Ρολάκια τορτίγιας με άνηθο, σχοινόπρασο και τυρί κρέμα: Αυτά είναι τα 11 οφέλη του άνηθου για την αϋπνία, τα οστά και το ανοσοποιητικό

Υλικά:

  • 100 τυρί κρέμα
  • 1 κ. σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 2 τορτίγιες
  • 6 λεπτές φέτες ντομάτα
  • 6 μεγάλα φύλλα σπανάκι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε το τυρί κρέμα, το σχοινόπρασο και τον άνηθο μέχρι να ομογενοποιηθούν
  2. Απλώστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας στη μία πλευρά κάθε τορτίγιας
  3. Στρώστε με ντομάτα και σπανάκι. αλείψτε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού κρέμα
  4. Τυλίξτε σφιχτά τα ρολά και μετά τυλίξτε τα σε πλαστικό
  5. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά ξετυλίγετε και κόβετε το καθένα σε τέσσερις φέτες
  6. Σερβίρετε και απολαμβάνετε

Οφέλη

Η τορτίγια είναι ένα υλικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές και να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους. Στην εν λόγω με άνηθο και σχοινόπρασο γίνεται το ιδανικό πιάτο για ορεκτικό ή σνακ με λίγες θερμίδες καθώς 4 ρολάκια έχουν μόνο 271 θερμίδες, 12 γρ. λιπαρά -6 γρ. κορεσμένα- 31 γρ. υδατανθράκων, 3 γρ σακχάρων, 2 γρ. φυτικών ινών, 10 γρ. πρωτεΐνης.

Τα 11 οφέλη του άνηθου 

Ο άνηθος χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και ιατρικούς σκοπούς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εκτός από το ότι δίνει μια δυνατή, πικάντικη γεύση, μπορεί να έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες προέρχονται από ορισμένες ενώσεις που ονομάζονται μονοτερπένια, καθώς και από φλαβονοειδή, μέταλλα και αμινοξέα.

Ο άνηθος μπορεί να είναι πολυετές ή ετήσιο βότανο, ανάλογα με το πού καλλιεργείται ανά τον κόσμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άρωμα και γαρνιτούρα για πολλά γεύματα, αλλά χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό.

1. Μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία

Τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα βότανα μπορεί να έχουν περίεργες και ισχυρές ιδιότητες. Θεωρούνται ότι έχουν αρχαίες φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι ταυτόχρονα διεγερτικές, ηρεμιστικές και υπνωτικές. Τα αιθέρια έλαια στον άνηθο δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα φλαβονοειδή και το σύμπλεγμα βιταμινών Β που υπάρχουν στα αιθέρια έλαιά του μπορεί να ενεργοποιήσουν την έκκριση ορισμένων ενζύμων και ορμονών που θεωρείται ότι έχουν ηρεμιστικά και υπνωτικά αποτελέσματα. Έτσι, βοηθούν μερικούς ανθρώπους να κοιμούνται καλά.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών

Η περιεκτικότητα του άνηθου σε ασβέστιο σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει σε επαρκή επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό. Εκείνος δύναται να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στην απώλεια οστικής μάζας και την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Η οστεοπόρωση επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και το ασβέστιο, μαζί με άλλα βασικά μέταλλα, είναι βασικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών και την αποκατάσταση των τραυματισμένων οστών επίσης.

3. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Ο άνηθος έχει από καιρό συσχετιστεί με τον διαβήτη και τη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι κάπως περιορισμένη σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διακυμάνσεων των λιπιδίων του ορού και των επιπέδων ινσουλίνης στον επαγόμενο από κορτικοστεροειδή διαβήτη.

4. Περιορίζει τα αέρια του οργανισμού

Ως γνωστό αντικαρκινικό, ο άνηθος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ενοχλητικής κατάστασης του ακραίου αερισμού. Δεν είναι μόνο μια δυσάρεστη κατάσταση για να την αντιμετωπίσετε στο κοινό, αλλά εάν το αέριο συνεχίσει να συσσωρεύεται, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση όπου πιέζει τα ευαίσθητα όργανα της θωρακικής κοιλότητας.

5. Ενισχύει την ανοσία

Ο άνηθος έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την αντιμικροβιακή δράση. Επομένως, η συχνή χρήση αυτού του βοτάνου στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μικροβιακών λοιμώξεων σε όλο το σώμα, καθώς και λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανοιχτές πληγές ή μικρές τομές στο δέρμα.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του λόξιγκα

Ο λόξυγγας εμφανίζεται για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως λόγω του παγιδευμένου αερίου και της επαναλαμβανόμενης ανοδικής του κίνησης μέσω του σωλήνα τροφής. Η δεύτερη αιτία οφείλεται σε ορισμένες αλλεργίες, υπερευαισθησία, υπερκινητικότητα και νευρική δυσλειτουργία. Ο άνηθος μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις.

Συμβάλλει στην αποβολή αερίων και επίσης μειώνει το σχηματισμό αερίων, ενώ ως ηρεμιστικό, θεωρείται ότι βοηθά στην ηρεμία του λόξυγγα λόγω αλλεργιών, υπερκινητικότητας ή νευρικών διαταραχών.

7. Μειώνει τη διάρροια

Η διάρροια προκαλείται κυρίως από δύο πράγματα: δυσπεψία και μικροβιακή δράση. Όσον αφορά τη δυσπεψία, ο άνηθος μπορεί να είναι αρκετά βοηθητικός, καθώς έχει πολύ καλές πεπτικές ιδιότητες. Δεύτερον, μπορεί να βοηθήσει λόγω των μονοτερπενίων και των φλαβονοειδών που υπάρχουν στα αιθέρια έλαιά του, τα οποία είναι μικροβιοκτόνα ή βακτηριοκτόνα. Μέσω αυτών συμβάλλει στην ανακούφιση της διάρροιας αναστέλλοντας μικροβιακές λοιμώξεις που προσπαθούν να επιτεθούν στο σώμα.

8. Ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας

Ο άνηθος είναι γνωστός από καιρό ως αντιφλεγμονώδες βότανο, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου από ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Ο άνηθος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

9. Μπορεί να τονώσει την έμμηνο ρύση

Τα φλαβονοειδή στο αιθέριο έλαιο του άνηθου είναι διεγερτικά και έχουν εμμηναγωγικές ιδιότητες. Για αυτό στη λαϊκή ιατρική θεωρείται πως διεγείρουν την έκκριση ορισμένων ορμονών που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση των σωστών εμμηνορροϊκών κύκλων στις γυναίκες.

10. Συμβάλλει στη θεραπεία της αναπνευστικής διαταραχής

Η καεμπφερόλη και ορισμένα άλλα συστατικά φλαβονοειδών και μονοτερπενίων στα αιθέρια έλαια του άνηθου μπορεί να έχουν αντισυμφορητικό και αντιισταμινικό χαρακτήρα. Θεωρείται ότι βοηθούν στην απομάκρυνση της συμφόρησης στο αναπνευστικό σύστημα λόγω των ισταμινών, των αλλεργιών ή του βήχα.

11. Μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία

Οι σπόροι και τα φύλλα του άνηθου μπορούν να λειτουργήσουν ως καλά αποσμητικά για το στόμα και την αναπνοή. Εκτός από αυτό, τα αιθέρια έλαια που περιέχει είναι μικροβιοκτόνα, αντιοξειδωτικά και απολυμαντικά. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, βοηθούν στην ανακούφιση των μικροβιακών λοιμώξεων του στόματος και  ελαχιστοποιούν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα ούλα και τα δόντια.

Σχετικά άρθρα