ενισχύει την ευπάθεια ενός ατόμου.

Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα με πολλαπλές ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με εκείνα με μία μόνο διαταραχή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και κακής, μακροπρόθεσμης έκβασης. Δηλαδή, είναι ορατή η πιθανότητα νοσηλείας, διαπροσωπικών δυσκολιών και απουσίας από την εργασία ή το πανεπιστήμιο.

Κατανοώντας το άγχος που προκαλείται 

Για πολλούς ανθρώπους, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον κορωνοϊό είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς ακριβώς θα επηρεαστούμε και για πόσο ακόμα θα διαρκέσει ή πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν και πάλι τα πράγματα. Αυτές οι ανησυχίες λειτουργούν ως πρόσφορο έδαφος καταστροφολογίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε συντριπτικό τρόμο και πανικό. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος και τους φόβους μας.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα εκτός του ελέγχου μας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο διαρκεί η πανδημία, πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι άνθρωποι και τι πρόκειται να συμβεί στην νέα κοινωνική πραγματικότητα που δημιουργείται. Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθούμε, και να μάθουμε να ζούμε με τα νέα μέτρα, αλλά όσο εστιάζουμε σε ερωτήσεις με άγνωστες απαντήσεις και περιστάσεις εκτός του προσωπικού μας ελέγχου, αυτή η στρατηγική δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είσαι εξάντληση, ανησυχία και απογοήτευση.

Επικεντρώσου σε ότι μπορείς να ελέγξεις

Είναι φυσικό να ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί εάν ο χώρος εργασίας σου κλείσει ξανά, αν τα παιδιά σου πρέπει να μείνουν σπίτι, αν εσύ ή κάποιος που αγαπάς αρρωστήσει ή πρέπει να μπεις σε καραντίνα. Ενώ αυτές οι δυνατότητες μπορεί να είναι τρομακτικές για να τις σκεφτείς, το να προλαμβάνεις ορισμένα πράγματα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τουλάχιστον ενός μέρους του άγχους.

  1. Γράψε συγκεκριμένες ανησυχίες που έχεις σχετικά με το πώς ο κορωνοϊός μπορεί να διαταράξει τη ζωή σου. Εάν αρχίσεις να αισθάνεσαι ψυχική κούραση κάνε ένα διάλειμμα.
  2. Κάνε μια λίστα με όλες τις πιθανές λύσεις που μπορείς να σκεφτείς. Προσπάθησε να μην κολλάς πολύ σε «τέλειες» επιλογές, αλλά συμπερίλαβε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό και θα μπορούσε να σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα.
  3. Εστίασε σε συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να λύσεις ή σε αυτά που μπορείς να αλλάξεις, και όχι σε συνθήκες πέρα από τον έλεγχό σου.
  4. Αφού αξιολογήσεις τις επιλογές σου δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης. Όταν τελειώσεις, άφησε το στην άκρη και προσπάθησε να αντισταθείς στην επιθυμία να επιστρέψεις σε αυτό μέχρι να το χρειαστείς πραγματικά ή μέχρι να αλλάξουν σημαντικά οι περιστάσεις.

 

Σχετικά άρθρα